Radnička prava

Medium prosvjed biograd na moru

16.07. Ljetni predah od štrajka u Biogradu na Moru i pripreme za jesen

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske u dogovoru s radnicama dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na Moru, 16.7.2024., obustavio je štrajk u dječjem vrtiću. Iako su predstavnice sindikata pozvane na sastanak koji se trebao održati u ponedjeljak, 15.7., sastanak je u zadnji trenutak otkazan.

Medium prosvjed biograd na moru  2

27.06. Biograd na Moru: Odgajateljice štrajkaju osam tjedana, gradonačelnik šuti

Odgajateljice dječjeg vrtića u Biogradu na moru štrajkaju već osmi tjedan. Premijer Andrej Plenković u Saboru je najavio rješavanje situacije, a gradonačelnik Ivan Knez se ne oglašava. Tako bi ukratko mogli opisati aktualnu borbu radnica u Biogradu na Moru koje samo traže zakonom predviđeno dizanje plaća. 

Medium etuc %c4%8dlanovi

25.06. ETUC: Ne pripuštajte ekstremnu, antiradnički nastrojenu, desnicu u europske institucije!

Sindikalni čelnici iz cijele Europe upozoravaju na opasnost dopuštanja ulaska krajnje desnice koja je negativno nastrojena prema radnicima. Kako napreduju pregovori o formiranju vodstva institucija EU-a, europski sindikalni pokret poziva sve demokratske snage da odbace svaku suradnju s bilo kojim dijelom krajnje desnice. Krajnja desnica dosljedno i nepošteno tvrdi da...

Medium lanac

24.06. Sve više žrtava prisilnog rada u svijetu

Dvjestotridestšest (236) MILIJARDI američkih dolara. To je opscena razina godišnje dobiti ostvarene prisilnim radom u današnjem svijetu. Ova brojka odražava plaće ili zaradu koja je učinkovito ukradena iz džepova radnika od strane počinitelja prisilnog rada kroz njihove prisilne prakse. Predstavlja novac oduzet od prihoda radnika koji već često jedva uspijevaju...

Medium odgojiteljice prosvjeduju

20.06. Štrajkom do kolektivnog ugovora!

Da je štrajkom moguće izboriti kolektivni ugovor pokazuje nam primjer odgojiteljica u vrtićima u Vrsaru i Funtani! Nakon šest tjedana Sindikat obrazovanja, medija i kulture obustavio je štrajk u ovim vrtićima nakon što je osnivač, općina Vrsar, odlučila potpisati kolektivni ugovor.

Medium strani radnici u rh naslovnica ombudsman.hr

14.06. Vodič za strane, ali i domaće, radnice i radnike - kako zaštititi svoja prava na radnom mjestu?

S obzirom da u Hrvatsku pristiže sve više radnica i radnika iz drugih zemalja Pučka pravobraniteljica pripremila je sveobuhvatan vodič o zaštiti i ostvaranju radničkih prava koji bi svakako trebali pročitati i domaći radnici. 

Medium migrantica sjedi na podu

10.06. Europski "Talent Pool" - 127 milijuna eura za instrument koji neće zaštititi migrantske radnice i radnike

Nekoliko europskih konfederacija sindikata poslale su pismo belgijskom predsjedništvu Vijeća Europske unije u kojem upozoravaju da je trenutačni prijedlog Europske komisije o Europskom bazenu talenata manjkav, te da ne štiti dovoljno migrantske radnice i radnike. 

Medium prosvjed biograd na moru

30.05. Što nam pokazuje slučaj "štrajk u vrtićima"? Da se lokalni šerifi boje sindikalno udruženih radnica!

Brojnost članstva i mogućnost da to članstvo krene u štrajk dvije su najjače, a ujedno i jedine poluge koje sindikati imaju u borbi za radnička prava svojih članica i članova. Iz slučaja štrajka u vrtićima u Biogradu na Moru, Vrsaru i Slunju vidimo da im lokalni šerifi i te poluge...

Medium cistoca zadar

29.05. Kako su se radnici zadarske Čistoće izborili za povećanje plaća

Zadarska gradska uprava otezala je s početkom kolektivnih pregovora i potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora za radnike zadarske Čistoće. Kada se više od polovica radnika izjasnila kako su spremni za štrajk, naglo su se u Gradu Zadru ubrzali i sjeli za pregovarački stol. Rezultat? Radnicima na poslovima pometača i transportnim radnicima...

Medium radnice biograd

22.05. Biograd na Moru: Gradska uprava na neviđene načine pokušava slomiti štrajk

U Biogradu na Moru najavljeno je isključenje devet radnica s rada s ciljem još jednog pokušaja „lomljenja“ štrajka. Pred vrtić je poslana policija. Gradonačelnik tvrdi da je zakon nezakonit. Tako bi ukratko mogli opisati teškoće s kojima se radnice i članice Sindikata obrazovanja, medija i kulture susreću dok se bore...

Medium podr%c5%a1ka radnicima u %c5%a1trajku u vrti%c4%87ima

15.05. Šire se štrajkovi u vrtićima, podrška stiže sa svih strana

Dok se štrajkovi odgojiteljica u vrtićima u Slunju i Vrsaru nastavljaju, od ovog tjedna štrajka se i u Biogradu na Moru. Osnivači vrtića u Slunju i Biogradu na Moru čak su tužili da je štrajk nezakonit, ali njihove su tužbe sudovi u Karlovcu i Zadru glatko odbacili!

Medium zvi%c5%beda%c4%8d

13.05. Objavljen prvi priručnik za zviždače!

Udruga Pomak objavila je važan alat za zviždače! Objavili su „Priručnik za prijavitelje nepravilnosti“ koji im ukazuje na pravne korake koje je potrebno poduzeti da bi stekli status prijavitelja nepravilnosti.

Medium odgajateljice u vrticu somk

09.05. Ravnateljica vrtića u Vrsaru pokušava onemogućiti štrajk i sindikalno djelovanje

Članice Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske započele su u ponedjeljak štrajkove u vrtićima u Slunju i Vrsaru. U potonjem, ravnateljica je optužila vodstvo Sindikalne podružnice SOMK-a da ih ne zanima tradicija vrtića i da im nije stalo do djece koliko do njih samih. No nije tu stala.

Medium radni%c4%8dka prava radnici

08.05. Ispunite anketu! Recite nam što mislite o vašem i našem omiljenom portalu!

Kao što možda znate, jedan od izvora financiranja portala Radnička prava je i Zaklada Rosa Luxemburg iz Njemačke. 

Medium somk odgajateljice %c5%a1trajk 1

06.05. Počeo štrajk u dva vrtića u Hrvatskoj

Vrtići u Slunju i Vrsaru od jutros su u štrajku! Biograd na Moru kreće sljedeći tjedan. No, možda će se pridružiti još vrtića. 

Medium trnjanski kresovi gore

25.04. Mreža antifašistkinja Zagreba dobitnica Nagrade grada Zagreba!

Na 33. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba usvojen je zaključak da se Nagrada Grada Zagreba ove godine dodijeli i Mreži antifašistkinja Zagreb! Čestitamo našim drugaricama i drugarima i za sljedeći tjedan vam najavljujemo priču o Društvenom domu u Hatzovoj iz koje djeluje MAZ.

Medium vrti%c4%87  dijete

22.04. Propala mirenja - tri vrtića u Hrvatskoj kreću u štrajk!

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) najavio je industrijske akcije u dječjim vrtićima u Biogradu na Moru, Vrsaru i Slunju. Iz SOMK-a kažu kako su se odlučili na štrajk nakon neuspješnog procesa mirenja i odbijanja sudjelovanja osnivača u kolektivnim pregovorima. 

Medium pexels pixabay 48889

16.04. Položaj i izazovi radnica na poslovima čišćenja i njege u Srbiji

U organizaciji nevladine organizacije ASTRA i zaklade Rosa Luxemburg Foundation u Beogradu je, u društvenom i coworking Prostoru Miljenko Dereta, prošlog tjedna održan okrugli stol "Osnaživanje radnica u pomagačkim poslovima: Položaj i izazovi radnica na poslovima čišćenja i njege u Srbiji".

Medium 435422548 3623301967922588 318039899758903278 n

15.04. "Šamac - Sarajevo, to je naša dika, izgraditi prugu sve do Dubrovnika"

Tračnice koje su nekad bile znak industrijalizacije na ovim su prostorima odavno znak propadanja, prugama se putuje nesigurno, dugo, gotovo da nam je svaki vlak postao vlak bez voznog reda. Jer, čemu služi vozni red kad je u željezničkom prometu posvemašnji nered? Pruge, loše održavane, mnogima su i znak nostalgije...

Medium screw 4929711 1280

05.04. Industrijski sindikati u borbi protiv krajnje desnice

Sindikati koji predstavljaju radnice i radnike u metalnoj, kemijskoj, energetskoj, rudarskoj industriji, tekstilu, odjeći i obući uoči izbora za Europski parlament odlučili su se suprotstaviti rastu krajnje desnice i njihovim napadima na prava radnika i sindikate.