Large zam

Željezničare otpuštaju bez otpremnina, dok Uprava HŽ Putničkog prometa maltretira stanovnike Bjelovara i Virovitice, tvrde sindikalisti.

Izdašne crne božićnice za radnike i putnike pripremili su za kraj ove godine u Hrvatskim željeznicama (HŽ): prva je u stigla u vidu novog voznog reda prema kojem se ukida 12 od 16 izravnih vlakova što su do jučer prometovali između Bjelovara i Zagreba. Također, kao bonus, najavljeno je otpuštanje 38 radnika poslovne jedinice Dom Express koja je dio društva AGIT d.o.o., tvrtke kćeri HŽ Carga.

Prosvjedovali su stoga sindikati u HŽ-u. Upozorili su da radnici u AGIT-u nemaju zaključene kolektivne ugovore, pa ih otpuštaju s minimalnim zakonskim otpremninama. Istovremeno, u drugim društvima HŽ-a isplaćuju se otpremnine u skladu s tim ugovorima ili čak one poticajne. Sa strane interesa korisnika usluga, u Bjelovaru i Križevcima bilježe se protesti za vraćanje izravnih linija Bjelovar – Zagreb. Zbog ukidanja tih linija brojni će putnici morati presjedati upravo u Križevcima. 'Putnici moraju cupkati 24 minute na hladnoći na peronu ujutro u 4.45, dok ne radi kafić, a nema ni zagrijane čekaonice', opisuje novonastalu situaciju Dalibor Petrović, zamjenik predsjednika Sindikata strojovođa Hrvatske. Štoviše, zahvaljujući 30-minutnom pomaku linija, mnogobrojni učenici koji školu pohađaju u jutarnjoj smjeni u Bjelovaru i Križevcima kasnit će na nastavu.

Od ponedjeljka, 14. prosinca u Bjelovaru je započelo potpisivanje peticije za izmjene voznog reda. Peticiju su potpisali bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec, župan Damir Bajs te čak i potpredsjednik SDP-a i saborski zastupnik Vedran Babić, koji obećava da će doprijeti i do resornog ministra Siniše Hajdaša Dončića, navodi portal Bjelovarac.

Zbog navedenog božićnog manevra Uprave HŽ Putničkog prometa oštećeni su i putnici iz Virovitice, koji u Zagreb putuju preko Bjelovara. Odluku o ukidanju izravnih linija Uprava tumači uvođenjem novih vlakova na elektrificiranoj pruzi od Križevaca do Zagreba. Time navodno rapidno smanjuju vožnju dizelskim motornim vlakovima, čime i štede. Tako će putnicima biti omogućen kvalitetniji i udobniji prijevoz, kazala je glasnogovornica HŽ PP-a Mihaela Tomurad Sušac.

Sindikalac Petrović za 'Novosti' kaže kako ovo nije prvi biser ove glasnogovornice. Ne poriče da je ove godine došlo do pada broja putnika, ali isključivo zbog neispravnosti vlakova. Stoga navedene linije nije trebalo ukidati.

- Investicije Uprave HŽ Putničkog prometa u održavanje dizel motornih vlakova u prvoj polovici ove godine bile su na razini od pet posto ukupnih potreba. U ovom slučaju nema ušteda, već se netko igra i maltretira 90 tisuća ljudi koji žive u tim gradovima i mjestima - kaže Petrović.
Vezani članci

Dragan Grozdanić


    Preporučite članak: