Large 73266314 10216175141676897 7928604938035265536 n

Snage sigurnosti ubile su više od 100 prosvjednika u Iranu, javlja Amnesty International. Iranska Vlada prošli je tjedan odlučila povećati cijene goriva od 50% do 300% što je poslužilo kao povod za masovno iskazivanje nezadovoljstva diljem zemlje.

Nakon što su u nedjelju izbili prosvjedi, Vlada je nametnula gotovo potpunu blokadu interneta (prema podacima udruge Netblocks, upotreba interneta u Iranu spala je na 4% od normalne razine) kako bi otežala komunikaciju među prosvjednicima te onemogućila korištenje društvenih mreža za širenje slika i snimki s terena.  

Paralelno s represivnim metodama, Vlada je prosvjednike nastojala primiriti obećanjima da će novac akumuliran povećanjem cijena benzina usmjeriti najsiromašnijim građanima.

Važno je napomenuti da su cijene goriva u Iranu snažno subvencionirane, što za državu predstavlja veliki trošak kojeg je Vlada nastojala smanjiti usred perioda ekonomske nestabilnosti. Podsjetimo, Iranska ekonomija posljednjih je godina u teškom položaju, a povlačenje SAD-a iz nuklearnih pregovora 2018. i ekonomske sankcije koje su odmah potom uslijedile, dodatno su pogoršale situaciju.

Prosvjedi koji su izbili ubrzo su postali nasilni, a reakcija Vlade na njih bila je iznimno brutalna - postoje snimke koje pokazuju kako snage sigurnosti pucaju direktno u prosvjednike. S druge strane Vlada se brani argumentom da se prosvjedima orkestrira izvana te da im je cilj baciti zemlju u kaos, a tvrdnju nastoji dokazati činjenicom da su prosvjednici palili i vandalizirali benzinske postaje, banke i druge objekte.

Prosvjedi sličnog karaktera potresali su Iran i prijašnjih godina te ih se može gledati kao dio određenog kontinuiteta pobune protiv režima u kojem su korupcija, pronevjera i loše upravljanje resursima vrlo prisutni. Istovremeno, uvjeti života zavećinu građana (osobito siromašnih) uslijed krize i sankcija postaju sve gori, dok na svaki pokušaj promjene stanja odozdo, Vlada odgovara represijom.


Vijest sažeo i preveo: Jakov Kolak
Izvor naslovne fotografije: Facebook


Za više informacija:
-https://www.aljazeera.com/news/2019/11/pattern-amnesty-106-killed-iran-protests-191119182957473.html?
-https://www.democracynow.org/2019/11/20/iran_fuel_price_protests_internet_shutdown?

Jakov Kolak


    Preporučite članak: