Marš solidarnosti 2014.: Trešnja je crvena!

Objavljeno: 25.11.2014

Marš solidarnosti 2014. godine održan je na zagrebačkoj Trešnjevci u organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ). Donosimo vam detalje iz edukativno-revolucionarne šetnje od Zapadnog kolodvora do Centra za kulturu Trešnjevka, gdje se uz veganski grah održala i tribina o problemima tog kvarta, ali i sjajan koncert ženskog pjevačkog zbora Praksa, koji je proizašao iz istoimene inženjerske pulske zadruge.

http://lupiga.com/vijesti/video-tresnja-je-crvena-mars-solidarnosti

Ukoliko niste marširali trešnjevačkim ulicama u subotu, dozvolite da vam pokažemo djelić onoga što ste propustili. Sedmi po redu dvosatni Marš solidarnosti pod parolom "Trešnja je crvena!" započeo je u podne na Zapadnom kolodvoru - prometnom čvoru oko kojega se kvart gradio. U edukativno-revolucionarnoj šetnji na potezu do CKT-a, mogli ste se informirati o novom nogometnom kubu koji će uskoro dobiti Zagreb, o tome gdje su se skupljali ilegalci za vrijeme Drugog svjetskog rata i gdje su tiskali svoje pamflete, o okršajima skvotera i policije te skinheadsa 90-ih godina u Bubari, o uništenju tvrtke Vesna, kući u kojoj su književnici dobivali povoljne stanove i pisali naše lektire... Istovremeno, na terasi birca No sikiriki krčkao se grah.

Grahom posluženim u Centru za kulturu Trešnjevka je, naime, završila šetnja, ali i tribinom na kojoj je bilo riječi o problemima tog velikog zagrebačkog kvarta. Posjetitelji su u ruke dobili i svježi primjerak časopisa Nepokoreni grad, koji je vruć stigao iz tiskare oko 10 sati ujutro. Zadnje riječi sudionika tribine zasjenjene su prvim taktovima koncerta pjevačkog zbora Praksa iz Pule, koji je proizašao iz istoimene inženjerske zadruge u Puli.

U dvosatnoj edukativnoj šetnji Trešnjevkom - koja je uključivala i posjetu "trnu u oku" današnjim ustašoidima, Spomeniku palih boraca, robnoj kući NAMA, kinu Triglav, naselju Prve stambene štedionice, Čakovečkoj, Zorkovačkoj, Gotalovečkoj... - posebno je mjesto zauzela objava navijača Nogometnog kluba Zagreb, Bijelih anđela, da će osnovati novi nogometni klub u Zagrebu. Učesnici Marša solidarnosti mogli su poslušati i recitaciju pjesme Milivoja Slavičeka "Vrijeme je da se događa napokon čovjek", pjesnika koji je također živio u Čakovečkoj 3.

TREŠNJA JE CRVENA: Antun Šoljan u novom ruhu poziva na marš!

U slučaju da to sami niste vidjeli, pogledajte Lupigin videoprilog o Maršu i neka vam to služi kao opomena da ne propustite osmi, onaj za godinu dana.

 

Ana Benačić