Large nrega workers protest india

U Boliviji i Novom Zelandu učionice prazne. U Indiji, brojni štrajkovi, a među njima i pobjeda poljoprivrednika i poljoprivrednica nakon šest dana marša i sto kilometara propješačenih prema Mumbaiju. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u ožujku.


Tisuće mladih liječnika i liječnica
štrajkalo je ovog mjeseca u Velikoj Britaniji. Pristali su na službene razgovore s vladom nakon trodnevnog štrajka u kojem je više od 175 tisuća termina i medicinskih postupaka moralo biti odgođeno, prema podacima koje je objavio NHS England. U Velikoj Britaniji u ožujku su štrajkali i novinari BBC-a, učitelji, vozači. Diljem zemlje organizirane su različite radničke akcije zbog rastućeg nezadovoljstva po pitanju plaća, dostupnih poslova, mirovina i drugih radnih uvjeta.

Oko 50 tisuća novozelandskih učitelja i učiteljica ostavilo je učionice praznima ovoga mjeseca, zahtijevajući bolje plaće, uvjete rada i resurse. Njihov štrajk događa se u trenutku kada Laburistička stranka lijevog centra premijera Chrisa Hipkinsa pokušava ponovno pridobiti podršku glasača. Učitelji, tradicionalno ključna glasačka baza laburista, zadnji su među javnim službenicima koji su se odlučili za štrajk uslijed rastućih troškova života na Novom Zelandu. Ministrica obrazovanja Jan Tinetti kazala je da je razočarana štrajkom nastavnika i da želi da se sve brzo riješi.

Učionice su bile prazne i u Boliviji. Nacionalni štrajk 140 tisuća učitelja iz javnih škola održan je nakon što je vlada Pokreta prema socijalizmu (MAS) predsjednika Luisa Arcea naredila brutalnu policijsku represiju nad nedavno održanim mirnim maršem učitelja u La Pazu. Deseci tisuća učitelja i njihovih podržavatelja preplavili su tada centar La Paza u najvećim marševima od prosvjeda 2019. protiv državnog udara koji je bio poduprt od strane SAD i kojim je svrgnut Evo Morales. Štrajkalo se ovoga puta u svim većim gradovima, od Sucrea i Santa Cruza do Potosija. Učitelji već tjednima organiziraju djelomične štrajkove i marševe u znak prosvjeda protiv sve lošijih radnih i životnih uvjeta.

Više je štrajkova u ožujku zabilježeno diljem Indije. Oko 1,8 milijuna državnih službenika i službenica štrajkalo je u zapadnoj indijskoj državi Maharashtra, prosvjedujući protiv napada na svoja mirovinska prava. Glavni zahtjev štrajkaša je obnova starog mirovinskog sustava (OPS) koji financira vlada. Protive se novom mirovinskom sustavu (NPS) temeljenom na doprinosima, koji samim radnicima i radnicama nameće financijski teret održavanja svojih mirovina.

Također u Maharashtri, dvanaestog je ožujka 10 tisuća poljoprivrednika i poljoprivrednica krenulo je na marš dug gotovo 200 km, od grada Nashika do glavnog grada države Mumbaija. Hodali su zahtijevajući od vlade da riješi probleme s kojima se suočavaju poljoprivrednici i ostali radnici u državi. Šest dana nakon početka marša, nakon što su farmeri prevalili udaljenost od preko 100 kilometara, vlada je u pregovorima pristala na većinu njihovih zahtjeva.

Oko 15 tisuća sanitarnih radnika i radnica u indijskoj državi Karnataka je obustavilo rad i prosvjedovalo - među njima utovarivači, čistačice, pomoćni radnici. Radnici su tražili izravnu isplatu plaća i radne ugovore na neodređeno. Istaknuli su kako neki od njih već 25 godina rade za istu firmu na ugovore na određeno. 

I za kraj, u Šri Lanci su se radnice i radnici pobunili protiv restrukturiranja i privatizacije nacionalnog pružatelja telekomunikacijskih usluga Sri Lanka Telecoma. Prosvjed je održan nakon što je vlada najavila da će se Sri Lanka Telecom “restrukturirati” zajedno s bolnicama u glavnom gradu Colombu. Radnici su i ranije prosvjedovali protiv privatizacije Sri Lanka Telecoma i ostalih važnih kompanija u državnom vlasništvu.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Izvor naslovne fotografije: Peoples Dispatch
Tekst napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: