Large naslovna

Radnice požeške Orljave ne odustaju od potraživanja svojih otpremnina.

 

Prostor Orljavinog dućana u Požegi obnavlja se. No, to ne ukazuje na korak naprijed i ulaganje u tvornicu – bivše radnice Orljave, koje su se zajedno s predstavnicima Novog sindikata i Sindikata tekstila, obuće, kože, gume jučer okupile na glavnom požeškom trgu, pretpostavljaju da Orljava izlazi iz najma prostora trgovine i da se košulje ondje više neće prodavati.

To ih istovremeno i ljuti i rastužuje – pomalo se briše svaki trag nekada velike tvornice u kojoj su provele gotovo cijeli svoj radni vijek. U pogonu Orljave sad radi četrdesetak radnica. Đakovačka firma Hemco uzela je pogon u najam na određeno vrijeme, ne zna se do kada, a šivaju se uniforme za državne službe, vojsku i policiju. Okupljene radnice kažu da u tvornici nema grijanja, na nekim mjestima krov i zidovi propuštaju pa je prostor popljesnivio od vlage. Čini se da je na takav način mislila Orljavu spasiti Vlada RH, njezin stopostotni vlasnik, kad su govorili o strateškom partneru i nastavku proizvodnje.

Radnice i sindikati smatraju da je priča Vlade o pronalasku strateškog partnera bila gluma za javnost i da je iz njihova postupanja jasno da nemaju namjeru ni spasiti Orljavu ni podržati radnice i isplatiti im pune otpremnine. Podsjetimo, Vlada RH isplatila je preko Agencije za osiguranje radničkih tražbina otpremninu u iznosu od tri bruto plaće, a prema kolektivnom ugovoru i Zakonu o radu, radnice imaju pravo na još pet bruto plaća. Vlada RH, čini se, smatra da je njihova zakonska obaveza ispunjena i time izbjegava vlasničku odgovornost prema radnicama.

Na jučerašnjem skupu Novi sindikat obavijestio je radnice o još jednom u nizu pisama upućenih Vladi u kojemu su ih ponovno pozvali na odgovornost i tražili sastanak na temu otpremnina. Međutim, i dalje nema odgovora.

Paralelno s aktivnostima prema Vladi RH Novi sindikat radi pritisak i na njemačku tvrtku Olymp, najvećeg Orljavinog kupca, u suradnji s međunarodnom organizacijom koja se bori za prava radnika u tekstilnoj industriji Clean Clothes kampanjom (CCC). Borba za otpremnine radnica Orljave jedna je od glavnih aktivnosti unutar kampanje Pay Your Workers (Plati svoje radnike) u koju je uključeno više od 250 organizacija.

Dosadašnje aktivnosti uključivale su okupljanje u Gradskom kazalištu Požega s predstavnicima njemačke koalicije Clean Clothes kampanje, akcije solidarnosti u nekoliko njemačkih gradova (Hannoveru, Dortmundu, Berlinu, Bielefeldu, Dresdenu), pohranjivanje uspomena iz tvornice u Muzej prekinutih veza kao simbol prekinute veze između Olympa i Orljave te online kampanju prema Olympu i dugogodišnjem ambasadoru Olympa, glumcu Gerardu Butleru.

Izvor: Instagram CCC


Trenutno Novi sindikat i CCC rade na žalbi na Olymp koji će uputiti njemačkoj i hrvatskoj nacionalnoj kontaktnoj točki Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Prigovor podnose Novi sindikat, Međunarodni ured CCC-a i njemačka koalicija CCC-a, zbog neodgovornog postupanja, odnosno nepoštivanja Smjernica OECD-a za odgovorno poslovanje.

Prema Smjernicama OECD-a, odluka o prekidu poslovne suradnje je odluka nakon koje tvrtka mora poduzeti korake da identificira i spriječi negativne posljedice te odluke. Olymp to nije učinio, nego je ostavio 172 žene bez posla i bez otpremnina, unatoč tome što je s Orljavom imao suradnju dugu više od 50 godina i ugovor o ekskluzivnosti zbog kojega tvrtka nije mogla preuzimati veće narudžbe od drugih naručitelja.

Da Olymp treba preuzeti odgovornost potvrdila je i Fair Wear fondacija, organizacija koja nadzire rad modnih kompanija koje su njihovi članovi. U srpnju 2022. objavili su „Provjeru djelovanja modnog brenda“, izvještaj u kojemu analiziraju koliko je odgovorno poslovanje Olympa. U izvještaju su jasno ustvrdili da „Olymp treba poduzeti svaki razuman napor kako bi osigurao da radnice u Hrvatskoj dobiju otpremnine“ (str. 12. izvještaja).

Olymp je, kao i Vlada RH, tih. Ipak, na svojoj Facebook stranici Olympov tim za društvene mreže odgovorio je jednoj članici CCC-a na objavu u kojoj traži isplatu otpremnina za radnice. Napisali su da se i oni bore za bolje uvjete u tekstilnoj industriji, kao i organizacije civilnog društva, i da zato nisu ni jednom kasnili s isplatama za narudžbe ili narudžbe platili djelomično.Redovno plaćanje narudžbi trebao bi biti standard, a ne nešto s čime se tvrtka hvali. Također, ono što je veći problem jest to što je Olymp svoje narudžbe za vrijeme suradnje s Orljavom plaćao premalo. Proizvodna cijena košulje koja je trebala pokriti i trošak proizvodnje i radničke plaće bila je zadnjih nekoliko godina oko 5 eura. Košulje koje su radnice šivale u Njemačkoj su se prodavale po 100-150 eura. Zbog tako niske cijene radnicama je godinama bio isplaćivan minimalac ili plaća čak ispod minimalca. Ujedno je to i jedan od razloga zašto je tvornica završila u stečaju.

Olymp također tvrdi da trenutno radi što može i nadzire zakonsku isplatu otpremnina. „Samo na taj način možemo osigurati da radnice ovog hrvatskog poduzeća ne ostanu praznih ruku“, napisali su. Ni ta izjava nije istinita jer, prema našim saznanjima, ne radi ništa – nije kontaktirao sindikate s konkretnim prijedlogom rješenja isplate otpremnine, a ni Vladu RH da se kao vlasnik i kupac dogovore o isplati.

S obzirom na sve navedeno, radnice su odlučile doći na Markov trg i još jednom prozvati Vladu za neodgovornost. Prosvjed je najavljen za 10. studenog. Pozivamo sve da dođu taj dan i podrže bivše radnice Orljave, posljednje tekstilne tvornice u državnom vlasništvu.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Ana Vragolović
Vijest napisala:

Ana Vragolović
    Preporučite članak: