Large naslovna

"Idealno lociran uz zagrebačku obilaznicu Motel Plitvice pruža ugodan prostor za odmor na putu. Turistički kompleks Plitvice je i dobra startna pozicija da krenete u upoznavanje Zagreba i okolice" – stoji na webu kompleksa između jankomirske i karlovačke petlje na zagrebačkoj obilaznici, a koji će prema svemu sudeći uskoro biti srušen. Naša Matea Grgurinović donosi vam reportažu o ovom kultnom motelu iz osamdesetih i životu brojnih ljudi unutar njegovih zidova.

 

Od svojih 53 godine života, Dragica je 37 provela radeći u kompleksu Plitvice, poznatom i kao Motel Plitvice. Pa tko hoće, neka računa kada je krenula. Recimo samo to da je bila vrlo mlada.

A sada pričaju da će ga rušiti. Hrvatskim medijima nije trebalo dugo da ga pokopaju. Ha, ipak se radi o primamljivoj lokaciji od koje rastu poduzetničke zazubice. „Ruši se kultni motel, tvrtke se pomamile za najmom atraktivne lokacije, cifre su vrtoglave“, najavljuju isti, kopipejst naslovi s portala koji se vrte pred našim očima. I tako je u minuti – ako ne i kraće - našeg skrolanja pokopan kompleks koji je u svojih 40 godina postojanja uključivao i motel, auto kamp, restoran, dva caffe bara, prijelaz s jedne na drugu stranu, tj. popularnu 'pasarelu'... I idemo dalje. Bez obzira na to što smo s njim možda pokopali i radna mjesta, njih 33 koliko ih je sad, sjećanje radnika na Motel Plitvice i život koji se ondje nekada odvijao, kao i primjer arhitekture nekog drugog doba.

„Motel Plitvice? To je ona poluraspadnuta rugoba tamo na Lučkom? I za tim bismo trebali plakati? Pa to se vidi da je derutno, neodržavano. Poluraspadnuto“ - vjerojatno su pomislili neki. Ali, Motel Plitvice, pa onda ni njegovi radnici i radnice, zapravo nikada nije imao sreće. Objekt sagrađen sredinom osamdesetih kao atrakcija na obilaznici Lučko jednostavno je imao loš tajming. Novinski napisi svjedoče da društvo Motel Plitvice d.o.o. zapravo od 1996. godine posluje s gubitkom. “Nije čista imovinskopravna situacija po pitanju nekretnina Motela a sam Motel opterećen je različitim sudskim sporovima. Provedena je i analiza tehničkog stanja objekta te procjena potrebnih ulaganja, u kojoj je utvrđeno izrazito loše tehničko stanje objekta zbog manjkavog, neadekvatnog i zastarjelog načina održavanja, te su procijenjene potrebe ulaganja preko 3,5 milijuna kuna, kako bi se objekt u građevinskom i tehničkom smislu doveo u funkcionalno stanje”, navodi se u članku sada starom gotovo deset godina. Naime, te 1996. godine država je, prema pisanju Poslovnog dnevnika, društvu Motel Plitvice "svojim propisima zapriječila razvoj – u prvom redu izvlaštenjem za koje tvrtka navodno nije dobila obeštećenje, no spor je sad riješen u korist HAC-a" koji je potvrđen kao koncesionar na zemljištu na kojem se nalaze objekti. Međutim, bez obzira na planove HAC-a, ne žele svi tako olako odustati od njega. Točnije, tih preostalih 33 radnika i radnica. A nekada ih je bilo više od 300. 

„Žao mi je da su nas napustili i prepustili“

Mirjana Meštrović, sindikalna povjerenica Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), također je cijeli svoj radni vijek provela u Motelu Plitvice. Stoji kraj bara i pogledom prebire po unutrašnjosti motela. Podiže pogled. „Mi se nalazimo u motelu, da. Ali, arhitektonski je to predivan objekt, otvoren, u drvu, ukrašen. Imali smo mi i slapove puzavaca koji su se od gore spuštali. Prostor je ukrašen slikama, mi zapravo i reklamiramo nacionalni park“, govori nam.

Naime, Motel Plitvice, što i samo ime govori, povezan je s Nacionalnim parkom Plitvička jezera, tj. u stopostotnom je njegovom vlasništvu, pa su simboli nacionalnog parka prisutni u cijelom kompleksu.

Meštrović nastavlja. „Ja volim taj objekt, ovo je bilo moje prvo radno mjesto. Cijeli radni vijek sam cijelu sebe davala ovdje. Počela sam u domaćinstvu, čisteći objekte. Žao mi je da su nas napustili i prepustili“, dodaje.I Dragica dijeli njene osjećaje. „Pa meni je ovdje još uvijek prekrasno, bez obzira na to što ovdje radim 37 godina. Jest staro, ali je prekrasno. Kada radite tako dugo u takvom prostoru... Meni je stvarno priraslo srcu.“ Motel Plitvice joj je prvo radno mjesto, a nada se i zadnje, ali nada da će to doista tako biti sve je slabija. Do mirovine je čeka još par godina, ali ne brine za sebe, koliko za kolege koji do mirovine imaju još godinu-dvije.

„Imam do mirovine još puno. Možda se koja godina još i drugdje odradi, ali to ne želim. Ima kolega koji imaju još godinu-dvije do mirovine. Ja bih bila sretna kao bi bar oni to dočekali, to bi mi bilo lakše.“

Interesa ima

Nedavna tura kompleksa organizirana u sklopu besplatnih tura inicijative Mapiranje Trešnjevke pokazala je neobično vitalan motel, iako mjestimice zastario, i radnike koje vole taj prostor. A pokazala je da – uz onaj poduzetnički – ima i interesa građanstva, pa je u jednom kišnom, tmurnom, sivom zagrebačkom danu do Motela došlo gotovo 100 osoba. Znamo, brojalo se. Oni su razgledavali, hodali po motelu, gledali kamp, obilazili sada zatvoreni restoran, slušali priče o tome koliko se janjaca tamo okrenulo.

„Mi nudimo i usluge smještaja, prehrane... Imate i taj bar“, pokazuje Meštrović rukom i opisuje. „Vidite da su gore kupole, vide se zvijezde, zidovi su svježe obojeni... A možete misliti [kako to izgleda kada se] upali onaj veliki luster nad ona dva simbolička Plitvička jezera... Uopće se ne mogu oteti dojmu da nam kradu nešto što smo čuvali, pazili, trudili se“.

„Oni bi to srušili“, nastavlja. „I što bi sagradili? One kao papirnate objekte? Pa to je smiješno“. Zna Meštrović da radnici Motela Plitvice imaju „i volju i ideje“ da ga obnove i iskoriste, ali kompleks je pogodila besparica, dugovi su se nagomilali, i nikada nije bilo sredstava za ulaganje u njegovu obnovu.

Sagrađeno osamdesetih

U časopisu Građevinar nalazimo podatak da se Motel Plitvice gradio tijekom 1983. i 1984. godine, a investitori su bili Nacionalni park Plitvice i Ina-Trgovina. Radove je izvodilo poduzeće Industrogradnja iz Zagreba, kako se tada pisalo, zajedno s tridesetak kooperanata. Nalazi se na zagrebačkoj obilaznici, između jankomirske i karlovačke petlje, a od Zagreba je udaljen 12 kilometara. Projektanti su bili zagrebački arhitekti Zdravko Bregovac i Ivan Piteša.

Prošle je godine otvoren predstečaj kompleksa. Motel je zapravo zasebno trgovačko društvo koje je u vlasništvu Nacionalnog parka Plitvička jezera, a predstečaj je otvoren zbog „nagomilanog duga od 39,6 milijuna kuna, od čega na HAC otpada 33,4 milijuna kuna“. HAC, naime, upravlja zagrebačkom obilaznicom, pa je u njegovoj nadležnosti i zemljište na kojem se nalazi Motel Plitvice. Dug kompleksa nagomilao se zbog iznosa koji Motel Plitvice treba plaćati za zakup zemljišta.A lokacija je atraktivna da ne može biti atraktivnija. Kako piše Jutarnji list, „na natječaj za pravo korištenja buduće nove benzinske postaje s trgovinom i caffe barom koja se planira na ovom odmorištu su se javile sve velike naftne kompanije koje distribuiraju gorivo u Hrvatskoj, a pobijedila je Ina, koja je ponudila mjesečnu naknadu od 530.280,65 kuna bez PDV-a za korištenje te lokacije“.

Slobodno odite na slobodno tržište

Radnicima se stalno govori da je tržište slobodno, govori nam Meštrović, i da sreću i posao mogu potražiti drugdje, ako u motelu više ne bude posla. Ali, većina od njih 33 koliko ih je ostalo stariji su radnici, blizu mirovine, dugo rade u ugostiteljstvu i nije im lako naći novi posao ili odraditi sezonu na moru. „Tržište rada baš i ne treba takve radnike. Mi ni fizički, ni mentalno nismo više za ugostiteljstvo“, kaže Meštrović.

Prosjek godina radnika je oko 55. A u tim godinama je teško mijenjati struku ili odraditi udarničku sezonu na moru. „Većina nas je takva. Imamo negdje pet, šest mladih ljudi. Onda smo naravno zabrinuti, bavimo se nekakvim razgovorima, pišemo ministrima. Silno se borimo da na neki način izborimo još vremena... Jasno je da smo zastarjeli, bože moj, ali za to sve treba novaca. Nije se ulagalo [dugo]“, dodaje.

I Meštrović, kao i Dragica, vezane su uz kompleks, uz radni kolektiv. „Vežete se i s ljudima koji ovdje rade, svi su tu moji dugogodišnji kolege. Žao mi je, beskrajno mi je žao da [žele rušiti] ovaj predivan objekt koji je, vjerujem, imao i budućnosti. Mogao je davati kruh i mnogim mladim ljudima, ali, nažalost, žele ga srušiti. Pa kakva vam je to uopće ideja?“, pita se Meštrović.

Priče radnica svjedoče o vremenu kada je motel bujao od posla i života, kada je restoran bio pun kao šipak i tražila se stolica više. Dragica priča kako je to bilo tik nakon izgradnje.

„Kad sam ja došla raditi, to je vrvjelo. Jedva ste prolazili od gostiju. Restoran je bio pun, čekalo se na svakom mjestu. Cure bi krenule raditi u šest ujutro, moralo se to očistiti. U restoranu je bilo 300 mjesta, sve je bilo puno. U podne se zatvaralo i onda opet otvaralo. Objekti su radili i noćne smjene. Prve, druge i noćne se radilo. Više se ne radi“, završava.

-----------------------------

Nakon objave teksta dobili smo odgovor od Hrvatskih autocesta na naš upit. Prenosimo ga u cjelosti:

"U sklopu modernizacije i revitalizacije starih odmorišta HAC je pokrenuo postupke za provedbu rekonstrukcije odmorišta Zagreb sjever i jug na način da će se u prvoj fazi izvesti novi priključak odmorišta, nadvožnjak za prelazak na južnu stranu odmorišta, uređenje dijela odmorišta za potrebe izgradnje suvremene benzinske postaje na južnoj strani odmorišta te uklop novog priključka u postojeće stanje. U prvoj fazi izvođenja radova postojeći objekti Motela Plitvice ostaju s nužnim prilazom, a u drugoj fazi, čija je priprema u tijeku s planiranim početkom izvođenja u drugoj polovici iduće godine, planira se uređenje preostalih površina odmorišta s raspisivanjem javnog nadmetanja za povjeravanje prava korištenja cestovnog zemljišta za uvođenje ugostiteljskih sadržaja, čuvanog parkirališta za teretna vozila s pratećim sadržajima i autokampom.

Nadalje, HAC je osnovan 2001. godine i nije 1996.g. (kao niti njegov pravni prednik) s Motelom Plitvice d.o.o. sklopio ugovor o koncesiji. HAC je od svog osnivanja s Motelom Plitvice nastojao regulirati odnose u predmetu korištenja cestovnog zemljišta i više puta nudio sklapanje ugovora o korištenju cestovnog zemljišta, a što je društvo Motel Plitvice d.o.o. izbjegavalo jer nikada nije bilo spremno HAC-u plaćati naknadu budući da je smatralo da je vlasnik nekretnina koje su dio javne ceste. Osnovanost navedenog stava je otklonjena kao prethodno pitanje pravomoćnom sudskom presudom Trgovačkog suda u Zagrebu (potvrđena i revizijom Vrhovnog suda RH) kojom je Motelu Plitvice  d.o.o. naloženo HAC-u isplatiti naknade uvećane za zatezne kamate. Potraživanje HAC-a u ukupnom iznosu od 10.368.761,06 eur je iskazano u Rješenju suda o utvrđenim i osporenim tražbinama u predstečajnom predmetu St-1348/21 od 15.9.2021., što je moguće preuzeti na e-stečajne objave."
Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tekst i naslovna fotografija:

Matea Grgurinović
    Preporučite članak: