Large zam

Južnoafričke rudarke uz iznimno teške radne uvjete – što je prirodna sastavnica rudarskog posla – suočene su s dodatnim problemima divljajućeg seksizma i stalnih prijetnji za svoju tjelesnu dobrobit i život u mračnim dubinama južnoafričkih rudnika. Pinky Mosiane je bila zaposlena u podzemnom rudniku Khomanani kompanije Anglo Platinum. Mosiane su kolege pronašle 6. veljače 2012. godine,  samo tri mjeseca nakon što se zaposlila u Khomananiju, kako leži u izoliranijem dijelu rudnika u lokvi vlastite krvi s odbačenim i iskorištenim prezervativima pokraj njezinog tijela. Pinky Mosiane je nedugo nakon toga preminula u svojoj 27 godini. Južnoafrički sud je 27. studenog 2014. godine presudio doživotni zatvor počinitelju koji je silovao i brutalno ubio Pinky Mosiane. Cynthia Setuke je još jedna rudarka koja je bila žrtvom rodno baziranog zločina s fatalnim posljedicama. Setuke je radila u rudniku Kwezi kompanije Aquarius Platinum kod grada Rustenburg. Ona je bila napadnuta i ubijena 9. listopada 2013. godine.

Brojni slučajevi napada na rudarke u južnoafričkim rudnicima povukli su za sobom pitanja o tome što kompanije i nadležne institucije čine kako bi popravile situaciju i dugoročno osigurale uvjete da južnoafričke rudarke mogu raditi u jednakim uvjetima kao i njihove muške kolege. Posebno je odjeknuo odgovor glasnogovornika COMSA-e (Rudarske komore Južne Afrike) Jabu Maphalale koji je navodno rekao: „Komora se bavi sigurnosnim pitanjima poput odrona kamenja, buke i prašine. Rodna pitanja ne pripadaju pod ingerenciju komore“.  Na ovu ciničnu izjavu komore reagirao je NUM (National Union of Mineworkers) koji je istaknuo da upravo komora u svojoj povelji navodi da bi rudarske kompanije trebale imati barem 13% udjela žena unutar svoje radne snage.  S druge strane, kompanije ili ignoriraju probleme ili šute o svojim potezima. Poznato je da je Anglo Platinum pokrenuo vlastitu istragu o smrti Pinky Mosiane, međutim kompanija se nije javno izjasnilo o rezultatima vlastitog istraživanja. Nadalje, Anglo Platinum  je u vremenu ubojstva Pinky Mosiane imao 262 zaposlenice od ukupno 3815 radnika. Nije poznato koje je korake kompanija poduzela kako bi osigurala sigurne radne uvjete za svoje rudarke.

Ceciliah Setuke, sestra ubijene rudarke Cynthie Setuke, direktno je prozvala kompanije i nadležne institucije zbog nemara u osiguravanju sigurnih radnih uvjeta za rudarke i sankcioniranju zločinačkih činova motiviranih seksizmom: „Cynthia je bila članica NUM-a. Koliko sam razumjela, sindikati su se borili da žene imaju jednake uvjete u sektorima u kojima su dominantno radili muškarci. U redu, žene sada mogu raditi u podzemnim rudnicima. Ali, zar to ne otvara vrata daljnjim ponižavanjima? Jesu li se sindikati za to borili? Moje je mišljenje da bi žene trebale imati mogućnost raditi na bilo kojem mjestu bez ikakvog straha.“.

Međutim, NUM je nakon ovih tragičnih događaja pokušavao nametnuti seksizam i povezane zločine kao jednu od glavnih sindikalnih tema u Južnoj Africi. U tom je smislu tajnica ženske sekcije NUM-a Phumeza Mgengo na konferenciji o zdravlju i sigurnosti u južnoafričkom rudarstvo, održanom 7. kolovoza 2015. godine, iznijela činjenice o divljajućem seksizmu u južnoafričkim rudnicima: „Nas žene u većini slučajeve promatraju kao seksualne predmete. Ženama se nerijetko dodjeljuju poslovi koji zahtijevaju stalno presavijanje tijela. Rad u takvom položaju često dovodi do razotkrivanja ženskog tijela, a ovo vodi do seksualnog zlostavljanja.“ NUM je član IndustriALL Global Union-a. U tom je smislu direktor za rudarstvo IndustriALL-a Glen Mpufane komentirao situaciju južnoafričkih rudarki: „Seksualni zločini su sveprisutni, a žrtve ih ne prijavljuju zbog straha od osvete, zastrašivanja i gubitka posla. Prema službenim podacima, udio žena  u ukupnoj rudarskoj radnoj snazi povećao se sa 6% u 2008. godini na 16% krajem 2014. godine. Međutim, žene su i dalje podreprezentirane na svim stupnjevima hijerarhije. Diskriminacija žena duboko je ukorijenjena i to se mora promijeniti.“

Phumeza Mgengo će iznijeti slučaj južnoafričkih rudarki na predstojećoj međunarodnoj konferenciji radnica koju će organizirati IndustriALL i koja će se održati u Austriji.

 

zv


    Preporučite članak: