TRIBINA: “Novi modeli upravljanja i suodlučivanja u poduzećima i organizacijama civilnog društva”

Objavljeno: 26.11.2015

Sekcija mladih Sindikata pomoraca Hrvatske i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) organizirali su tribinu “Novi modeli upravljanja i suodlučivanja u poduzećima i organizacijama civilnog društva”, koja se održala u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu u srijedu, 22. srpnja 2015. u 18.30h.

Tema tribine bila je alternativni i demokratski modeli upravljanja poduzećima, odnosno sportskim klubovima i organizacijama civilnog društva. Pitanja koja se postavljaju kada se govori o sudjelovanju radnika i članova u donošenju odluka u njihovim radnim i aktivističkim zajednicama, prišlo se kroz predstavljanje konkretnih primjera udruga i radničkih kolektiva koji su organizirani na sličan način. Pritom se govorilo o nekim lokalnim slučajevima - poduzeću AD Plastik i udruzi Naš Hajduk koji se usporedila s iskustvima iz drugih dijelova Hrvatske, posebno sa pričom nogomentnog kluba Zagreb 041 i radnika iz tvornice ITAS-PRVOMAJSKA iz Ivanca. Kroz prezentacije izlagača i diskusiju, pokušala se pronaći dodirna točka između nabrojanih slučajeva, ne bi li se pokazalo kako je upravljačke modele koji promiču demokratičnost moguće ostvariti u različitim kolektivima, bilo radničkim, bilo sportskim, ali i u organizacijama civilnog društva.

Na tribini su govorili Bojan Islamović iz udruge Naš Hajduk, Zlatko Nikolić iz nogomentnog kluba Zagreb 041, Stjepan Laća, rukovoditelj u poduzeću AD Plastik, i Dragutin Varga, sindikalni povjerenik u firmi ITAS-PRVOMAJSKA iz Ivanca uz moderaturu Nikoline Rajković, udruga BRID.