Large snimka zaslona 2023 11 02 172413

Tisuće radnica štrajkalo je na Islandu u sklopu kampanje kojom se traži veća rodna ravnopravnost u zemlji, a štrajkovi i prosvjedi podrške stanovništvu Gaze organiziraju se diljem svijeta – u generalni štrajk zbog agresije na Gazu stupila su marokanska sveučilišta. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u listopadu.

 

Tisuće radnica diljem Islanda, uključujući i premijerku Katrín Jakobsdóttir, stupilo je ovoga mjeseca u štrajk u sklopu kampanje kojom se traži veća rodna ravnopravnost u zemlji. To je sedmi put da žene na Islandu štrajkaju u ime rodne ravnopravnosti. Prvi štrajk organiziran je u listopadu 1975. godine. Poznat kao "Slobodan dan za žene“ ili "Kvennafri“ na islandskom, štrajk je organiziran kako bi se podigla svijest o sistemskoj diskriminaciji i rodno uvjetovanom nasilju s kojim se i dalje suočavaju žene na Islandu.

Brojne škole i biblioteke nisu otvorile svoja vrata tijekom ovog štrajka, samo je jedna podružnica banke radila na cijelom otoku, javni medijski servis RUV smanjio je proizvodnju programa, a u bolnicama u glavnom gradu Reykjaviku liječili su se samo hitni slučajevi dok je štrajk trajao.

Sredinom listopada prosvjedne su marševe i skupove diljem Meksika organizirali službenici saveznog pravosuđa, prosvjedujući protiv smanjenja vladinih beneficija za radnike. Prosvjedi su održani u Mexico Cityju te u saveznim državama Morelos, Tamaulipas, Puebla, Michoacán, Veracruz i Jalisco. Na svim su tim lokacijama radnici blokirali promet i marširali. Masovni prosvjedi odgovor su na odluku predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora da ukine većinu beneficija sudskim i drugim saveznim službenicima, uključujući subvencionirani prijevoz, naknade za benzin i smanjene cestarine. I meksički Vrhovni sud presudio je da skoro polovica tih tzv. beneficija zapravo spada među obveze poslodavca nužne za jamčenje prava socijalne sigurnosti radnika i radnica.

Ovoga je mjeseca održan i protestni štrajk argentinskih državnih službenika i službenica. Općinski i pokrajinski radnici u provinciji Santa Fe izveli su 72-satni štrajk zahtijevajući plaće koje prate korak s hiperinflacijom. Radnici su se okupili pred vladinim uredima u brojnim gradovima i blokirali ceste.

U Pakistanu su pak štrajkali učitelji i učiteljice. Učitelji javnih škola u pokrajini Punjab štrajk su pokrenuli sredinom listopada s nekoliko zahtjeva protiv smanjenja radničkih prava i privatizacije javnih škola. Obrazovne aktivnosti tada su potpuno obustavljene. Štrajkaši su tražili i oslobađanje 200 učitelja uhićenih na prosvjedu ispred Civilnog tajništva u Lahoreu 13. listopada. Glasnogovornik sindikata učitelja Punjaba rekao je medijima da će se štrajk nastaviti dok svi uhićeni učitelji ne budu pušteni i svi zahtjevi radnika prihvaćeni. Među ostalim, učitelji zahtijevaju poništenje amandmana na mirovinske propise i otkazivanje planova za privatizaciju 10.000 škola. Sindikat učitelja dio je Velikog saveza svih državnih zaposlenika koji se sastoji od državnih službenika i službenica iz različitih sektora.

Diljem svijeta ovoga mjeseca se organiziraju i traju prosvjedi podrške i solidarnosti sa stanovništvom Gaze. Izdvojit ćemo ovdje samo jedan primjer – diljem Maroka tjednima se organiziraju masovna bdjenja i marševi kojima se osuđuju agresija izraelskog režima i okupacija Gaze. Prosvjednici se bune zbog napada na civile u Gazi i traže raskid sporazuma o normalizaciji odnosa između Maroka i Izraela. Sredinom listopada u generalni štrajk su stupila marokanska sveučilišta – bojkot je obuhvatio organizaciju predavanja na raznim koledžima i institutima, a tisuće studenata i studentica okupilo se na bdjenjima i marševima održanima na kampusima, dok su se drugi pridružili prosvjednim marševima izvan prostora sveučilišta.

Brojni prosvjedi, sit-inovi, štrajkovi i radničke akcije, što male, što velike, ovoga su mjeseca zabilježene i u raznim dijelovima Kine. Popis akcija možete pogledati ažuriran na mapi štrajkova China Labour Bulletina.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Peoples dispatch/Radnička prava
Tekst napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: