Large israel kashmir human shield

Izrael ne prodaje samo svoje oružje, već i svoju metodologiju represije. Na slici su prikazana dva slučaja u kojima vojska koristi nevine promatrače kao ljudski štit protiv prosvjednika u Kašmiru (lijevo) i Palestini (desno).

U mnogim aspektima Indija danas doživljava temeljitu preobrazbu te nimalo ne podsjeća na državu od prije 50 godina. Državna represija, kriminalizacija neslaganja i napadi na manjine nisu novost. No, nedodirljivost državne mašinerije i njene vječno spremne vojske pristaša, raspad institucija i nepovratna šteta koju spomenuti procesi nanose društvu uistinu su bez presedana. Najveća promjena s aspekta društvenog i političkog opredjeljenja, koja se desila u dva mandata desničarske vlade na čelu s premijerom Narendrom Modijem i šefom vladajuće stranke Amitom Shahom, jeste odnos prema Palestini i njenoj borbi za slobodu.

Od jedne od predvodnica solidarnosti s Palestinom na globalnom planu, Indija je postala vrlo blizak saveznik Izraela. Učenje od praksi koje Izrael primjenjuje nad palestinskim narodom i divljenje rasističkim i šovinističkim aspektima cionizma, dugogodišnje je obilježje Hindutve, hinduističke ekstremno nacionalističke ideologije čiji je predstavnik postala vladajuća stranka Bharatiya Janata (BJP).

Ta ideološka povezanost ima i materijalne posljedice. Trgovinski sporazumi između dvije zemlje, posebno u sektoru poljoprivrede, značajno su porasli. Bollywood je također uvučen u borbu protiv Palestinaca i otpora kojeg pružaju kroz pokret bojkota Izraela, BDS. Međutim, područja gdje je suradnja Indije i Izraela eksponencijalno narasla su trgovina oružjem i sigurnost. U spomenutom intenziviranju trgovinskih odnosa postoje dva aspekta: velik obujam trgovine oružjem i sigurnosne suradnje te ideološki uvoz izraelskih metoda i ratnih doktrina.


Uvoz Izraelskog oružja i metoda

Od 2017-18., Indija je postala odredište za gotovo 50% oružja koje Izrael izveze. Mnoge od ovih transakcija karakterizira korupcija, a cijenu tog kriminala plaća indijski sektor obrane - od slučaja Bofors (skandala u kojem je sudjelovala švedska kompanija za oružje, Bofors AB, koji je srušio vladu Rajiv Gandhi-a), pa sve do sporazuma o raketama Spike koji je potpisan s Izraelom. Prodaja tog oružja izravno financira izraelsku okupaciju palestinskih teritorija dok Izrael svoje oružje brendira kao "terenski testirano", na palestinskim tijelima. Svakodnevica za Palestince - život s druge strane puščane cijevi, kontrolne točke, uništavanje domova, racije i masakri - financirana je prodajom oružja. Izrael, u stvari, ulaže u prodaju oružja represivnim režimima širom svijeta, čime se okupacija palestinskih teritorija povezuje s rastućim militarizmom od Latinske Amerike do Mjanmara.

Izrael ima uspostavljenu široku sigurnosnu suradnju s Indijom. Od 2014., svake godine, službenici indijske policije šalju se u Izrael na obuku. Indija i Izrael također imaju zajednički upravljački odbor za borbu protiv terorizma, uključujući kibernetičku sigurnost, a izraelske vojne delegacije posjetile su i Kašmir. Trenutno je sve, od oružja do dronova koji se koriste u Kašmiru, izraelske izrade. Kao što je već napomenuto, Izrael uz oružje prodaje i svoju metodologiju represije. O tome svjedoče trenutne napetosti s Pakistanom i situacija u Kašmiru.

U veljači, nakon napada na konvoj CRPF-a u južnom okrugu Pulwama u Kašmiru, koji je doveo do smrti 40-ak vojnika, napetosti između Indije i Pakistana su eskalirale. Indija je izvela snažan napad, navodno ciljajući teroristički kamp koji leži na spornom teritoriju unutar Pakistana. Na napad su pozivali čelnici vladajuće stranke Bharatiya Janata na svojim izbornim skupovima kao i provladini komentatori što podsjeća na taktike korištene u sličnim situacijama u Izraelu. No duboke veze s Izraelom nisu prisutne samo na primjeru korištene retorike, već i zbog činjenice da su rakete Spice-2000, koje su u zračnom napadu koristile indijske zračne snage, izraelske proizvodnje. Ovakva eskalacija između dvije nuklearne sile iziskuje pozive na mir i razum, no umjesto toga vladajuća je stranka iskoristila situaciju kako bi, uslijed ekonomije koja posrće i neviđenih napada na manjine, nametnula 'nacionalnu sigurnost' kao glavno pitanje predizborne kampanje.


Izraelizacija Indije

Ministar unutarnjih poslova i predsjednik BJP-a Amit Shah, 5. kolovoza najavio je ukidanje članka 370 indijskog ustava koji je državi Jammu i Kašmir davao relativnu autonomiju i služio kao poveznica između te države i Indije. To uključuje i ukidanje članka 35.a koji je državnom zakonodavstvu davao ovlasti donošenja zakona koji se odnose na prebivalište, zaposlenje i vlasništvo nad zemljom. Iako takve odredbe postoje slučaju nekih drugih indijskih država, autonomija Jamme i Kašmira bila je dugogodišnji trn u oku BJP-a i njegove matične organizacije, hinduističke militantne grupe Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), jer su Jammu i Kašmir bili jedina država u Indiji s većinskim muslimanskim stanovništvom. Špekulira se da bi sljedeći korak režima mogao ići u smjeru trajne promjene demografske slike te regije.

U situaciji kad su komunikacije bile prekinute a regija se nalazila pod trotjednim policijskim satom, indijska je vlada pozivala privatne investitore i radila na otvaranju vrata korporacijama za izvlačenje profita iz tog područja. Ideja o prisilnim demografskim promjenama zrcalna je slika kolonijalne politike Izraela na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje su izraelski građani, osim masovne vojne infrastrukture, gradili ilegalne kolonije i trgovačke prostore kako bi stvorili "činjenice na terenu".

U kontekstu gdje se režimi sve više zbližavaju u svojim politikama represije, potrebno je graditi globalnu solidarnost. Vojna okupacija od strane Izraela povezana je s militarizmom u Kašmiru. Dok se demokratske i progresivne snage okupljaju u zahtjevu za mirom i pravdom u Kašmiru, kao i u ostatku Indije, samo koordinirana borba može se suprotstaviti ovakvom tipu povezivanja između Indije i Izraela. Pritom moramo imati na umu da je ta veza uspostavljena kroz oružje i ideologije koje imaju strašne posljedice za narode Južne Azije.

Članak je prvotno objavljen na stranicama Indijskog kulturnog foruma

Tekst preveo: Jakov Kolak
Izvor naslovne fotografije: Free Press Kashmir

Jakov Kolak


    Preporučite članak: