Large pexels photo 217082


Radnici u Bugarskoj intenzivirali su agitaciju za povećanje satnice za noćni rad. Dolazeći iz različitih sektora - sigurnosti, rudarstva, industrije naoružanja i medicinske skrbi - uključili su se u borbu za pristojnije plaće pod vodstvom sindikata, uključujući i Radnu konfederaciju Podkrepa. Zahtijevaju desetostruko povećanje nadnica za noćni rad, sa sadašnjih 25 stotinki na sat na 250 stotinki na sat (100 stotinki = 1 bugarski lev). Trenutna nacionalna minimalna plaća u Bugarskoj iznosi  560 bugarskih leva (BGN), odnosno 286,3 € mjesečno.

Baricada.org izvijestila je 5. srpnja o prosvjedu stotina radnika pred uredom Vijeća ministara u glavnom gradu Sofiji. Na samom prosvjedu radnici su tvrdili da je vlada odustala od svojih obećanja o povećanju plaća koje je krajem 2018. godine dala sindikatima. Prosvjed su zajednički organizirali Sindikalna federacija zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova,  Sindikat zatvorskog osoblja i Konfederacije rada Podkrepa.

Prema izvješću Focus New agencije, Lliya Kuzmanov, zamjenica predsjedavajućeg sindikata policijskih službenika, kaže kako je Bugarska jedina zemlja na Balkanu koja nema kolektivni ugovor . "Mi, kao organizacija, nemamo pravo ući u velike sindikalne federacije", rekla je.

Nacionalnu kampanju „Dostojanstven rad i plaćanje noćnog rada“ pokrenuli su sindikati 2018. godine pod vodstvom Konfederacije rada Podkrepa. Kampanjom se navodi kako se više od 400.000 ljudi, koji u Bugarskoj rade noću, suočava sa zdravstvenim i socijalnim problemima a da pritom za svoj rad dobivaju bijedne iznose.

S engleskog preveo: Jakov Kolak

Izvor naslovne fotografije: Pexels

Jakov Kolak


    Preporučite članak: