Large antittip ceta vlada

Dnevni red zadnje sjednice tehničke Vlade krasila je točka o davanju suglasnoti na tekst  Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA) između EU i Kanade. Povodom te neviđene "hrabrosti" da se bez javne rasprave i u trenutku kada još nije konstituiran Sabor RH donosi jedna ovako dalekosežna odluka, jutros su se na Markovu trgu prije same sjednice Vlade u ostavci okupili predstavnici inicijative Zaustavimo TTIP koja se protivi donošenju štetnih trgovinskih sporazuma TTIP-a i CETA-e. U svojoj izjavi, koju prenosimo u cijelosti, upozorili su na proceduralne greške i političke reperkusije donošenja ovakve odluke:

Kao posljednja točka na posljednjoj sjednici Vlade RH u ostavci našao se Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA). Oštro se protivimo stavljanju na dnevni red ovog prijedloga bez informiranja građana i sustavne javne rasprave o važnom međunarodnom ugovoru i političkom sporazumu koji će uvelike utjecati na gospodarstvo, pravni sustav i svakodnevni život i zdravlje građana RH. Zaključujemo da se radi o antidemokratskom posljednjem činu tehničke vlade koja time izražava krajnji prezir prema hrvatskim građanima i njihovim izabranim predstavnicima u Hrvatskom saboru.

Podsjećamo da prema čl.5. Zakona o primopredaji vlasti, tehnička vlada ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednosti, osim ukoliko bi nezaključivanje ugovora prouzročilo znatnu materijalnu štetu, odnosno ukoliko je zaključivanje ugovora nužno radi ispunjenja međunarodnih obveza Republike Hrvatske, a za poslove za koje se pretpostavlja da će biti okončani do stupanja na dužnost Vlade, nakon provedenih parlamentarnih izbora. Pritom, treba imati na umu da ovo nije tehnička vlada, već vlada koja je u ostavci mjesecima, ili točnije - vlada kojoj je Sabor dao otkaz i koja ovim postupkom pred gotov čin dovodi buduću vladu i novoizabrani Sabor.

O “sveobuhvatnosti” ovog sporazuma dovoljno govori uvođenje paralelnih sudskih instanci (tzv. ICS mehanizma) koje će biti zadužene za rješavanje sporova između država i velikih korporacija i to u obliku arbitražnog suda koji ne primjenjuje pravni poredak niti RH niti EU. Sklapanjem sporazuma CETA korporacije će biti u mogućnosti tužiti Hrvatsku ukoliko procijene da je suverena odluka predstavnika građana negativno utjecala na poslovanje tih korporacija. O mogućim posljedicama takvog sporazuma ovih dana svjedočimo u postupku talijanske banke Unicredito koji je ta banka pokrenula pred arbitražnim sudom u Washingtonu zbog suverene odluke Sabora Republike Hrvatske o rješavanju problema duga u francima koji je mnoge naše građane držao u dužničkom ropstvu.

Javne rasprave o CETA-i provedene su u velikom broju zemalja članica Europske unije u kojima su se građani, civilno društvo, sindikati, dio političkih stranaka i instance vlasti usprotivili ratifikaciji i usvajanju, ukazavši na štetnost ovog sporazuma po građane Europske unije. U Hrvatskoj javna rasprava nije provedena, a vlada u ostavci ne smije sama i bez javne rasprave donositi tako dalekosežnu odluku na način koji dokida i poništava demokratske stečevine u RH te negira građanima Republike Hrvatske i njihovim predstavnicima sudjelovanje u odlučivanju o nečemu što će uvelike utjecati na život i budućnost građana RH.

Ovaj sporazum isključivo štititi interese velikih korporacija, a Republika Hrvatska i Europska unija primarno moraju štititi javni interes i vlastite građane!


Priopćenje potpisuju:

Inicijativa Zaustavimo TTIP (BRID - Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Zelena Akcija, GONG, Centar za mirovne studije i Centar za demokratizaciju)

Greenpeace Hrvatska

Klub studenata FPZG-a

NHS - Nezavisni hrvatski sindikati

SSSH - Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Zelena Istra
    Preporučite članak: