Large mv tamim aldar

Očajni članovi posade MV Tamim Aldar, u pratnji obalne straže Ujedinjenih Arapskih Emirata(UAE), vraćeni su na svoj brod koji se nalazi u raspadajućem stanju. Posada je napustila brod u lipnju 2019. godine koristeći svoj jedini preostali čamac za spašavanje kako bi pronašla utočište na obali.

Već više od dvije godine posada teretnog broda nasukana je 46 km od obale Ras Al Khaimaha i unatoč jamstvima poduzeća Elite Way Marine Services, vlasnika broda,  nisu primili bunkere, ulje za podmazivanje, pitka vodu ili druge zalihe. Uvjeti na brodu potakli su ih da sigurnost potraže na kopnu; zbog nedostatka goriva na brodu nemaju struje, kao izvore svjetla koriste telefone, a lokalne temperature redovito dosežu 40 ° C. Mornari su 26. lipnja uputili pismo vlastima UAE, indijskoj ambasadi i organizaciji Human Rights at Sea (HRAS), opisujući okolnosti u kojima su se našli.

Unatoč podnošenju prijave pri obalnoj straži UAE, pomorci su vraćeni na plovilo i nastavljaju čekati bez ikakve garancije od strane vlasnika da će brod u bliskoj budućnosti biti opskrbljen. Osim toga, članovi posade svjedočili su HRAS-u da je obalna straža, kad su podnosili prijavu vezanu uz svoj slučaj, sugerirala da postoji mogućnosti da završe u zatvoru. Iako do zatvaranja nije došlo, pomorci su doživjeli nepotreban stres. No, unatoč tome što su vraćeni na plovilo, posada se zahvalila obalnoj straži na podršci i obećanjima da će tražiti pravdu u njihovo ime.

Mnogi članovi posade nisu dobili plaće od ožujka 2016. Safety at sea ranije je izvijestio da je tvrtka Elite Way napustila svoju posadu kao što je to učinila i brodu Azraqmoiah (koji je repatriran), te upozorio na izostanak učinka službene zabrane te tvrtke na nesretni položaj tih pomoraca. U međuvremenu se malo toga promijenilo. PremaBusiness and Human Rights Resource Centre, iako članovi posade s neisplaćenim plaćama imaju pravo nadoknaditi svoje gubitke prodajom plovila, Elite Way je to spriječio tvrdeći da su tržišni uvjeti nepovoljni. Ta situacija utječe ne samo na pomorce koji ostaju u groznim uvjetima, daleko od kuće i svojih najmilijih, već i na one koje uzdržavaju a bore se s gubitkom tog dohotka. Pokrivenost mobilnom mrežom na brodu je nestalna a upravo manjak komunikacije za posadu predstavlja izvor mnogih nevolja.

Drugi inženjer Vikas Mishra nazvao je ovaj tretman „mučenjem“ i više puta tvrdio kako je Elite Way u posljednje dvije godine davao samo lažna obećanja. Iako je ovaj slučaj široko medijski popraćen od 2018., ljudska prava ovih pomoraca i dalje se ne poštuju te oni ostaju zarobljeni na brodu..

Safety at Sea kontaktirala je Elite Way ali do danas nije dobila odgovor.


S engleskog preveo: Jakov Kolak
Izvor naslove fotografije: HRAS

Jakov Kolak


    Preporučite članak: