Large 335th fighter squadron f 15e s drop jdam s on an insurgent cave

Broj civilnih žrtava u bombaškim napadima, u posljednjem se desetljeću, naglo povećao. Prošle godine broj ubijenih u napadima od strane Vlade i NATO-a bio je veći od broja onih koje su ubili Talibani

Prema središnjem zapovjedništvu američkih zračnih snaga (AFCENT), u Afganistanu su prošle godine bačene 7.423 bombe, što čini 'rekord' ovog desetljeća. U 2018. godini bačeno ih je nešto manje, njih 7.363, kao mjere borbe protiv talibana.

Drastičan porast ovih bombardiranja odražava položaj američkih snaga stacioniranih u regiji. Bombardiranja se i dalje odvijaju unatoč što takvi postupci, zbog civilnih žrtava koje uzrokuju, nailaze na osudu diljem svijeta. Prema promatračima, u sukobu u Afganistanu najviše stradava civilno stanovništvo. Napadi su se vršili i tijekom pregovora između SAD-a i talibana koji su propali nakon što se američki predsjednik Donald Trump povukao iz procesa.

26. siječnja u zračnim napadima koje su izvele američke trupe u suradnji s afganistanskim snagama u sjevernoj provinciji Balkh, ubijeno je sedam članova jedne obitelji. Prije toga, afganistanska Nezavisna komisija za ljudska prava optužila je američke snage za smrt 15 afganistanskih civila, uključujući tri maloljetnice i tri žene, u zračnom napadu izvedenom početkom ovog mjeseca.


U još jednom napadu američkih bespilotnih letjelica u zapadnoj afganistanskoj provinciji Herat 10. siječnja, 60 civila je ubijeno ili teško ranjeno.

Međutim, unatoč snažnom porastu broja američkih zračnih napada i sve većem neprijateljstvu između suparničkih skupina, pobunjeni Talibani kontroliraju više od polovice od 230 okruga u zemlji.


Izgleda kako je SAD zarobljen u onome što je američki predsjednik Donald Trump nazvao "ratom bez kraja" na neravnim terenima Afganistana, još od invazije iz 2001. godine. Iako se većina trupa povukla nakon 2011. godine, u Afganistanu je i dalje prisutno 14.000 američkih vojnika. Uz njih je također stacionirano 17.000 vojnika iz 39 država članica NATO-a.Izvor naslovne fotografije: Wikipedia commons
Preveo: Jakov Kolak

Jakov Kolak


    Preporučite članak: