Large 69850765 2459790140774197 8042684444852617216 n

Danas u podne, na Markovom trgu u Zagrebu, održan je prosvjed radnika i radnica iz sustava školstva. Pod vodstvom Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH), okupilo ih se oko 1500 - maksimalan broj koji je dopušten na Markovom trgu. Uz glasno zviždanje, skandiranje i transparente, radnici i radnice podržali su zahtjeve sindikata za povećanjem koeficijenta ali i druge zahtjeve koji su upućeni s govornice na trgu.

Sanja Šprem, predsjednica SHU, poručila je Vladi da joj taktika „zavadi pa vladaj“ neće uspjeti jer su sindikati ujedinjeni s ciljem povećanja plaća i poboljšanja položaja svih zaposlenih u školskom sustavu - učitelja, profesorica, tajnika, spremačica... U kontekstu provođenja reforme obrazovanja naglasila je kako nema reforme bez motiviranih učitelja budući da će provedba i dodatni posao koji reforma sa sobom nosi, spasti na njihova leđa. Naglasila je da prava reforma znači reformu odnosa prema nositeljima obrazovanja i prestanak degradacije njihovog materijalnog položaja i statusa.

Osvrnula se na činjenicu da su učitelji najpotplaćeniji visokoobrazovani javni službenici, da su koeficijenti računovođama danas manji nego 2011. godine te da 50% spremačica čisti površinu veću od propisane. Za kraj je uputila poruku Vladi RH: ako mislite da je obrazovanje skupo, čekajte pa ćete vidjeti koliko će nas koštati vaša glupost“.

Sljedeći se obratio predsjednik NSZSSH-a, Branimir Mihalinec, koji je istaknuo da okupljeni na Markovom trgu predstavljaju sve radnike i radnice, a ne samo članove sindikata. Rekao je da je povećanje koeficijenata koje traže samo prvi korak i da će se nastaviti boriti da se isprave sve nepravde koje su proteklih godina nanesene zaposlenima u prosvjeti. Njegov govor prosvjednici su popratili skandiranjem: „Hoćemo štrajk“ i „plaće za život“. Zatim se obrušio na premijera Andreja Plenkovića i pozvao Vladu da prestane trošiti novce, među ostalim, na povećanje beneficija privilegiranim skupinama i na kupovinu borbenih aviona.

Okupljenima se zatim obratio Danijel Pevec, mladi profesor iz Zaboka koji je podijelio svoje razočaranje s ponašanjem Vlade i poručio je da su zdravstvo i obrazovanje temelj svake države koja želi biti funkcionalna demokracija. Zaključio je kako se potrebno boriti za dostojanstvo i prava a ne samo šutke dozvoljavati svaljivanje dodatnog tereta na leđa radnika i radnica.

Posljednja govornica bila je Radmila Miletić kao predstavnica nenastavnog osoblja. Poručila je kako su sva radna mjesta unutar škole važna za funkcioniranje obrazovnog sustava a povećanje opsega posla koje se događa, zajedno sa zabranom zapošljavanja koja je još uvijek na snazi, otežava kvalitetno obavljanje posla. U svom govoru iznijela je zabrinjavajuće podatke vezane uz plaće nenastavnog osoblja u školama naspram onim zaposlenima u drugim javnim i državnim institucijama - medicinska tehničarka u školi zarađuje u startu oko 500, kuharica oko 1200, a zaštitarka čak 1500 kuna manje.

Nakon sastanka s premijerom koji je održan tijekom prosvjeda, predstavnici sindikata poručili su kako će konačni stav Vlade biti donesen kroz desetak dana na novom sastanku te da u tom periodu neće prijetiti štrajkom budući da pregovori traju.


Autor vijesti: Jakov Kolak
Fotografija preuzeta sa Facebook stranice Sindikata hrvatskih učitelja

Jakov Kolak


    Preporučite članak: