Large snimka zaslona 2023 11 12 152232

Radnici u švedskim radionicama Tesle već dva tjedna štrajkom nastoje izboriti potpisivanje kolektivnog ugovora. Politika odbijanja kolektivnih ugovora velikog proizvođača električnih automobila u Švedskoj je našila na oštar otpor te se sve više sindikata solidarizira s radnicima u štrajku i pridružuje blokadi poslovanja Tesle.

 

Već pet godina švedska podružnica Tesle, jednog od najvećih svjetskih proizvođača električnih automobila, odbija potpisati kolektivni ugovor sa sindikatom IF Metall. Kolektivni ugovor osnova je švedskog modela odnosa između radnika i poslodavaca te je u Švedskoj pokrivenost radnih mjesta kolektivnim ugovorima veća od 90 posto. S obzirom na to, sindikat IF Metall, koji okuplja preko 300 000 radnika u metalurškoj, rudarskoj, auto i srodnim industrijama, krajem listopada najavio je i pokrenuo štrajk zaposlenih u radionicama Tesle. IF Metall pripremio se za mogućnost dugotrajnog štrajka te je najavljeno da će radnicima u štrajku iz fonda od preko milijardu eura biti isplaćene naknade u punom iznosu plaće.

Nakon nekoliko dana štrajka, 6. studenog, održan je sastanak predstavnika sindikata i menadžera Tesle na kojem su menadžeri odbili pregovore o kolektivnom ugovoru te najavili poduzimanje mjera za nastavak poslovanja. Švedska podružnica time je nastavila s provedbom politike odbijanja kolektivnih ugovora koju ovaj proizvođač električnih automobila provodi u svakoj državi u kojoj posluje.

Politika nesuradnje sa sindikatima, odbijanje kolektivnih ugovora kao i najave da će Tesla poduzeti mjere radi zaobilaženja i slamanja štrajka suprotni su gotovo stogodišnjem švedskom modelu. Predsjednik sindikata IF Metall, Marie Nillson izjavio je kako "Tesla ovime izaziva čitav švedski sindikalni pokret, ali nas je mnogi i snažni smo". U skladu s tim, više sindikata pokrenulo je štrajkove i akcije solidarnosti s radnicima IF Metalla. Tako su sindikati koji organiziraju lučke radnike, radnike u transportu, čistaće i električare već najavili kako će od 17. studenog onemogućiti uvoz Tesla automobila u svim lukama u Švedskoj te prestati obavljati poslove održavanja u poslovnicama i uredima Tesle.

Štrajkom i akcijama solidarnosti švedski sindikati pokušat će potpuno obustaviti poslovanje Tesle i prisiliti kompaniju da pristane na rast prava radnika. Pozitivan ishod štrajka radnika u Švedskoj bio bi velik uspjeh te bi predstavljao presedan prve uspješne štrajkaške akcije u Tesli bilogdje u svijetu. Taj presedan svako bi bio poticaj radničkoj borbi u ovoj američkoj multinacionalnoj kompaniji, a on bi se vjerojatno posebno osjetio u Njemačkoj gdje sindikat IG Metall sve uspješnije okuplja radnike, nezadovoljne lošim uvjetima rada, u najvećoj i najvažnijoj tvornici Tesle u Europi.


Naslovna fotografija: IF Metall/Radnička prava

uredništvo
    Preporučite članak: