Large snimka zaslona 2023 11 15 161737

Nakon gotovo dvije godine pregovora s upravom, sindikati u varaždinskom komunalnom poduzeću Čistoća potpisali su kolektivni ugovor. Prvi je to kolektivni ugovor u Čistoći i mogući putokaz za drugo varaždinsko komunalno poduzeće, Varkom.

 

Radnici varaždinske Čistoće, organizirani unutar Regionalnog industrijskog sindikata i Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, 14. studenog potpisali su kolektivni ugovor koji traje četiri godine. Time su pozitivno okončani pregovori sindikata i uprave koji su otvoreni još početkom 2022. godine. Prvi je to kolektivni ugovor potpisan u varaždinskoj Čistoći, a njime je osigurano povećanje plaća radnika, povećanje broja dana godišnjeg odmora, ugovoreni su iznosi neoporezivih naknada, potpora, jubilarnih naknada i otpremnina, a regulirana su i druga prava važna za oko 130 radnika Čistoće. Dosad su prava radnika bila regulirana pravilnicima i dokumentima koje je poslodavac mogao samostalno donositi i mijenjati.

Krajem 2022. godine Neven Bosilj, SDP-ov gradonačelnik Grada Varaždina, sa sindikatima je potpisao nove kolektivne ugovore i anekse kojima je dogovoren rast plaća i drugih materijalnih prava za zaposlene u kazalištu, Gradskom muzeju, gradskoj upravi, vrtićima i knjižnici. Prilikom potpisivanja Bosilj je istaknuo da je će se povećanjem plaća u 2023. godini poništiti efekti inflacije. Iako su radnici u javnim društvima u vlasništvu Grada Varaždina, poput Čistoće, jednako pogođeni inflacijom, njihova prava nisu povećana na jednak način. 

Ovaj kolektivni ugovor jedan je u nizu nedavnih uspjeha sindikalnih nastojanja u sektoru komunalnih usluga kojeg karakteriziraju teški uvjeti rada, manjak radnika, preopterećenost i relativno niska primanja. Dodatna važnost ovog uspjeha leži u činjenici da se radi o prvom kolektivnom ugovoru u Čistoći te da on predstavlja potencijalan putokaz za sindikalno djelovanje u Varkomu, drugom i većem varaždinskom komunalnom poduzeću u kojem prava radnika nisu zaštićena kolektivnim ugovorom. 

Regionalni industrijski sindikat, veći od dva sindikata koji djeluju u varaždinskoj Čistoći istaknuo je kako su ovime, kroz kolektivno pregovaranje i članstvo u sindikatu, iskoristili svoje pravo da utječu na uvjete u kojima rade i da sudjeluju u donošenju odluka koje su važne za njihovu radnu i životnu svakodnevicu te je pozvao druge radnike u Varaždinu da se organiziraju, učlane u sindikat i bore za svoje pravo suodlučivanja na radnom mjestu.


Naslovna fotografija: Regionalni industrijski sindikat/Radnička prava

Tekst napisalo:

uredništvo
    Preporučite članak: