Large naslovna

Nakon prosvjeda zbog neisplate plaća ovoga su mjeseca u Kataru uhićeni i deportirani migrantski radnici. U Bangladešu na plantažama čaja štrajka više od 150 tisuća radnika i radnica, a brojni su prosvjedi i radničke akcije i diljem Kine. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u kolovozu.

 

Radnice iz tekstilnih tvornica Esquel i Aura u zoni slobodne trgovine Koggala (KFTZ), koja se nalazi oko 135 km južno od Colomba(Šri Lanka), formirale su u kolovozu akcijski odbor. Odgovor je to na rastući val otpuštanja ove godine u toj zoni slobodne trgovine. Esquel, multinacionalna kompanija sa sjedištem u Hong Kongu, proizvodi odjeću za velike američke i europske tekstilne brendove, kao što su Nike, Marks & Spencer, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Hugo Boss i Gap. Posljednjih godina zatvorili su pogone u Maleziji i Vijetnamu, a krajem lanjske godine uprava Equela objavila je planove za zatvaranje dviju tvornica u KFTZ-u koje zapošljavaju oko 2.000 ljudi. Radnicama je rečeno je da se mogu prijaviti za umirovljenje. Formiranjem akcijskog odbora radnice se žele organizirati i dalje boriti za svoja radna mjesta, ali i podržati ostale radnike i radnice u drugim pogonima u KFTZ-u i drugdje. Na akcijskom odboru raspravljalo se i o sudjelovanju na Socijalističkom i demokratskom kongresu radničkih i ruralnih masa, na kojem bi se radnice povezale s predstavnicima drugih akcijskih odbora diljem Šri Lanke.

Od sredine kolovoza traje štrajk radnika i radnica na plantažama čaja u Bangladešu. Oko 150 tisuća radnika iz više od 200 tzv. vrtova čaja u Moulvibazaru, Habiganju i Chattagram Habiganju zahtijeva da im se za duplo povećaju minimalne dnevnice, koje trenutno iznose (američki) dolar i pol. Nakon dvogodišnjeg zamrzavanja plaća zbog pandemije, vlasnici plantaža ponudili su radnicima samo minorno povećanje dnevnice. Dok je Sindikat radnika čaja u Bangladešu prihvatio tu ponudu, radnici u vrtovima čaja su je odbili i ignorirali sindikalni nalog za povratak na posao. Štrajkaši su zabarikadirali ceste i željezničke pruge, blokirali promet u glavnom gradu okruga Moulvibazaru, i poručili da ostaju pri svome zahtjevu.

Sa stopom inflacije od oko 29 posto, najvišom u posljednjem desetljeću, Haiti je pogođen velikom krizom – troškovi života sve su veći, a posla od kojeg se može živjeti sve je manje. Tisuće ljudi izašle su zato ovoga mjeseca na ulice Port-au-Princea i drugih većih gradova Haitija. Prosvjednici su tražili da se krizna “rješenja” ne prelamaju preko leđa radnika i (naj)siromašnijih, a pozvali su i na ostavku premijera Ariela Henryja.

U kolovozu se štrajkalo i prosvjedovalo i diljem Kine, što se vidi na mapi štrajkova koju redovno ažurira China Labour Bulletin. Navest ćemo ovdje samo dva primjera – radnici i radnice glazbene škole u Wuhanu tražili su pomoć medija i skretanje pažnje javnosti na njihovu borbu za isplatu zaostalih plaća, a radnici i radnice na Arheološkom institutu u Xianu prosvjedovali su zbog kašnjenja plaća.

U Kataru su ovoga mjeseca nakon prosvjeda zbog neisplate plaća uhićeni migrantski radnici. Najmanje 60 stranih radnika, većinom iz Nepala, uhićeno je u Dohi, a mnogi su kasnije deportirani. Radnici su prosvjedovali ispred ureda kompanije Al Bandary International Group, blokirajući cestu. Prema skupini za zagovaranje radničkih prava Equidem, neki od radnika nisu primili plaću čak sedam mjeseci. Al Bandary je konglomerat koji uglavnom posluje u sferi građevinarstva i inženjeringa. Katar se, poput drugih zaljevskih država, uvelike oslanja na migrantsku radnu snagu i pritom kažnjava i ograničava radnička prava na okupljanje i sindikalno organiziranje. Prosvjednici su među ostalim kazali kako su u pritvoru držani bez klimatizacije unatoč ekstremnim vrućinama, a policija im je rekla da “ako mogu štrajkati po vrućem vremenu, mogu i spavati bez klima uređaja”.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: "We are the dream makers" – migrantski radnici u Zaljevskim zemljama, Dubai, FOTO: Arcadia Blank, Radnička prava
Vijest napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: