Large naslovna

Uoči Praznika rada Novi sindikat i Regionalni industrijski sindikat uime Koalicije za dostojanstvenu plaću najavili su skupljanje potpisa u okviru europske građanske inicijative za dostojanstvene plaće pod nazivom “Kvalitetna odjeća, pravedna plaća”. Priopćenje prenosimo u cjelosti.

 

"Danas smo na tiskovnoj konferenciji zajedno s Regionalnim industrijskim sindikatom (RIS) predstavili Europsku građansku inicijativu za prikupljanje potpisa za dostojanstvene plaće.

Inicijativu „Kvalitetna odjeća, pravedna plaća“ (Good clothes, fair pay) pokrenulo je nekoliko međunarodnih organizacija – Clean Clothes Campaign (CCC), Fashion Revolution, Fair Wear, Fair Trade i neke druge. Uz Novi sindikat i Regionalni industrijski sindikat, članove Clean Clothes kampanje, u Hrvatskoj u inicijativi sudjeluju i drugi članovi Koalicije za dostojanstvenu plaću – Centar za mirovne studije (CMS), Kuća ljudskih prava, PaRiter, Nezavisni sindikat radnika Hrvatske (NSRH), Fashion Revolution Hrvatska i Centar za edukaciju i savjetovanje (CESI).

Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, predstavio je inicijativu: „Cilj inicijative je prikupiti milijun potpisa europskih građana i od Europske komisije zatražiti donošenje direktive kojom bi se zajamčilo pravo radnika u tekstilnoj industriji na dostojanstvenu plaću. Direktiva bi bila obvezujuća za sve tvrtke koje djeluju na području Europske unije, ali i za one koje prodaju proizvode u EU“.

Istaknuo je da je dostojanstvena plaća ustavna kategorija i da prema Ustavu RH svaki radnik ima pravo plaću kojom može osigurati dostojanstven život sebi i svojoj obitelji.

„Nažalost, u Hrvatskoj sa svojom plaćom veliki broj radnika jedva preživljava, a kamoli pokriva troškove obitelji. Iako svake godine imamo porast minimalne plaće, rastu i troškovi života. Prema našim izračunima, dostojanstvena plaća za Hrvatsku je u 2021. iznosila 1644 eura. U tom trenutku minimalac je bio 451 euro, i tada je iznosio samo 28 posto onoga što nam jamči Ustav RH. Zbog toga trebamo postaviti neki rok u kojemu bi mogli doseći dostojanstvenu plaću – ne bismo se trebali zadovoljiti sa 60 posto od medijalne plaće, što je kao prag postavljeno u Europskoj direktivi o minimalnim plaćama“, zaključio je Iveković.

Modne kompanije, odnosno brendovi, prema kojima je usmjerena inicijativa, većinom nemaju tvornice u svojem vlasništvu, već autsorsaju proizvodnju u zemlje s jeftinom radnom snagom i na taj način izbjegavaju odgovornost prema radnicima u svom proizvodnom lancu i krivnju za neisplatu dostojanstvene plaće svaljuju na dobavljače. Međutim, oni su ti koji naručuju robu dobavljačkih tvrtki i plaćaju im cijene koje jedva pokrivaju cijenu proizvodnje. Na primjer, da njemački brend Olymp nije plaćao požeškoj tvornici Orljava 4 eura po košulji, nego barem duplo više, tvornica bi još uvijek radila.

Direktivom predloženom kroz europsku građansku inicijativu želimo promijeniti takve loše kupovne prakse modnih kompanija i obvezati ih na poštivanje radničkih i ljudskih prava. Ako se direktiva usvoji, omogućit će promjene i u drugim sektorima.

Mario Iveković (Novi sindikat) i Jakov Kolak (Regionalni industrijski sindikat)


Jakov Kolak, radnik u Regionalnom industrijskom sindikatu, naveo je nekoliko primjera iz sektora kojima se RIS bavi: „Korporativna odgovornost potrebna je i u sektoru call centara. Velike strane kompanije poput E.ON-a, Deutsche Telekoma, Bookinga i drugih radnu snagu sve više traže i na hrvatskom tržištu rada. Najčešće se radi o autsorsanju poslova korisničke podrške i sličnog. To su velike firme koje diljem svijeta pronalaze jeftine i dobre radnike i na tome dobro zarađuju, no ne postoje nikakvi mehanizmi da ih se prisili na odgovornost da radnicima preko čijih leđa profitiraju osiguraju dostojanstvene uvjete rada i plaće. Rad u call centru je grdi posao, uključuje mnogo stresa, kontrole, mehanizma discipline i kažnjavanja, antisindikalnog djelovanja. Autsorsanje poslova u države jeftinijeg rada mora sadržavati i odgovornost za uvjete rada i kvalitetu života radnika.

Istaknuo je da ni poslodavci ni država neće ništa napraviti ako im se objasni problem i lijepo ih se zamoli: „Da se time rješava problem ne bi asistenti osoba s invaliditetom, još jedna skupina radnika koju smo počeli organizirati, od 2006. godine radila za 2000 ili 4000 kuna mjesečno. Država 16 godina nije imala volje riješiti situaciju u kojoj ljudi, koji rade toliko human i za društvo važan posao, žive na rubu egzistencije. Plaća im se povećala tek ove godine, i to zato jer je rastao minimalac.“

Kolak je rekao da se plaće usklađuju s inflacijom na radnim mjestima gdje postoji snažno i složno članstvo koje je spremno na pokretanje kolektivnih pregovora s poslodavcem i spremno poduprijeti svoje zahtjeve štrajkom ako treba.

„Tu je odgovornost i nas sindikata da upotrijebimo znanje i infrastrukturu, idemo na teren i povećamo broj članova. Zajedno s tim ide i odgovornost radnika da prihvate da se za dostojanstvo na radnom mjestu često treba boriti – jer upravo njihov rad pokreće cijeli sustav, i tu leži najveća snaga. Jedina snaga koja nam daje šansu da dostojanstvena plaća i kvalitetna radna mjesta postanu stvarnost“, zaključio je Kolak.

Na kraju, Iveković je predstavio plan kampanje.

Koalicija za dostojanstvenu plaću počet će prikupljati potpise za peticiju na 1. maj, Međunarodni praznik rada, na štandu na Maksimiru u Zagrebu, od 10 do 16 sati.

U tjednu od 15. do 20. 5. potpisi će se skupljati na nekoliko lokacija u Zagrebu i u nekim drugim gradovima – zasad su potvrđeni Karlovac, Varaždin i Rijeka.

Također, pozivamo sve zainteresirane građane koji žele sudjelovati u prikupljanju potpisa da se jave Novom sindikatu, RIS-u ili drugim članicama Koalicije za dostojanstvenu plaću.

Peticija se može potpisati i online.

Video s pozivom na potpisivanje peticije pogledajte ovdje.

Više o zakonodavnom prijedlogu na engleskom jeziku možete naći na stranicama kampanje, a za sve novosti o kampanji u Hrvatskoj pratite web i facebook stranice Novog sindikata, kao i stranice ostalih članica Koalicije za dostojanstvenu plaću."

Koalicija za dostojanstvenu plaću
    Preporučite članak: