Large 19956758 949206458553567 1414126435650395406 o

 

Inicijativa We Are Dancers pokrenuta je radi poboljšanja radnih uvjeta egzotičnih plesačica u New Yorku, da bi se danas proširila na cijeli SAD u nastojanju objedinjavanja borbi. Kroz 2018. godinu, WAD je najavio uvođenje niza novih aktivnosti za svoje članice i druge plesačice, što smo iskoristili kao priliku za razgovor o dosadašnjim postignućima i predviđanjima za nadolazeće mjesece.

Za početak, možete li ukratko opisati We Are Dancers? Koga okuplja ova organizacija i koji su joj ciljevi?

We Are Dancers je inicijativa koja je prvotno pokrenuta na području New Yorka, a cilj joj je bio podržati egzotične plesačice koje su se tada trudile organizirati kako bi unaprijedile uvjete rada. Nedavno smo inicijativu proširile na područje cijelog SAD-a, pri čemu smo uvele nove zagovaračke aktivnosti. We Are Dancers je organizacija koju su egzotične plesačice inicirale kako bi doprinijele pojedinačnim borbama i aktivnostima drugih egzotičnih plesačica. Zato nastojimo prikupljati i dijeliti informacije iz praktičnog iskustva, kao i druge resurse koji striptizetama mogu biti korisni.

Koji su najveći problemi s kojima se striptizete u SAD-u danas susreću?

Formalno, striptiz je u SAD-u legalno zanimanje, ali su unatoč tome plesačice često stigmatizirane i isključene iz standardnih oblika radničkog organiziranja. Čak i unutar pokreta koji imaju feminističku dimenziju, koji znaju prepoznati probleme s kojima se seksualne radnice susreću u svom radu, striptizete se većinom još uvijek bore za mogućnost da samostalno artikuliraju svoje probleme.

Organiziranje nam dodatno otežava i prilično rasprostranjeni zazor od suradnje sa seksualnim radnicama u drugim granama industrije, ponajviše prostitutkama, zbog čega dolazi i do internih podjela. U We Are Dancers smatramo da bismo postigle puno bolje rezultate kada bismo nadišle podjele, koncentrirale se na zajedničke probleme i krenule se solidarno organizirati.Osim toga, plesačicama probleme stvaraju i racije u klubovima. Iako su striptiz klubovi – opet formalno - legalni poslovni subjekti, podložni su strožim regulacijama od drugih lokala, tako da su policijske kontrole učestale. Plesačice se nerijetko osjećaju ugroženo i žale na diskriminaciju kod takvih kontrola, a ne pomaže ni činjenica da se pojedini klubovi, osim na djelatnosti za koje su registrirani, još uvijek oslanjaju i na neke kriminalne i polu-kriminalne prakse.

Na koji način se borite protiv tih problema?

Izreka “Ništa o nama bez nas samih” trebala bi biti glavna krilatica pokreta za prava seksualnih radnica. Ako želimo ojačati pokret, kao prvo moramo saslušati prijedloge i potrebe plesačica, jer jedino tako možemo doći do rješenja utemeljenih na konkretnim iskustvima. U medijima i drugim dijelovima društva seksualne radnice često se prikazuju kao bespomoćne žrtve, što dovodi do pokretanja neadekvatnih programa i dušebrižničkih inicijativa koje naprave više štete nego koristi.

Bilo bi puno bolje kada bi se seksualnim radnicama pružili prostor, resursi i alati da programe za podršku osmisle same. Stvaranje takvog prostora pomoglo bi da se smanje nerazumijevanje i stigmatizacija, a prilično je sigurno da bi nas to odvelo i korak bliže ka punoj dekriminalizaciji seksualnog rada. Takav pristup bio bi od velike pomoći, pogotovo za striptizete koje se sada ne mogu pobuniti protiv eksploatacije na radnom mjestu, seksualnog nasilja i diskriminacije zato što se njihov rad na prvu izjednačuje s prostitucijom, iako mnoge ne nude intimne transakcije koje spadaju u kategoriju prostitucije.

Još jedna ključna stavka za poboljšanje postojećih radnih uvjeta u striptiz klubovima jest solidarnost s radničkim pokretima i inicijativama u drugim granama industrije seksa. Iako se naši poslovi možda razlikuju, masovno organiziranje ima velik potencijal i zasigurno bismo svi puno više profitirali od zajedničkog djelovanja nego od trenutnog stanja stvari, gdje je svaka inicijativa fokusirana na vrlo specifične, usko definirane probleme.

Koje konkretne aktivnosti We Are Dancers organizira?

Ove godine ćemo lansirati novu internet stranicu koja će biti organizirana u tri glavne sekcije: Osnovne informacije o striptiz klubovima, Osnovne informacije o pravima striptizeta i Dostupni resursi. Na stranici će biti dostupan direktorij informacija kojeg će kreirati striptizete, a na istom mjestu će se moći pristupiti i popisu dostupnih resursa i saveznika u borbi za prava seksualnih radnica. Primarni cilj u 2018. godini bit će informirati zajednicu o radu We Are Dancers i pripremiti teren za širenje aktivnosti u nadolazećim godinama.

Sudjelujete li i u aktivnostima drugih organizacija koje se bave sličnim temama?

Naravno, članice We Are Dancers jako su angažirane u zajednici. Često sudjelujemo u javnim događajima, tribinama i konferencijama o temama koje su nam važne. Nedavno smo sudjelovale na protuprosvjedu Anti-Porn i Godišnjem simpoziju seksualnog rada u Seattleu, gdje smo govorile o glavnim problemima s kojima se striptizete susreću u svom radu i pokušajima da se na njih odgovori.

Možete li opisati još neke pozitivne primjere organiziranja radnica u industriji seksa? Jesu li njihova iskustva bila korisna u pokretanju We Are Dancers USA?

The Lusty Lady iz San Francisca prvi je i jedini uspješno sindikalizirani američki striptiz klub u povijesti. On je sada zatvoren, ali njegov je značaj još uvijek itekako prepoznat u pokretu za prava seksualnih radnica. Još jedan izuzetno važan primjer aktivizma u industriji seksa jest i Odbor Durbar Mahila Samanwaya iz Zapadnog Bengala. Taj kolektiv okuplja oko 65 tisuća seksualnih radnika – muškaraca, žena i transrodnih osoba – i bori se protiv faktora koji dovode do segregacije seksualnih radnika u društvu. Zahvaljujući naporima Odbora, njegovi članovi sada imaju pristup zdravstvenom sustavu, uključujući sustav besplatnih klinika za reproduktivno zdravlje, programu mikro-zajmova i stručnom obrazovanju. Ovakvi primjeri su nam velika inspiracija u radu, zato što nam pokazuju kako je moguće otići korak dalje od artikulacije problema s kojima se susrećemo, i razviti konkretna rješenja koja mogu unaprijediti kvalitetu našeg života.

Surađujete li s drugim organizacijama radnika u industriji seksa?

Suradnja s plesačicama i različitim organizacijama je vrijednost koju članice We Are Dancers izuzetno cijene. Uvijek smo u potrazi za istomišljenicama i inicijativama s kojima se možemo povezati, bilo da se radi o zagovaračkim inicijativama za unapređenje prava striptizeta ili organiziranju izložbi koje tematiziraju seksualni rad. U tom kontekstu, društveni mediji su se pokazali kao odličan način za povezivanje s različitim inicijativama i izgradnju zajednice.

Jeste li u kontaktu s organizacijama seksualnih radnica na međunarodnoj razini?

Naravno da bismo voljele proširiti informacije o We Are Dancers i povezati se s drugim organizacijama seksualnih radnica na međunarodnom nivou! Nadamo se da ćemo prvo uspješno izgraditi organizaciju u SAD-u, a nakon toga se razgranati i drugdje u svijetu, kako bismo sudjelovale u izgradnji jedinstvenog, globalnog pokreta za prava striptizeta.

Koje aktivnosti planirate organizirati ove godine?

S obzirom da ćemo početkom 2018. godine tek predstaviti We Are Dancers USA u javnosti, najvažniji nam je cilj informirati zajednicu o svom radu i podijeliti informativne materijale kako o inicijativi, tako i o pravima seksualnih radnica. Paralelno tome, pokrenut ćemo i online upitnik za prikupljanje informacija direktno od striptizeta, kako bismo se informirale o problemima i potrebama plesačica iz različitih država. Na temelju rezultata upitnika, napisat ćemo izvještaj o stanju na terenu i osmisliti aktivnosti koje će adresirati probleme koji zaista muče plesačice. Osim toga, planiramo napraviti i online direktorij striptiz klubova u SAD-u te bazu podataka o zakonima, uredbama i najavljenim zakonskim reformama koje na ovaj ili na onaj način utječu na rad u striptizu.


Izvor naslovne fotografije: Facebook/ WAD USA
Razgovor vodila:

Ana Vračar
    Preporučite članak: