Large naslovna

Igor Livada i Jovica Lončar pripremili su nam okviran pregled radničkih akcija u 2022. godini.

 

Tijekom 2019. godine svakodnevnim smo pregledom portala N1 televizije, Novog lista i Radničkih prava, uz povremenu nadopunu s nekog drugog za temu relevantnog medija, zabilježili radničke akcije kod 34 različita poslodavca, pri čemu smo, kad je akcija bila usmjerena na cijeli sektor (npr. škole, fakulteti), uzimali zbirno ime sektora. Istom smo metodologijom 2020. zabilježili akcije kod 12 poslodavaca. Prošle godine registrirali smo akcije kod 17 poslodavaca što je blagi porast prosvjednih aktivnosti u odnosu na 2020, ali je do rasta primarno došlo zbog nezadovoljstva oko cijepljenja, Covid potvrda i testiranja u javnom sektoru. U 2022. bilježimo akcije kod 21 poslodavca, pri čemu je broj „neortodoksnih“ metoda (npr. otvaranje bolovanja u svrhu pritiska poslodavaca, odbijanje vraćanja zadužene opreme, uništavanje imovine nadređenih i tome slično) značajno opao u korist „tradicionalnih“ oblika borbe: prosvjeda i štrajkova. Važno je, kao i u dosadašnjim sažecima, imati na umu da ovo nije sveobuhvatan, nego tek okviran pregled pa je stoga nužan oprez pri izvođenju zaključaka.

Prvu akciju bilježimo krajem siječnja kada šezdeset vozača riječkog javnog prijevoznika Autotroleja odlazi na bolovanje u znak podrške kolegi kojem uprava ne želi produžiti ugovor.

Vozači Autrotroleja s bijelim štrajkom nastavljaju i u veljači, iako je vozaču Robertu Puljiću uprava odlučila produžiti ugovor jer je to bio samo povod izražavanju šireg nezadovoljstva materijalnim pravima i uvjetima rada. Radnice požeške Orljave nastavile su borbu za otpremnine okupljanjem ispred Orljavinog dućana u Požegi, čime su nastavile aktivnosti započete u srpnju 2021. kada je firma otišla u stečaj. Radnici hitne pomoći su u nastojanju da se izbore za beneficirani radni staž u znak protesta na pet minuta uključili sirene.

Ožujak je donio novo okupljanje dijela radnica Orljave, odgajateljice su protestirale širom Hrvatske nezadovoljne najavljenim izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, pomorci Jadrolinije protestirali su u zadarskoj luci Gaženica nezadovoljni zbog nepostojanja Nacionalnog kolektivnog ugovora u sektoru, a riječki vatrogasci stupili su u štrajk zbog propasti pregovora s Gradom Rijekom oko povećanja osnovice plaće. Štrajk je okončan nakon dva tjedna potpisivanjem novog kolektivnog ugovora. Mjesec je prosvjedom, nezadovoljna radom uprave, zatvorila Koordinacija SSSH sindikata Zagrebačkog Holdinga.

U travnju bilježimo prosvjed radnika hitne pomoći koji ispred Vlade traže beneficirani radni staž, pomoćnici u nastavi na istoj lokaciji traže regulaciju svog radnog statusa te su odgajateljice kao i mjesec dana ranije prosvjedovale nezadovoljne zakonskim rješenjima, ali ovaj put u šest gradova.

Svibanj je otvorio Prvomajski prosvjedni marš Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, vozači saniteta su četverodnevnim štrajkom uspjeli izboriti više koeficijente i izjednačene plaće na razini cijele države, oko 400 radnika u javnom linijskom prijevozu prosvjedovalo je ispred Ministarstva prometa tražeći da se županijski linijski prijevoz uspostavi kao zajamčena javna usluga koja će se financirati neovisno o financijskoj isplativosti, željezničari su protestirali na Markovom trgu protiv izdvajanja firme Pružne građevine iz sastava HŽ Infrastrukture, a sedamdesetak radnica Orljave okupilo se ispred tvorničkog dućana u Požegi tražeći isplatu dugovanja.

Lipanj donosi prosvjed zaposlenih u pravosuđu koji su nezadovoljni položajem i materijalnim pravima protestirali ispred zgrada sudova i državnih odvjetništava diljem Hrvatske, a jednosatni prosvjedni skup upozorenja radnika u sektoru telekomunikacija održao se u Osijeku sa zahtjevom za većim plaćama.

U srpnju bilježimo protestnu akciju tekstilaca protiv modnih brandova Adidasa i Olympa, osobni asistenti okupili su se ispred Ministarstva rada u Zagrebu kako bi upozorili na svoj težak položaj te su se radnici telekomunikacija okupili nakon Osijeka i u Splitu kako bi ponovili zahtjev za većom plaćom.

U kolovozu radnici Varteksa iz sektora proizvodnje nakon povratka s kolektivnog godišnjeg odbijaju započeti s radom dok ne dobiju garancije za isplatu zaostalih plaća, što se desilo nakon što je Grad Varaždin povukao zahtjev za ovrhom poduzeća.

Rujan je obilježio prosvjed mladih liječnika koji traže reformu zastarjelog sustava specijalizacija i koeficijenata, ali i mogućnost pregovaranja o svojim radničkim pravima. Bilježimo i uzimanje pravde u svoje ruke u Vodicama oko neisplate naknade za odrađeni posao.

Listopad nastavljamo u sličnom tonu s konobarom koji je otuđio novac iz kafića u kojima je radio vadeći se na gazdu koji mu nije htio isplatiti dogovoreno. Radnice Orljave su se još jednom okupile u Požegi i najavile dolazak na Markov trg u Zagrebu mjesec dana kasnije. Inicijativa za radnički ZOR organizirala je na Markovu trgu prosvjed protiv prijedloga Zakona o radu. Oko 2.000 odgajatelja prosvjedovalo je u Zagrebu nezadovoljno izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

U studenom bilježimo prosvjed radnica Tvornice trikotaže Galeb u Omišu zbog izdvajanja turističkog kampa iz sastava firme, radnice Orljave su, kao što su i najavile mjesec dana ranije, došle na Markov trg zahtijevajući svoje otpremnine. Prosvjeduje, zbog neisplate dvije plaće, i pedesetak radnika iz Rumunjske koji rade na modernizaciji riječke rafinerije temeljem ugovora o zapošljavanju s rumunjskom agencijom IGW Proiecte International.

Prosinac donosi prosvjed radnika zagrebačke komunalne firme Čistoća koji traže veće plaće i bolje uvjete rada. Nastavlja se kalvarija rumunjskih radnika koji još jednim prosvjedom pokušavaju natjerati austrijskog podizvođača, odnosno talijanskog izvođača radova, da im isplate zaostale plaće. Nakon svega otišli su kućama bez isplate dugovanja uz najavu novih prosvjeda u siječnju.


Naslovna fotografija: Matea Božić/Radnička prava
Tekst napisali:

Igor Livada i Jovica Lončar
    Preporučite članak: