Large naslovna

U Venezueli prosvjedi zbog uhićenja trojice rudara koji su organizirali štrajk u tvornici Sidor Steel, u Bangladešu glas dižu tekstilni radnici i radnice, zbog ubojstva sindikalnog vođe Shahidula Islama. U Nigeriji štrajkaju vozači Bolta i Ubera. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u lipnju.

 

Sredinom lipnja tisuće sindikalista i radnika okupilo se u Caracasu, glavnom gradu Venezuele, tražeći oslobađanje trojice radnika uhićenih zbog organiziranja štrajka u tvornici Sidor Steel početkom lipnja. Trojica rudara, vođa štrajka, privedeni su i poslani u zatvor Caracas. Protestni skup u Caracasu bio je dio nacionalnog vala prosvjeda kojima se zahtijevalo oslobađanje trojice radnika. Štrajkaši u tvornici Sidor Steel traže da im se plaće obračunavaju i isplaćuju u američkim dolarima kako bi se spriječila devalvacija uzrokovana inflacijom.

Radnici i radnice javnog sektora u Portugalu sudjelovali su u trodnevnom štrajku od 7. do 9. lipnja. Štrajk je organizirala Nacionalna federacija neovisnih sindikata javne uprave (Fesinap). Radnici, uglavnom u školama i bolnicama, tražili su povećanje plaća u skladu s inflacijom. Prema procjenama sindikalista, štrajku se pridružilo 90 posto asistenata i administrativnih radnika u školama, te 60 posto zdravstvenih radnika i radnica.

U Iranu su se i ovoga mjeseca nastavili prosvjedi protiv državne represije, siromaštva krize i loših radnih uvjeta. Diljem zemlje nastavili su prosvjedovati umirovljenici, a radnici tvornice cementa u gradu Dorud prosvjedovali su protiv novog zakona o podizanju dobi za odlazak u mirovinu. Prosvjedovali su i poljoprivrednici u gradu Chenaran na sjeveroistoku zemlje, zbog novih ograničenja opskrbe električnom energijom koja su poremetila poljoprivrednu proizvodnju. Poljoprivrednici u gradu Dalfardu na jugu zemlje prosvjedovali su protiv zatvaranja pumpi na bunarima, čime im je uskraćena voda za natapanje usjeva.

Udruženje arapskih aktivista koji su građani Izraela pozvalo je na opći štrajk od 9. do 10. lipnja, zajedno s prosvjednim skupovima diljem Izraela. Štrajk je sazvan u znak prosvjeda zbog izostanka adekvatne reakcije izraelske policije uslijed rasta nasilnog organiziranog kriminala unutar arapsko-izraelske zajednice. Nedavni "incidenti" uključuju ubojstvo petero ljudi ubijenih iz vatrenog oružja u autopraonici u blizini Nazareta i ubojstvo 15-godišnjaka u Kafr Kasimu.

Radnici i radnice taksi službi Ubera i Bolta u Lagosu u Nigeriji štrajkali su 7. lipnja zbog visoke provizije koja se uzima po vožnji nakon što je vlada ukinula subvencije za gorivo. Pregovori između sindikata i platformi prekinuti su bez dogovora 9. lipnja. Predsjednik sindikalnog odbora za medije Jossy Olawale rekao je da će štrajk biti pokrenut ponovno ako tvrtke u međuvremenu ne ispune radničke zahtjeve. Olawale je izvijestio da je sindikat tražio 50-postotno smanjenje provizije od 25 posto i podizanje osnovne cijene vožnje.

Ubojstvo Shahidula Islama, predsjednika ogranka Gazipur Federacije radnika u industriji odjeće Bangladeša (BIWF), dovelo je do prosvjeda sindikalnih čelnika i stotina radnika u Bangladešu 26. lipnja. 50-godišnjak je navodno pretučen nasmrt u napadu za koji članovi sindikata tvrde da su ga izvršili plaćenici vlasnika tvornice. Ističu da je Islam napadnut nakon što je došao razgovarati o neisplaćenim plaćama u tvornici džempera Prince Jacquard. Radnici u tvornici zahtijevaju svoje neisplaćene plaće i bajramske bonuse koji su im obećani do 25. lipnja. Islam je zaprijetio da će prijaviti slučaj Odjelu za inspekciju tvornica i objekata, navode mediji. Kalpona Akter, izvršna direktorica Bangladeškog centra za radničku solidarnost, podnijela je tužbu protiv uprave tvornice optužujući ih za "unajmljivanje siledžija" koji su napali Islama.

Uznemiravanje i zlostavljanje radnika opetovana je pojava u tekstilnoj industriji Bangladeša, izvještava People’s Dispatch. Unatoč tome što ova industrija čini 83 posto ukupne zarade zemlje od izvoza, radnici i radnice se bore i krpaju kraj s krajem, zarađujući minimalnu plaću od 75 američkih dolara mjesečno, što je samo 26 posto procijenjene plaće dovoljne za dostojanstven život u zemlji. Prema procjenama, u tekstilnoj industriji Bangladeša radi više od četiri milijuna radnika i radnica.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Štrajk radnika Bolta i Ubera u Nigeriji, FOTO: Channels TV, screenshot
Tekst napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: