Large large large naslovna iz radni%c4%8dke %c5%a1tampe

U novom broju rubrike "Iz radničke štampe" pročitajte o borbi i djelovanju sindikata tijekom listopada. 

 

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA HRVATSKE (SSSH)

Nakon što su radnici Cesta Šibenik u lipnju ušli u zakonit štrajk tražeći izmjene kolektivnog ugovora i veće plaće, Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) i uprava Cesta Šibenik početkom listopada potpisali su novi kolektivni ugovor. Ugovorom se radnicima plaća povećava za 20 posto, a osigurane su im i božićnice, topli obrok, putni troškovi i regres u maksimalnom iznosu. Time je završena višemjesečna borba radnika Cesta.

Krajem rujna Sindikati javnih službi su prije prvog pregovaračkog sastanka o dopuni Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe zatražili rast osnovice plaće za 15 posto. Na drugom pregovaračkom sastanku neki od njihovih zahtjeva su prihvaćeni no ovaj o rastu osnovice nije uvažen, te je Vlada predložila povećanje osnovice od 3 posto. Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić objasnio je da je Vladina ponuda za rast osnovice mala te da nisu usvojili ni prijedloge o božićnici u iznosu od 300 eura, povećanju uskrsnice i daru za dijete. Novi pregovarački sastanak predstavnika Vlade i sindikata najavljen je za 20. listopada. Na sastanku je premijer Andrej Plenković potvrdio tri temeljne točke dogovora; rast od pet posto osnovice plaće za listopad s isplatom u studenom, povećanje božićnice s 232 na 300 eura te dogovor o novom pravu, uskrsnici od sto eura.

Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima (SSKH) predvođen sindikalnom povjerenicom Ljiljanom Husak i uz pravnu podršku Ane Kranjac Jularić iz SSSH potpisali su kolektivni ugovor u ustanovi URIHO Zagreb (Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom). URIHO je gradska ustanova koja proizvodi radno-zaštitnu odjeću i obuću, tisak i kartonažu, kožnu galanteriju, keramiku, metal, ortopediju itd. Postoji dugih 77 godina te je do sada imala najniže plaće u usporedbi s ostalim gradskim firmama. Ugovor je potpisan nakon 20 godina, a pregovori su trajali oko tri mjeseca. Novi kolektivni ugovor stupa na snagu od početka iduće godine te će tada radnicima porasti plaće i materijalna prava, a ugovoreno je i pravo na topli obrok te povećanje božićnica i regresa.

Potpisivanje ugovora u URIHO, foto: SSSHKrajem listopada premijer Plenković je na sjednici Vlade Republike Hrvatske najavio povećanje minimalne plaće od siječnja iduće godine. Plaća bi tako umjesto dosadašnjih 700 eura bruto trebala iznositi 840 eura bruto. Mladen Novosel iz SSSH izjavio je da je to dobra vijest za oko 25 tisuća radnika u Hrvatskoj koji primaju najmanju plaću. Napomenuo je da je pred sindikatima u privatnom sektoru sada težak posao kako da u kolektivnim pregovorima povećaju za 20 posto i plaće ostalih radnika koji nisu na minimalcu. Izrazio je bojazan da će u raznim tvrtkama gdje nema sindikalnog organiziranja mnogima plaća biti na razini minimalne. Povećanjem minimalne plaće povećat će se i studentska satnica, s 4,48 na 5,25 eura.

NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI (NHS)

Koncem listopada Hrvatski sindikat telekomunikacija bio je domaćin sastanka OTU – One Telekom Union, udruge sindikata Deutsche Telekom Grupe. Sastanak je okupio 18 predstavnika sindikata iz Austrije, Crne Gore, Češke, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Poljske i Švicarske, pod predsjedanjem UNI Global Uniona, zajedničke međunarodne sindikalne središnjice. Glavna poruka na sastanku, koju su OTU sindikati prenijeli predstavniku centralne Uprave Deutsche Telekoma (DT-a), bila je ona o povećanju plaća. Osim teme plaća pričalo se i o korištenju umjetne inteligencije i posljedica na zaposlenost i uvjete rada. Sastanci OTU - sindikata DT grupe održavaju se on-line kvartalno, a slijedeći sastanak uživo najavljen je za rujan 2024. godine u Budimpešti.

NOVI SINDIKAT

Početkom listopada Novi sindikat je sazvao skup radnika Zagrebačkog Holdinga te dostavio poslodavcu prijedlog za utemeljenje jedinstvenog radničkoga vijeća za sve podružnice i izbor povjerenika radnika za zaštitu na radu u Zagrebačkom Holdingu. Na skupu radnika pokrenuta je procedura za izbore jedinstvenog radničkog vijeća za cijeli Zagrebački Holding, a izbori se trebaju održati u prosincu. Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković smatra da je izbor jedinstvenog vijeća bitan jer će smanjiti razjedinjenost, kako radnika tako i samih sindikata, koja je dovela do toga da je različita razina zaštite za radnike različitih poduzeća unutar Holdiniga te će svrha vijeća biti pružanje usluge svim radnicima Holdniga. U Holdingu trenutno radi oko 4 700 radnika, a trećina se mora odazvati na izbore kako bi oni bili valjani.

SINDIKAT NOVINARA HRVATSKE (SNH)

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja primjenjivat će Smjernice o kolektivnom pregovaranju za samozaposlene. Glavne prepreke u bilo kakvim pregovorima o radnim uvjetima samozaposlenih osoba bez radnika i njihovih poslodavaca su to što se samozaposlene osobe ne smatraju radnicima nego poduzetnicima. Te su prema Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja strogo zabranjeni sporazumi poduzetnika koji bi mogli narušiti tržišno natjecanje. Europska komisija izdala je Smjernice za primjenu prava Unije o tržišnom natjecanju na kolektivne ugovore u pogledu uvjeta rada samozaposlenih osoba bez zaposlenika i njima otvorila vrata samozaposlenima da krenu u pregovore oko kolektivnih ugovora s poslodavcima. Ovo je bitno za sve samozaposlene osobe bez radnika jer im otvara mogućnost kolektivnog pregovaranja s poslodavcima. Smjernice pojašnjavaju okolnosti u kojima određene samozaposlene osobe bez radnika mogu kolektivno pregovarati kako bi poboljšale radne uvjete bez kršenja pravila Unije o tržišnom natjecanju.

SINDIKAT OBRAZOVANJA, MEDIJA I KULTURE (SOMK)

Započeli su kolektivni pregovori za dječje vrtiće Smilje i Šibenska maslina u Šibeniku. Na prvom sastanku Grad se obvezao pratiti promjene iznosa plaća na državnoj razini, a u studenom se očekuje povećanje osnovice za 5 posto, a rast koeficijenta nakon donošenja Zakona o plaćama. U narednim tjednima Grad bi trebao poslati očitovanje za ostale zahtjeve sindikata.  


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Pixnio/Radnička prava
Tekst napisala:

Sara Panjkota
    Preporučite članak: