Medium large naslovna

12.01. Liječnici najavljuju novi val akcija

Devet mjeseci nakon velikog liječničkog prosvjeda u Zagrebu, radničke i strukovne organizacije najavile su novi val akcija ako Ministarstvo zdravstva hitno ne odgovori na njihove zahtjeve.

Medium snimka zaslona 2024 01 03 151722

04.01. Radnici prosvjeduju u Argentini, Ekvadoru, SAD-u, Indiji, Kini

Radnice i radnici iz različitih sektora prosvjeduju protiv ‘strukturnih prilagodbi’ (masovnih otpuštanja i kresanja plaća) koje je najavio argentinski predsjednik Javier Millei. Raste i angažman sindikata i radničkih inicijativa diljem svijeta kontra ratovanja u Gazi. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u decembru.

Medium snimka zaslona 2023 12 07 155456

07.12. Održana Ženska sindikalna škola

Desete godine zaredom, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju održala je Žensku sindikalnu školu, edukativni program za radnice, sindikalistkinje i aktivistkinje. 

Medium snimka zaslona 2023 12 04 152409

04.12. Radnici prosvjeduju u Kanadi, Urugvaju, Indiji, Šri Lanci, Iranu, Palestini

U Indiji je održan veliki trodnevni marš poljoprivrednika i poljoprivrednica, u Šri Lanci se jedanaest tisuća radnika štrajkom usprotivilo privatizaciji državne mreže autocesta. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u novembru.

Medium snimka zaslona 2023 11 24 123353

24.11. Daily Thread: igra o radnim uvjetima u tekstilnoj industriji

Iako danas mnogi diljem svijeta uživaju u Crnom petku, danu slavlja konzumerizma i neumoljive trke za što većim popustima, jedan tim game developera odlučio je izdati videoigru koja pokazuje drugu stranu medalje - načine eksploatacije i očajne radne i životne uvjete u kojima se naša omiljena roba proizvodila, a nažalost...

Medium snimka zaslona 2023 11 20 140731

19.11. OGLAS ZA POSAO: UREDNIK PORTALA RADNIČKA PRAVA (M/Ž)

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju otvara natječaj za posao urednika na portalu Radnička prava. Rok za slanje prijava je 26. studenog.

Medium snimka zaslona 2023 11 15 161737

15.11. Potpisan kolektivni ugovor u Čistoći Varaždin

Nakon gotovo dvije godine pregovora s upravom, sindikati u varaždinskom komunalnom poduzeću Čistoća potpisali su kolektivni ugovor. Prvi je to kolektivni ugovor u Čistoći i mogući putokaz za drugo varaždinsko komunalno poduzeće, Varkom.

Medium snimka zaslona 2023 11 12 152232

12.11. Švedska: širenje sindikalne borbe za kolektivni ugovor u Tesli

Radnici u švedskim radionicama Tesle već dva tjedna štrajkom nastoje izboriti potpisivanje kolektivnog ugovora. Politika odbijanja kolektivnih ugovora velikog proizvođača električnih automobila u Švedskoj je našila na oštar otpor te se sve više sindikata solidarizira s radnicima u štrajku i pridružuje blokadi poslovanja Tesle.

Medium snimka zaslona 2023 11 02 172413

03.11. Radnice prosvjeduju u Meksiku, Islandu, Argentini, Pakistanu, Maroku, Kini

Tisuće radnica štrajkalo je na Islandu u sklopu kampanje kojom se traži veća rodna ravnopravnost u zemlji, a štrajkovi i prosvjedi podrške stanovništvu Gaze organiziraju se diljem svijeta – u generalni štrajk zbog agresije na Gazu stupila su marokanska sveučilišta. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda...

Medium snimka zaslona 2023 10 25 154813

30.10. Lekcije iz sindikalne borbenosti s američkih i kanadskih dokova

U Kanadi i SAD-u vruće ljeto radničkih borbi upotpunjeno je akcijama lučkih radnika koji su se uspjeli izboriti za sklapanje kolektivnih ugovora i poboljšanje radnih prava. O vrućim radničkim borbama na dokovima hladnog Pacifika piše naš Mateo Ivčević.

Medium naslovna

16.10. Aplauz ne plaća stanarinu: edukacija mladih o radničkim pravima u kulturi

Pod nazivom Aplauz ne plaća stanarinu, BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture i Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela organiziraju seriju edukacija mladih o radničkim pravima u kulturi. Prenosimo poziv na sudjelovanje i program održavanja edukacija.

Medium naslovna

04.10. Završio jedan od najvećih štrajkova u povijesti Hollywooda: Velika pobjeda za scenariste i pisce!

Nakon 150 dana provedenih u štrajku Udruženje američkih scenarista i Savez filmskih i televizijskih producenata postigli su preliminarni sporazum koji bi trebao osigurati zaštitu u jačanje radnih prava scenarista i pisaca. Međutim, borbu za svoja prava kroz štrajk nastavlja najveći sindikat glumaca i drugih radnika u filmskoj industriji. O radničkim...

Medium %c5%a0trajk u turskoj

29.09. Radnici prosvjeduju u Turskoj, Portugalu, Nigeriji, El Salvadoru, Kanadi

Radnici u turskoj metalskoj i automobilskoj industriji bore se za novi kolektivni ugovor. U Portugalu masovno štrajkaju radnici mesne industrije i sudski službenici i službenice. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u rujnu.

Medium naslovna

07.09. „To je kapitalizam, ono gdje će se moj direktor oblačiti u Londonu, a mi to moramo zaraditi“

U zagrebačkoj Novoj BAZI predstavljena umjetnička knjiga “TISAK, dvadeset i tri kioska” Igora Lasića i Marka Ercegovića.

Medium naslovna

01.09. Radnici prosvjeduju u Egiptu, Čileu, Argentini, Šri Lanci, Portugalu

Na granici sa Sudanom u kolonama u pomoć pozivaju, prosvjeduju i ginu vozači kamiona iz Egipta. U Čileu i Argentini štrajkaju učitelji i učiteljice. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu štrajkova i prosvjeda za kolovoz.

Medium naslovna digest

31.07. Radnice prosvjeduju u Peruu, Keniji, Italiji, Izraelu, Šri Lanci, Kini

Protiv režima prosvjeduju i pod policijskim pendrekom ginu radnici i radnice u Peruu i Keniji. U Italiji je štrajkalo deset tisuća radnika u zračnim lukama, u Šri Lanci se zdravstvene radnice bore protiv privatizacije. Sve ovo i više čitajte u našem kratku pregledu štrajkova i prosvjeda za srpanj. Ovo nam...

Medium naslovna

13.07. Publikacija “Klima i rad”: Pravedna tranzicija mora biti polje djelovanja sindikata

U utorak je u Zagrebu predstavljena publikacija Klima i rad: Prilagodbe radnih mjesta i radnika na klimatsku krizu autorice Ana-Marie Boromise čiju je izradu naručio Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). Nemamo previše vremena za djelovanje, a najviše će nastradati oni najranjiviji, istaknuto je, između ostaloga, na predstavljanju publikacije.

Medium naslovna

30.06. Radnici prosvjeduju u Iranu, Bangladešu, Portugalu, Nigeriji, Izraelu, Venezueli

U Venezueli prosvjedi zbog uhićenja trojice rudara koji su organizirali štrajk u tvornici Sidor Steel, u Bangladešu glas dižu tekstilni radnici i radnice, zbog ubojstva sindikalnog vođe Shahidula Islama. U Nigeriji štrajkaju vozači Bolta i Ubera. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u lipnju.

Medium naslovna

22.06. Apatija – riječ koja najbolje opisuje ostatke hrvatske tekstilne industrije

Cijena odjevnog predmeta govori da je riječ o predmetu bez vrijednosti, za brzu potrošnju i lako odbacivanje. Uz to su radnice tekstilne industrije među najslabije plaćenima na svijetu – na reklame se troši 12 posto cijene proizvoda, dok plaće radnica čine tek 1,8 posto cijene proizvoda. Piše Matea Grgurinović.

Medium naslovna

16.06. Predstavljanje rezultata istraživanja “Tekstilna industrija Osijeka: poboljšanjem uvjeta rada ka održivoj domaćoj tekstilnoj industriji”