Large radnice orljave

Ispred dućana svog bivšeg poslodavca Orljave, okupilo se više od 50 radnica koje su poručile: „Hoćemo otpremnine“, „Vlado RH i Olympe, isplatite otpremnine“, „Hoćemo raditi“ i „Olymp mora platiti otpremnine“. Radnice, zajedno sa sindikatima, već mjesecima ustraju u borbi za svoja materijalna prava i za spas radnih mjesta. S današnje akcije radnica izvijestila je Ana Vragolović


Već nekoliko mjeseci Novi sindikat i radnice požeške tekstilne tvornice
Orljave upozoravaju na lošu situaciju u firmi i na potrebu da Vlada RH, koja je Orljavin vlasnik, reagira i pomogne radnicama i firmi. Unatoč upozorenjima, firma je završila u stečaju, a 172 radnice dobile su otkaze u srpnju 2021. 

Novi sindikat od tada je Vladi poslao nekoliko dopisa, a također je i redovno komunicirao s Olympom, glavnim Orljavinim naručiteljem s ekskluzivnim ugovorom, što znači da je Orljava samo s njima mogla sklapati poslove. Početkom pandemije Olymp je počeo smanjivati narudžbe, a u travnju ove godine potpuno ih je otkazao. Uz to, izradu luksuznih košulja koje su proizvodile radnice plaćao je ispod cijene koja bi bila dovoljna da se pokrije trošak rada i primjerene plaće, što je bio jedan od razloga zašto je tvornica radila s gubitkom i zašto su radnice cijelo vrijeme radile za minimalac.

Ni Vlada ni Olymp do sada nisu reagirali, osim kroz lažna obećanja. Tako Olymp tvrdi da im nedostaje informacija, a Vlada spominje nekog, čini se nepostojećeg, strateškog partnera.

Akcija solidarnosti u Njemačkoj Foto: Ana Vragolović


Zbog svega navedenog Novi sindikat je započeo javnu kampanju, koju podržava i međunarodna mreža Clean Clothes Campaign. Kampanja je započela jučer, organiziranjem uličnih akcija solidarnosti u Hannoveru, Dortmundu i Bielefeldu, a nastavila se danas akcijama u Dresdenu i Berlinu te okupljanjem radnica i tiskovnom konferencijom ispred Orljavinog dućana u Požegi. 

Članovi i članice regionalnih organizacija CCC-a podržale su radnice Orljave noseći transparente s porukama: „Kako Olymp zahvaljuje za 50 godina suradnje? S otpuštanjima! Otpremnine za radnice Orljave odmah!“, zatim „50 godina minimalca, a sada 'doviđenja'? Sram te bilo, Olympe!“ i „Luksuzne košulje i mizerne plaće? Neće moći!“

Ispred dućana okupilo se više od 50 bivših radnica Orljave koje su poručile: „Hoćemo otpremnine“, „Vlado RH i Olympe, isplatite otpremnine“, „Hoćemo raditi“ i „Olymp mora platiti otpremnine“ (“Olymp muss die Abfindungen zahlen“). Uz predstavnike Novog sindikata, sudjelovao je i Sindikat tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske.

Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata, rekao je da Vlada i ministar Horvat nisu održali obećanja o pronalaženju strateškog partnera i održavanju proizvodnje: „Državu, odnosno Vladu RH kao vlasnike Orljave smatramo odgovornima za tešku financijsku i životnu situaciju u kojoj su se našle njihove radnice. Vlada RH pokazala je totalnu nebrigu za sudbinu 172 radnice“, rekao je Kiš.

Na sjednici odbora vjerovnika održanoj prošlog ponedjeljka zaključeno je da radnice imaju pravo na otpremnine u iznosu 8 bruto plaća. Tri otpremnine isplatit će Agencija za radnička potraživanja, no sindikati s tim nisu zadovoljni. 

Radnice Orljave u Požegi, Foto: Ana Vragolović


„Mi tražimo da se radnicama isplati puna otpremnina – svih 8 plaća. Kao izvore financiranja vidimo dva potencijalna kandidata – jedan je država, neodgovorni vlasnik Orljave. Drugi je njemački brend Olymp koji je više od 50 godina eksploatirao Orljavu i radnice da bi na kraju koristeći razne izlike prekinuo suradnju i proizvodnju. Smatramo nemoralnim da se nakon 50 godina izvlačenja profita i ekstra profita njemački naručitelj jednostavno povuče i nestane bez ikakve odgovornosti za nastalu situaciju“, objasnio je Kiš.

Radnice Orljave podržala je i SDP-ova saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, koja situaciju u Orljavi prati od prvog dana i nastoji pomoći na lokalnoj razini te je izrazila svoju podršku radnicama. Za Požeško-slavonsku županiju 172 nezaposlene žene je previše, i to su obitelji čije su egzistencije neizvjesne i koje i dalje očekuju poteze Vlade, koja bi im trebala osigurati ono što žele, a to je pravo na rad, pojašnjava Vlašić-Iljkić. 

Novi sindikat i Sindikat TOKG najavili su da će kampanju pritiska na Vladu RH i Olymp nastaviti i u idućoj godini, u suradnji s Clean Clothes kampanjom. Također su najavili da će tražiti pomoć lokalne gradske i županijske vlasti.

„Želimo da osiguraju što je više moguće radnih mjesta za radnice koje je država ostavila na cjedilu ili da Grad Požega i Požeško-slavonska županija nađu mogućnost da radnicama pomognu u prekvalifikaciji. Također, tražit ćemo i jednokratnu socijalnu pomoć“, zaključio je Kiš.

Sindikati i radnice dogovorili su da će se svaki mjesec nalaziti ispred Orljavinog dućana – do ispunjenja zahtjeva!


Autorica vijesti i naslovne fotografije:

Ana Vragolović
    Preporučite članak: