Large naslovna

I ovaj mjesec donosimo pregled slučajeva ozljeda na radu prema obavijestima policijskih uprava.

 

Početkom rujna u medijima je odjeknula vijest da je mladi zaštitar u poslovnici igara na sreću Zagrebu brutalno pretučen do smrti. Kao što to obično biva, nakon par dana na naslovnicama medija slučaj je pao u zaborav, a s njime i jedan od glavnih uzroka tog nesretnog događaja - uvjeti rada zaštitara. Ova smrt nije tek izolirani incident – o uvjetima rada zaštitara i njihovoj nezaštićenosti već smo na ovom portalu pisali, a možemo se samo nadati da će ovaj slučaj potaknuti u sektoru neke promjene na bolje.

U kategoriji „pad s visine“ ovaj mjesec bilježimo četiri slučaja. 54-godišnjak u Sesvetama 6. rujna, 62-godišnjak u Novom Zagrebu 13. rujna, 58-godišnjak također u Novom Zagrebu 27. rujna i 50-godišnjak 24. rujna (koji je pritom i strani radnik) – svi su oni zadobili teške ozljede i to u poznim godinama svog radnog staža.

26-godišnji radnik teško je ozlijeđen nakon što je na njega 22. rujna kolega naletio viličarom u Velikoj Gorici. 28-godišnjak je pak pneumatskim čekićem za čavle ozlijedio nogu na zagrebačkoj Peščenici. U centru Zagreba 51-godišnja radnica poskliznula se u trgovini, pala i pritom se teško ozlijedila.

Još jednom napominjemo da su informacije o nesrećama i ozljedama na radu krnje jer su prikupljene iz vijesti policijskih uprava diljem Hrvatske – niti su sve policijske uprave ažurne s izvještavanjem o svim svojim intervencijama, niti se za sve ozljede na radu zove policija, niti se, nažalost, svi slučajevi ozljeda na radu prijavljuju Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.


Naslovna fotografija: Leo Reynolds, Radnička prava
Vijest napisala
:

Tea Radović

Tagovi:

nesigurnost    Preporučite članak: