Milan Nekić: Problemi poštanskih radnika i prijetnja privatizacije /// 2.3.2013.

Objavljeno: 12.04.2014

Druga sindikalna konferencija "Radnički otpor uništavanju poduzeća" održala se 2. i 3. ožujka 2013. u zagrebačkim prostorijama HEP-a (Kupska 4). Na konferenciji su sudjelovali: Denis Geto (Strukovni sindikat radnika HEP-a TEHNOS), Bojan Kovačić (Dioki), Siniša Miličić (Regionalni industrijski sindikat), Lukica Bucat (Nezavisni sindikat Dalmacijavina), Mario Iveković (Novi sindikat), sindikat Feniks, Željko Klaus i Davor Rakić (sindikat EKN), Zvonko Šegvić (Nezavisni sindikat Brodosplita), Bruno Bulić (sindikat Istre i Kvarnera), Ivan Tomac (Sindikat EKN), Dragutin Varga (RIS).

Konferencija teži nastaviti u smjeru povezivanja borbenih sindikalista bez obzira na sindikate i sindikalne središnjice u kojima djeluju, kao i radničkih borbi za obranu poduzeća u javnom i privatnom vlasništvu. Uz nastavak jačanja kontakata između aktivista te razmjenu informacija o aktivnosti u radničkom i sindikalnom pokretu u proteklom periodu, konferencija će nastojati posvetiti i posebnu pozornost konkretnim pitanjima vezanima uz moguće daljnje korake, kao što su pitanje štrajka solidarnosti i mogućnosti radničkog odlučivanja te kontrole u poduzećima. Posebnu ulogu u radu konferencije imat će diskusije svih sudionika predviđene nakon svih izlaganja, kao i diskusije predviđene za konkretne teme.

Uspješno okončana prva sindikalna konferencija potvrdila je potrebu jačanja sindikalne solidarnosti i rada na ujedinjavanju sindikalnih borbi koje se javljaju u pojedinim poduzećima. Polazeći od te perspektive i usvojene Deklaracije sindikalne konferencije, druga konferencija "Radnički otpor uništavanju poduzeća" imat će za cilj pridonijeti stvaranju snažnog i organiziranog radničkog pokreta.

Raspored konferencije

Subota, 2. ožujka 2013.

    16:00 Uvodna riječ i čitanje pozdravnih poruka konferenciji
    17:00 Bojan Kovačić (Dioki): Najnoviji razvoji događaja u borbi radnika Diokija
    17:30 Mario Iveković (Novi sindikat): Uništavanje industrije u Zagrebu i radnički otpor
    18:30 Bruno Bulić (Sindikat Istre i Kvarnera): Štrajk solidarnosti kao metoda borbe
    19:30 Sindikat Feniks : Problemi poštanskih radnika i prijetnja privatizacije


Nedjelja, 3. ožujka 2013.

    11:00 Željko Klaus, Davor Rakić (EKN): Borba za Petrokemiju
    12:00 Zvonko Šegvić (Nezavisni sindikat Brodosplita): Borba za spas brodogradilišta
    15:00 Dinko Wasserbauer (Radnička borba): Različite mogućnosti radničkog vlasništva i odlučivanja -- diskusija
    16:00 Ivan Tomac (EKN): Solidarnost i zajedništvo sindikata u Hrvatskoj
    17:00 Diskusija: Naredni koraci u smjeru jačanja zajedničke koordinacije i završna riječ

http://www.slobodnifilozofski.com/2013/03/druga-sindikalna-konferencija-radnicki.html