Šta donosi novi zakon o radu - žene i rad

Objavljeno: 22.02.2014

Zakonom o radu su pogođeni svi, a žene su posebno 'osetljiva' skupina koja je u ovom slučaju dvostruko diskriminisana (žene su diskriminisane i kao radnice i kao žene). Zahvaljujući ženskim pokretima nekoliko vekova unazad žene su se, između ostalog, izborile za pravo rada. Novim radnim zakonodavstvom i ova tekovina će biti ugrožena! Zanimljivo je kako liberalno-orijentisani propagatori novog zakona hvale odredbe koje navodno omogućavaju ženama da bolje usklađuju porodični i profesionalni život -- pa utoliko i podržavaju mogućnosti skraćenog radnog vremena (part-time jobs), preraspodelu radnog vremena, kratkoročne ugovore i sl. No svi ovi mehanizmi će žene još više potisnuti iz sfere rada (i javnosti) i vratiti je u sferu domaćinstva (gde žene obavljaju sav onaj ogromni i nevidljivi rad koji se uvek podrazumeva, a koji nije plaćen: briga i nega dece, muževa, starijih, vođenje domaćinstva...) Dakle, sa Novim zakonom o radu žene će još lakše dobijati otkaze (jer se podrazumeva da je muškarac hranitelj porodice, pa se prvenstveno žene otpuštaju), imaće manje penzije (jer statistike pokazuju da je mnogo više žena koje su zaposlene sa skraćenom radnim vremenom..) i biće još više opterećene i iscrpljene zbog rada u domaćinstvima (jer se ukidanjima socijalnih usluga -- besplatnog zdravstva, školstva, vrtića, obdaništa itd. -- sav teret nege, brige i obrazovanja prebacuje na privatna lica, a najviše na žene). Zakon o radu će još više proizvoditi stereotip o ženama-domaćicama!

„Nacionalna strategija za poboljšanje položaja žena i unapređenje ravnopravnosti polova za period 2010. do 2015. godine" donosi niz preporuka i akcija za uključivanje žena i ženskih interesa u u socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje da bi se eliminisali mnogi nepovoljni trendovi karakteristični za žene u svetu rada kao što su: nedovoljna dostupnost rukovodećih i dobro plaćenih poslova za žene, eliminisanje podele na „muška" i „ženska" zanimanja, koncentracija ženske radne snage na niže plaćenim radnim mestima, pritisci u pogledu prava na roditeljstvo (i obaveze koje iz toga proističu) i seksualno uznemiravanje na radnom mestu. Novi Zakon o radu zanemario je ovaj dokument u kome se između ostalog fleksibilni oblici rada vezuju za „poboljšanje socijalne zaštite i usluga nege i staranja uz stvaranje jednakih mogućnosti za njihovo korišćenje" kao i mnoge druge preporuke kojima bi se izbegli ili predupredili nepovoljni trendovi koji pokazuju da su žene potencijalno, ali i realno najmnogobrojnija podređena grupa na tržištu rada.

 

***ispravka: Gordana je zaposlena na neodređeno


LINKOVI:

CHRISTINE VANDEN DOELEN: ŽENE PLAĆAJU KRIZU
http://www.slobodnifilozofski.com/2013/03/christine-vanden-doelen-zene-placaju.html

NACIONALNA STRATEGIJA ZA POBOLJŠANJE POLOŽAJA ŽENA I UNAPREĐENJE RAVNOPRAVNOSTI POLOVA
http://www.ombudsman.rodnaravnopravnost.rs/attachments/013_NACIONALNA%20STRATEGIJA%20ZA%20POBOLJ%C5%A0ANJE%20POLO%C5%BDAJA%20%C5%BDENA%20I%20UNAPRE%C3%90IVANJE%20RODNE%20RAVNOPRAVNOSTI.pdf