Pozor - ZOR! /// Historijsko nazadovanje

Objavljeno: 13.02.2014

"I treće jer repatrijarhalizira društvo iznova dovodeći naše majke, žene, kćeri i sestre u pozicije iz koje su jedva izišle."
Dean Duda

"...udar na javni sektor znači nekoliko stvari: rušenje materijalnih prava koja su žene stekle izlaskom na tržište rada, krizu društvene reprodukcije, krizu reprodukcije klasa, financijsko opterećenje kućanstava, promjenu intimne razine odnosa između (bračnih) partnera i osnaživanje patrijarhalnosti."
Ankica Čakardić, Ženski problem u političkoj ekonomiji

"I lezbe su radnici, i pederi su radnici, i biseksualci su radnici, i ja ću biti radnik jednog dana."
Natalija Jagić

"...gej radnik kao sintagma je opstajala tek u pojedinačnim pokušajima solidariziranja britanske gej ljevice sa sindikatima i proletarijatom prilikom tačerističkog udara osamdesetih pa sve do nedavno -- kad sam uočio javni prijedlog za transparent za ovogodišnji Zagreb Pride: "I pederi su radnici!". Queer je, u konačnici, i toliko potiskivana i sankcionirana solidarnost podčinjenih društvenih aktera u postojećem kapitalističkom sistemu i homofobnom društvu koje još nije apsolviralo temeljnu snošljivost kao koncept, a kamo li nešto više."
Mario Kikaš, Queer: ekonomija, politika i estetika
 
"Ja sam protiv prijedloga Zakona o radu koji mlade nazaduje."
Danijel Leš

"Nedavno objavljeni  podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je skoro svaka treća nezaposlena osoba mlađa od 29 godina pa je tako krajem lipnja od ukupnog broja nezaposlenih bez posla bilo 30,7 posto mladih. Eurostatova statistika još je nepovoljnija (uz napomenu da se odnosi na mlade do 24 godine) jer ukazuje na trend velikog povećanja u posljednje tri godine."
Hrvatska druga po nezaposlenosti mladih u Europi, banka.hr

govorili:
Dean Duda, profesor
Natalija Jagić, LGBTIQ inicijativa FFZG-a 'AUT' (KSFF)
Danijel Leš, predsjednik Sekcije mladih SSSH

https://www.facebook.com/zenskafronta
http://www.voxfeminae.net/cunterview/politika-drustvo/2488-jelena-milos-referendum-i-novi-zakon-o-radu
http://www.specijalist.hr/hr/info-centar/obavijesti/studenti/hrvatska-druga-po-nezaposlenosti-mladih-u-europi/
http://www.tradingeconomics.com/croatia/youth-unemployment-rate
https://www.facebook.com/skriptatv

-------

Kampanja Pozor -- ZOR!

Video kampanjom Pozor -- ZOR! Ženska fronta za radna i socijalna prava  u suradnji sa Skriptom TV nastavlja upozoravati i informirati javnost o negativnim tendencijama novog Zakona o radu koji je, nakon što je Vlada 23. siječnja dala zeleno svjetlo, upućen u saborsku proceduru.

Tijekom veljače, kroz niz kratkih video uradaka sindikalistkinje i sindikalisti te brojne aktivistkinje i aktivisti progovorit će o različitim aspektima ovoga zakona koji potire izborena radnička prava stavljajući u prvi plan daljnju fleksibilizaciju rada.
U prilozima će biti riječi o utjecaju reformi  na mlađu i stariju populaciju, specifičnostima ženskog rada, sužavanju mogućnosti štrajka, radničkoj perspektivi LGBTIQ osoba, fleksibilizaciji radnog vremena, zamkama agencijskog rada  i mnogim drugim pitanjima.

Ono što treba nanovo naglašavati jest činjenica da se širenjem takozvanih atipičnih oblika rada na kojima počiva novi ZOR produbljuje siromaštvo, smanjuju nadnice, onemogućava planiranje slobodnog vremena te oslabljuje sindikalno organiziranje.

Ovakvom reformom radnog zakonodavstva "socijaldemokratska" Vlada  legitimira dugoročnije socijalne procese čije će posljedice biti vidljive u neposrednim radnim odnosima i mirovinskoj potpori, te će odrediti smjer društvenih kretanja i generacijama koje slijede. Naša je dužnost pokušati ih zaustaviti u tom naumu.

Solidarno,
članice i članovi Ženske fronte za radna i socijalna prava

_ _ _ _


Ženska fronta za radna i socijalna prava osnovana je 18. rujna 2013. na poziv ženskih sindikalnih grupa ženskim organizacijama i udrugama za zaštitu ljudskih prava, kako bi se razmotrilo stanje radnih i socijalnih prava žena u kontekstu nedavnih i predstojećih promjena radnog, mirovinskog, socijalnog i inog zakonodavstva.

Žensku frontu za radna i socijalna prava čine: Autonomna ženska kuća Zagreb, BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju), Centar za ženske studije, CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje, istraživanje), Inicijativa za rad spremne, Kontra, Koordinacija žena HURS-a, Odbor žena NHS-a, Roda (Roditelji u akciji), ROSA (Centar za žene žrtve rata), Sindikat trgovine Hrvatske, Sindikat umirovljenika Hrvatske, Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga, Ženska mreža Hrvatske (30 ženskih grupa), Ženska sekcija SSSH.

- - - - -

glazba:
"Da Nam Živi, Živi Rad", izveo Zabavni Orkestar, TV Zagreb, 1974.
http://yugoslavian.blogspot.com/2009/05/labor-day-may-1st.html?q=pesma+radu