Large naslovna

Prosvjedima koji i dalje traju u Iranu pridružili su se i vozači kamiona generalnim štrajkom. U Indiji štrajka pedeset tisuća ruralnih zdravstvenih radnica, a rad obustavljaju i dostavljači hrane za platforme i radnici u elektroenergetskom sektoru. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u studenom.

 

Unatoč pokušajima dijela sindikalne birokracije da radničke akcije stavi “pod kontrolu”, u Velikoj Britaniji se nastavljaju štrajkovi. Ovoga se mjeseca dvodnevni štrajk 115 tisuća poštanskih radnika u Sindikatu komunikacijskih radnika (CWU) u Royal Mailu poklopio sa štrajkom 70 tisuća sveučilišnih radnica i radnika na svih 150 visokoškolskih britanskih ustanova. Štrajkovi su održani i u sektorima zdravstva i transporta.

Raznolike su radničke akcije održane i diljem Indije. Inženjeri iz elektroenergetskih poduzeća u nekoliko indijskih država okupili su se u Delhiju i prosvjedovali protiv namjera Modijeve vlade da privatizira distribuciju električne energije u Indiji. Radnici su tražili i vraćanje starog mirovinskog sustava i ugovore na neodređeno za sve vanjske zaposlenike. All India Energy Engineers Federation (AIPEF) zaprijetio je da bi svih 2,7 milijuna radnika iz elektroenergetskog sektora diljem Indije moglo biti pozvano na štrajk ako Modijeva vlada jednostrano, bez socijalnih partnera, donese novi zakon o električnoj energiji.

U Kerali pak tjednima traje štrajk dostavljača hrane platforme Swiggy. Oko pet tisuća radnica i radnika štrajk je započelo zahtijevajući veće plaće. Štrajkaši traže isplatu od 35 rupija (0,43 dolara) ako je udaljenost isporuke u radijusu od 2,5 kilometra, u usporedbi s trenutnom stopom od 20 rupija za radijus od četiri kilometra. Većina sadašnje plaće odlazi im na gorivo, kazali su, a ostatak nije dovoljan za prehranjivanje njih i njihovih obitelji. Potplaćene radnike Swiggy naziva “partnerima za dostavu” i tako izbjegava zakone o radu.

U Indiji štrajkaju i zdravstveni radnici u ruralnim područjima (anganwadi), koji u Odishi traže bolje plaće i uvjete rada. Oko 50 tisuća radnica održalo je 24-satni prosvjed ispred državne skupštine Odishe, a zbog štrajka je zatvoreno 60 tisuća anganwadi centara diljem države.

Nastavljaju se prosvjedi u više od 200 gradova diljem Irana, koje mahom prevode studenti i mladi. Prosvjedi traju već dva mjeseca, unatoč brutalnoj represiji koju provodi vlada predsjednika Ebrahima Raisija, a prosvjedi solidarnosti održavaju se diljem svijeta. Sindikati u obrazovnom sektoru i naftnoj industriji zasad su najaktivnije podržavali prosvjede, a ovih je dana diljem zemlje održan i štrajk vozača kamiona. Štrajk režimu šteti toliko da su vlasti odmah počele nuditi vozačima dodatne subvencije za gorivo kako bi ih namamili natrag na posao.

Štrajk vozača kamiona u Iranu, Ilustracija: Iran International


Prema službenim podacima, cijene hrane u Iranu porasle su za više od 100 posto otkako je predsjednik Raisi preuzeo dužnost u ljeto prošle godine. Posebno su pogođeni mladi, a dvije trećine stanovništva – oko 60 milijuna ljudi – u Iranu mlađe je od 30 godina. Iako su trenutni prosvjedi obujmom manji od onih od 2018. i 2019, traju dulje od bilo kojih od pokreta koji su srušili šahov režim 1970-ih. Poznato je da je od početka prosvjeda ubijeno najmanje 400 ljudi, a uhićeno najmanje 18 tisuća.

Ovoga je mjeseca počelo i Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru. Uoči otvorenja prvenstva dvoje umjetnika skrenulo je pažnju na izrabljivanje migrantskih radnika u toj zemlji.

Ruski umjetnik Andrej Molodkin napravio je alternativni trofej Svjetskog prvenstva koji se polako puni sirovom naftom, prikazujući "sirovu istinu" o korupciji u nogometnom upravnom tijelu Fifi.

Molodkin u izjavi kaže: "Umjetničko djelo je na prodaju za 150 milijuna dolara, što je cifra koju su šefovi Fife navodno primili u razdoblju od 24 godine. Više od 6.500 migrantskih radnika umrlo je u izgradnji stadiona za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Šefovi Fife znali su za kršenje ljudskih prava radnika u Kataru, ali njima je novac od nafte važniji od krvi.”

Umjetnička djela o kršenju radničkih prava u Kataru, Foto: Andrej Molodkin i Jens Galschiøt


Danski umjetnik Jens Galschiøt napravio je ogrlicu koja se sastoji od 6.500 minijaturnih lubanja, po jednu za svakog radnika koji je umro tijekom rada na infrastrukturi za prvenstvo u Kataru. Galschiøt podržava kampanju organizacije Amnesty International koja poziva Fifu da isplati odštetu obiteljima mrtvih radnika.

U Tanzaniji se sredinom studenog više od 400 malih poljoprivrednika okupilo na godišnjem sastanku Nacionalne mreže grupa malih poljoprivrednika i poljoprivrednica. Novinari Peoples Dispatcha s njima su razgovarali o organiziranju i borbi za dostojanstvene radne uvjete u sektoru poljoprivrede. Poljoprivrednici su obećali da će se nastaviti boriti protiv deložacija i takozvanih “investitora”. “Vlada nije vodstvo, narod je vodstvo. Zato se vraćaju svakih pet godina da traže naše glasove”, izjavila je Veronica Sofu, jedna od predvodnica pokreta.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Štrajk zdravstvenih radnica u ruralnoj Indiji, Foto: India Posts English/Radnička prava
Vijest napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: