Large 2pvnq2q

 

Radnice i radnici Studentskog centra,

portal Radnička prava i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju izražavaju podršku vašoj borbi za pravo da o svojoj plaći pregovarate, a ne da netko drugi po vlastitoj procjeni, bez vas, odlučuje o cijeni vašeg rada. Pravo da se plaća ne određuje jednostranim aktom poslodavca izboreno je u 19. stoljeću, a sada je pod napadom. 

Svjesni smo koliko je važno imati potpisan kolektivni ugovor – pogotovo danas, kad su radnička prava konstantno pod napadom, kad se pod izlikom krize pokušavaju izvan snage staviti neke odredbe Zakona o radu, kad se Zakon nastoji maksimalno fleksibilizirati u korist poslodavca i time povećati nesigurnost u radnom odnosu - olakšati smanjenje prava i otpuštanje.

Mogućnost uređivanja plaće kroz kolektivni ugovor najbolja je zaštita od takvih malverzacija, no, Agencija za studentski standard, vaš poslodavac, zahtjevu se protivi i krši osnovno radničko pravo. K tome, u medije plasira neistinite informacije, pismo štrajkbrehera i na sve načine nastoji izvršiti pritisak na vas i blokirati štrajk – direktorica radi kao blagajnica, komercijalni direktor servira hranu, plaća se catering za studente, a one koji vas podržavaju poziva se na privatne razgovore kako bi ih se zastrašilo. Sveučilište u Zadru na njihovoj je strani. Vjerojatno ne žele potpisati kolektivni ugovor kako bi mogli manipulirati s vašim plaćama i tako vas držati na uzdi. Podržavamo Vaše napore da to spriječite!
Vaša borba – za zaštitu prava na pregovaranje o plaći – tiče se svih radnika. Oni koji ne podržavaju taj zahtjev rade sami protiv sebe i dozvoljavaju poslodavcu da gazi i njih i vas, studenti koji vas ne podržavaju slabe svoj budući radnički položaj. 

Ovim pismom želimo vam poručiti da stojimo iza vas i podržavamo vašu borbu. Također pozivamo i sve druge – radnike, studente, sindikaliste – na solidarnost. Podržite borbu radnica i radnika zadarske menze, pošaljite im poruku ili pismo podrške, posjetite ih ako ste u Zadru, napravite transparent, nemojte otići u menzu, uplatite u štrajkački fond. Zajedno smo jači!

Solidarno!

uredništvo
    Preporučite članak: