Pozor - ZOR! /// Koncentracija moći u rukama kapitala

Objavljeno: 22.02.2014

"O fleksibilizaciji se u Hrvatskoj počelo govoriti još krajem 1990-ih godina. Tada se počelo prozivati radnike kao glavne krivce za gospodarske probleme u kojima se nalazimo, jer ne mogu odgovoriti potrebama moderno uređenog tržišta. Teorija da će se omogućavanjem lakšeg otpuštanja radnika oživjeti tržište, što će u konačnici dovesti i do lakšeg zapošljavanja, u praksi je već odavno pala u vodu. Danas sa sigurnošću mogu tvrditi da je tzv. fleksibilizacija samo jedna od mnogih prijevara i podvala hrvatskom radništvu, od koje profit ostvaruje samo krupni kapital."
(http://radnickaprava.org/tekstovi/intervjui/mario-ivekovic-zakon-o-radu-je-pun-prijevara-i-podvala-radnicima)

govorili:
Josip Jagić, student
Domagoj Mihaljević, BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju)
Maja Mandarić, SOMK (Sindikat obrazovanja, medija i kulture)

https://www.facebook.com/zenskafronta
http://www.slobodnifilozofski.com/2013/09/jasna-petrovic-rat-je-poceo-na_20.html
http://www.sssh.hr/hr/vise/0-0/analiza-europske-komisije-zor-fleksibilizacijom-rada-vodi-gradane-u-jos-vece-siromastvo-988
http://www.slobodnifilozofski.com/2013/09/jason-read-negativna-solidarnost-prema.html
http://radnickaprava.org/tekstovi/intervjui/mario-ivekovic-zakon-o-radu-je-pun-prijevara-i-podvala-radnicima
https://www.facebook.com/skriptatv

-------

Kampanja Pozor -- ZOR!

Video kampanjom Pozor -- ZOR! Ženska fronta za radna i socijalna prava u suradnji sa Skriptom TV nastavlja upozoravati i informirati javnost o negativnim tendencijama novog Zakona o radu koji je, nakon što je Vlada 23. siječnja dala zeleno svjetlo, upućen u saborsku proceduru.

Tijekom veljače, kroz niz kratkih video uradaka sindikalistkinje i sindikalisti te brojne aktivistkinje i aktivisti progovorit će o različitim aspektima ovoga zakona koji potire izborena radnička prava stavljajući u prvi plan daljnju fleksibilizaciju rada.
U prilozima će biti riječi o utjecaju reformi  na mlađu i stariju populaciju, specifičnostima ženskog rada, sužavanju mogućnosti štrajka, radničkoj perspektivi LGBTIQ osoba, fleksibilizaciji radnog vremena, zamkama agencijskog rada  i mnogim drugim pitanjima.

Ono što treba nanovo naglašavati jest činjenica da se širenjem takozvanih atipičnih oblika rada na kojima počiva novi ZOR produbljuje siromaštvo, smanjuju nadnice, onemogućava planiranje slobodnog vremena te oslabljuje sindikalno organiziranje.

Ovakvom reformom radnog zakonodavstva "socijaldemokratska" Vlada  legitimira dugoročnije socijalne procese čije će posljedice biti vidljive u neposrednim radnim odnosima i mirovinskoj potpori, te će odrediti smjer društvenih kretanja i generacijama koje slijede. Naša je dužnost pokušati ih zaustaviti u tom naumu.

Solidarno,
članice i članovi Ženske fronte za radna i socijalna prava

_ _ _ _


Ženska fronta za radna i socijalna prava osnovana je 18. rujna 2013. na poziv ženskih sindikalnih grupa ženskim organizacijama i udrugama za zaštitu ljudskih prava, kako bi se razmotrilo stanje radnih i socijalnih prava žena u kontekstu nedavnih i predstojećih promjena radnog, mirovinskog, socijalnog i inog zakonodavstva.

Žensku frontu za radna i socijalna prava čine: Autonomna ženska kuća Zagreb, BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju), Centar za ženske studije, CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje, istraživanje), Inicijativa za rad spremne, Kontra, Koordinacija žena HURS-a, Odbor žena NHS-a, Roda (Roditelji u akciji), ROSA (Centar za žene žrtve rata), Sindikat trgovine Hrvatske, Sindikat umirovljenika Hrvatske, Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga, Ženska mreža Hrvatske (30 ženskih grupa), Ženska sekcija SSSH.

- - - - -

glazba:
"Da Nam Živi, Živi Rad", izveo Zabavni Orkestar, TV Zagreb, 1974.
http://yugoslavian.blogspot.com/2009/05/labor-day-may-1st.html?q=pesma+radu