Large naslovna

U mjesecu u kojem katolici slave rođenje Isusa, u Škotskoj štrajkaju radnici koji se brinu za smrt običnog čovjeka – izrađivači ljesova. Više od tri mjeseca štrajka se i diljem Irana, a u Turskoj kontru Erdoğanovim zabranama udaraju metalski radnici. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u prosincu.

 

Lučki radnici u Indiji prosvjedovali su sredinom prosinca protiv predložene privatizacije luke Vishakhapatnam i drugih luka diljem Indije. Prosvjed su sazvali Centar za indijske sindikate, Sveindijski kongres sindikata i konfederacija sindikata Hind Mazdoor Sangh. Sindikati su iznijeli i zahtjev za povećanjem plaća bez ikakvih preduvjeta i dodatnih obveza za radnike te zatražili povlačenje Nacionalnog plana za monetizaciju (NMP).

U Škotskoj su štrajkali radnici za koje čujemo samo kad nam netko umre, a u takvoj atmosferi obično nismo najreceptivniji za uvide o njihovom radu – proizvođači ljesova. Radnici u tvornici za pogrebnu skrb Co-operative Funeral Care u Glasgowu u štrajk su stupili jer traže veće plaće. Prve prosvjedne akcije pokrenuli su još u listopadu, kada su odbili petpostotno povećanje plaća koje su im iz uprave tvornice nudili. Sindikat Unite union najavio je da za početak iduće godine planiraju još intenzivnije radničke akcije. Možda na picket dovedu i narikače, u svakom slučaju – čut ćemo za njih još.

U Turskoj borbu nastavljaju metalski radnici i radnice, prkoseći vladinoj zabrani štrajka i prijetnjama otkazima. Oko 400 radnika štrajkalo je ovoga mjeseca u multinacionalnom proizvođaču čelične žice Bekaert u İzmitu. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u prosincu je potpisao naredbu o odgodi štrajka za 60 dana (efektivnu zabranu štrajka) navodeći kako su ranije radničke akcije "remetile nacionalnu sigurnost". Inshallah Erdoğane, inshallah.

Na Cipru protiv “srednjovjekovnih uvjeta rada” prosvjeduju dostavljači Wolta. Predstavnik Panciparske radničke federacije (PEO) objasnio je da radnici Wolta moraju sami kupiti svoja vozila, snositi sve troškove goriva i održavanja, 40 posto njihovih prihoda ide kao "provizija" Woltu, a pritom potpuno izloženi i natovareni stradavaju u prometnim nesrećama. Dostavljači su 13. prosinca započeli štrajk na neodređeno vrijeme, koji je okončan nakon tjedan dana kada je ciparska vlada pristala na sastanak o kolektivnom ugovoru za cijeli sektor.

Dostavljači i dostavljačice oko radnih se uvjeta bune i u Rusiji, u Moskvi i St. Peterburgu. Više stotina radnika koji rade preko aplikacije Yandex održalo je višednevne štrajkove, a njihov je sindikat pozvao sve radnike da odbiju zaprimanje narudžbi i traže povećanje plaćanja po isporuci.

Još je jedan buran mjesec iza nas i u Iranu, gdje se, među ostalim, nastavljaju i štrajkovi. Radnici u naftnim i petrokemijskim postrojenjima u južnom Iranu održali su jednodnevne obustave rada zbog niskih plaća i teških uvjeta rada. Štrajk su nastavili i vozači kamiona, o kojima smo pisali u studenom. Zbog loših radnih i životnih uvjeta prosvjedovali su i vatrogasci u Tabrizu, naglasivši kako se protive nametanju ugovora na određeno vrijeme. Pobunili su se i radnici cementare Deholran, koji su izašli na ulice prosvjedujući zbog sve težih životnih uvjeta i inflacije.

Procjenjuje se da je od početka prosvjeda u Iranu (sredina rujna) do prosinca ubijeno najmanje 458, a privedeno više od 18 tisuća ljudi.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Radnici pogrebnog servisa u štrajku u Glasgowu, Foto: Ytb_Prtsc/Radnička prava
Vijest napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: