Maja Sever: Zašto u sindikat?

Objavljeno: 16.09.2019

Vodstvo Hrvatskog sindikata novinara i medijskih djelatnika(SNH) nedavno je preuzela Maja Sever. U videu govori o važnosti udruženog sindikalnog djelovanja u borbi za radna prava novinara.

Sindikat novinara Hrvatske ima novu redizajniranu web stranicu snh.hr te otvorene facebook i twitter profile. Pored toga događanja i aktivnosti Sindikata novinara možete pratiti i na instagramu kao i na novootvorenom youtube kanalu. Kako ističe predsjednica SNH-a, pitanje koje si novinari u ovim vremenima moraju postaviti je u kakvom je položaju struka i koliko novinari mare za vlastita radnička prava.

Izjavu sa stranica SNH-a prenosimo u cijelosti:

Pomalo je ironično da kroz naš rad često upozoravamo na brojne nepravde počinjene prema radnicima u Hrvatskoj dok sebe stavljamo na posljednje mjesto. Udruženo sindikalno djelovanje moglo bi tu situaciju promijeniti. Mislim da se zajedno možemo izboriti za bolja radna prava novinara i medijskih djelatnika u Hrvatskoj, a to je put za jačanje neovisnosti i prava na slobodno izvještavanje. Novinar kojemu nije ugrožena egzistencija može biti zaista slobodan novinar, navodi Sever I dodaje kako bi svakako htjela naglasiti da sindikalno udruživanje i djelovanje nikako nije usmjereno protiv Poslodavca.  - Upravo suprotno, radnici i Poslodavac uz pomoć sindikata mogu bolje definirati svoje potrebe, sindikat može biti medijator u slučaju šuma u komunikaciji između radnika i Poslodavca, a ovaj sindikat sigurno nije arhaični ostatak nekih prošlih vremena koji koči napredak i ne prilagođava se izazovima sadašnjice.

-Jedan od primjera uspješne suradnje radnika, sindikata i Poslodavca može biti Kolektivni ugovor. Danas ga imaju dva, da samo dva medija. Za pokretanje pregovora o Kolektivnom ugovoru potrebno je imati podružnicu, a za podružnicu je potrebno imati pet stalno zaposlenih članova. Tek s dovoljnim brojem članova možemo i tražiti pregovore za granski kolektivni ugovor na razini države. U vrijeme dok svatko s pristupom društvenim mrežama misli da ima pravo držati predavanja novinarima kako bi trebali raditi svoj posao, pa i oni na najvišim razinama vlasti, mislim da ne trebam dalje objašnjavati koliko bi na ovaj način zaštitili sebe i dignitet naše struke.

Predsjednica SNH poziva novinare, neovisno o tome želi li se netko učlaniti ili ne, da zaprati Sindikat na društvenim mrežama. - Kako je Sindikat član Europske i Svjetske federacije novinara otvara nam se mogućnost edukacije u raznim područjima sindikalnog djelovanja, ali i izazova s kojima se kao struka susrećemo pa vas pozivam i da se na ovom pitanju aktivirate i uključite u raspravu. Teška su vremena. Razjedinjeni molimo, ujedinjeni pregovaramo, poručuje Sever.

Izvor: snh.hr

Zašto u sindikat? - Zato što smo godinama polako odustajali od svojih radnih prava! Izborimo se zajedno za svoja radna prava, a tako i za slobodno novinarstvo #zajednosmojaci #nemapredaje