Large 49869480241 9fc135c9b1 k

 

I dok u Hrvatskoj raste broj novozaraženih koronavirusom, susjedne države sve više paničare. Uz Sloveniju koja svaki dan prijeti da će nas staviti na tzv. ‘crvenu listu’, Austrija je taj dio ‘obećanja’ već ispunila. Sada svi koji u Austriju ulaze moraju ili otići u dvotjednu karantenu ili priložiti negativan test na koronavirus.

Takva sudbina zadesila je i njegovateljice i njegovatelje iz Hrvatske, ali i iz Srbije, Bosne i Hercegovine te Rumunjske koje rade u Austriji. Obnovljeno upozorenje za Hrvatsku predstavlja za 24-satne njegovatelje iz Hrvatske velike i nadasve financijski nemoguće prepreke.

Zbog novog propisa, njegovatelji i njegovateljice moraju prikazati negativan covid test prilikom ulaska u Austriju. Alternativno, mogu ići u karantenu i covid test se mora obaviti u roku od 48 sati. Covid testovi potrebni za ulazak u Austriju u Hrvatskoj koštaju oko 100 eura, trošak snose sami njegovatelji – isto se odnosi i na mogući karantenski smještaj u Austriji.

Naravno, njegovatelji su tijekom karantene bez prihoda. Sve ovo je za Vidaflex, sindikalnu inicijativu za obrtnike i nove samozaposlene, neprihvatljivo. Stoga su i inicirali navedenu peticiju.

Vidaflex zahtjeva besplatne covid testove za njegovatelje iz Hrvatske, ali i za one iz Rumunjske, Srbije i Bosne-Hercegovine te drugih zemalja na koje bi ubuduće moglo utjecati upozorenje o putovanju. Također traže besplatan smještaj tijekom karantene za njegovatelje.

Ne zaboravimo da njegovateljski rad uglavnom obavljaju žene koje često u poznim godinama iz Hrvatske u druge države – prvenstveno Italiju, Njemačku i Austriju, ali i udaljenije poput Velike Britanije – odlaze jer im mirovine nisu dovoljne za normalan život. Ovakav tip troška poput testa na covid ili dvotjednog karantenskog smještaja za većinu njegovateljica i njegovatelja predstavlja veliki financijski udarac.

Peticiju možete potpisati OVDJE.


Izvor naslovne fotografije: Flickr
Vijest napisala:

Matea Grgurinović
    Preporučite članak: