Large skola mira polaznice i polaznici

Planinarski centar Petehovec kod Delnica početkom lipnja bio je mjesto mira. Točnije, mjesto održavanja regionalne aktivističke škole MIR - Мир na kojoj je sudjelovalo šesnaest mladih aktivista i aktivistica iz Srbije i Hrvatske. Organizatorice programa, koje dolaze iz Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska (YIHR) i Srbije potrudile su se svih tjedan dana osmisliti program u kojem smo istraživali događaje iz 90-ih, razgovarali o različitim tumačenjima povijesti i događaja, mirovnim pokretima i raznim narativima. U grupama smo međusobno diskutirali o našim doživljajima, a potom ih izlagali jedni drugima.

Niti u jednom trenutku nije nedostajalo znatiželje s naše strane, jer kao polaznici ove škole imali smo pred sobom tjedan dana dubokog otkrivanja mirovnih pokreta u vremenima nemira i rata te nekih drugačijih narativa o ratnim događajima. Na samom početku, organizatorice su nam zaželjele da nam ova škola bude korisna te inspirativno iskustvo, kao i da ćemo se po završetku osjećati osnaženima za daljnje djelovanje na lokalnom i regionalnom nivou i nastaviti surađivati u izgradnji tolerantnijeg društva.

Škola MIR - Мир započela je uvodnom sesijom o programu, a već isti dan krenuli smo s radom u radnim grupama gdje je svatko od nas imao određene zadatke kako bismo i samostalno doprinijeli programu ove škole te kako bismo se pripremili za zadnji dan škole kada smo trebali održati izlaganje u Gradskoj knjižnici Janet Majnarich u Delnicama, pred lokalnim političarima, o tome što smo radili tjedan dana.