Large naslovna

Lokalna baza za osvježavanje kulture BLOK uputila je poziv za prijave na Političku školu za umjetnike (i sve zainteresirane).

 

„Muče te podstanarstvo, inflacija, obavljanje više poslova istovremeno, činjenica da ne možeš preživjeti od svog umjetničkog rada? Želiš učiti o razlozima tih društvenih problema i povezivati se s drugima koji se žele zajednički boriti protiv njih? Zbunjuju te izjave da radnička klasa više ne postoji jer istovremeno dobro znaš da bez vlastitog rada ne možeš preživjeti ni mjesec dana? Zanima te povijest radničkog pokreta i pitanje emancipacije žena u njegovim okvirima?

Pitaš se zašto su u našem društvu ljudi diskriminirani i izrabljivani ne samo na osnovu svoje klasne pozicije, nego i na osnovu svog roda, seksualnog opredjeljenja, etniciteta ili nacionalnosti i kakve to ima veze s kapitalizmom? Pitaš se kako je moguće sindikalizirati radnike na privremenim, prekarnim i kreativnim poslovima, koji se ne uklapaju u sliku tradicionalnog radnog mjesta? Želiš se povezati s drugim umjetnicama i kulturnim radnicima i razgovarati o perspektivama zajedničkog otpora i organiziranja?

Prijavi se na Političku školu za umjetnike (i sve zainteresirane)!

Mada je primarno namijenjena umjetnicima i kulturnim radnicama, škola je otvorena svima koji žele steći uvid u osnovne teorijske koncepte i historijat kapitalističkih društvenih odnosa, kao i socijalistički odgovor. Strukturirana je u četiri vikend bloka u razdoblju od 25. 3. do 7. 5. i u potpunosti je besplatna. Održava se u Zagrebu, a broj polaznika je ograničen. Svi koji žele sudjelovati, moraju imati važeću COVID potvrdu. U želji da program učinimo dostupnim i onima koji ne žive u glavnom gradu, osigurali smo financijska sredstva za put i troškove smještaja za tri polaznika. Stoga posebno ohrabrujemo zainteresirane koji žive i rade izvan Zagreba, u Hrvatskoj i regiji, da se jave.

Prijave se šalju na mail: blok@blok.hr (subject: Politicka skola 2022) do 7. 3. 2022.

Prijava treba sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime, godina rođenja, obrazovanje (formalno i neformalno), ustanova (ako ste zaposleni ili studirate) ili organizacija (ako ste aktivni u nekoj od organizacija ili kolektiva) te kraće motivacijsko pismo (do dvije kartice) u kojemu ćete izložiti koliko ste upoznati s temama i kontekstom, zašto vas škola zanima i što od nje očekujete.

Prethodno poznavanje problematike i dosadašnji angažman, kao ni dob, nisu kriterij selekcije sudionika, već će nam pomoći da nastavu prilagodimo stupnju predznanja većine polaznika. Motivacija, mogućnost redovnog pohađanja programa, priprema za svaki susret te spremnost na sudjelovanje u kolektivnom radu su temeljni kriterij u odabiru polaznica i polaznika.

Veselimo se vašim prijavama i zajedničkom radu!“, stoji u pozivu.

Program škole, u kojem sudjeluje i naš glavni urednik Jakov Kolak, sastavljen je od četiri tematska bloka, možete ga pronaći ovdje.


Izvor naslovne ilustracije: BLOK, autorica Klara Rusan, Radnička prava

uredništvo
    Preporučite članak: