Large 128593106 983124332211466 6761169501349415260 n

Danas počinje Europska građanska inicijativa Pravo na lijek: podijelimo rješenje – bez profitiranja od pandemije. Tim povodom objavljujemo izjavu za medije inicijative, koju je u Hrvatskoj do sad podržalo 20 udruga pacijenata, organizacija civilnog društva i sindikata. Podršku inicijativi možete potpisati na službenom portalu Europske građanske inicijative.


Europska građanska inicijativa želi skupiti 1 milijun potpisa radi opoziva patenata na lijekove protiv bolesti COVID-19


Široka koalicija sindikata u zdravstvu, nevladinih organizacija, aktivističkih skupina, udruženja studenata i zdravstvenih stručnjaka 30. studenog pokrenut će Europsku građansku inicijativu. Njihov je cilj uvjeriti Europsku komisiju da poduzme mjere kako bi se osiguralo da prava intelektualnog vlasništva, kao što su patenti, ne ograniče dostupnost tretmana i cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Europska građanska inicijativa omogućava građanima EU da predlažu propise ako skupe 1 milijun potpisa u razdoblju od godine dana.


Ova obvezujuća inicijativa još je jedan način za izražavanje zabrinutosti udruga civilnog društva, stručnjaka za javno zdravstvo i svjetskih vođa koji strahuju da bi nova cjepiva i terapije mogli biti dostupni samo malom dijelu populacije zbog financijskih i logističkih barijera.

Organizatori ističu da bi farmaceutska društva trebala biti pod obvezom dijeljenja rezultata svojih istraživanja s drugim institucijama kako bi se ubrzala proizvodnja doza cjepiva na globalnoj razini, ali i kako bi se značajno snizili troškovi proizvodnje, kao što su predložili predstavnici Indije i Južnoafričke Republike na sjednici Svjetske trgovinske organizacije. Također zahtijevaju posve transparentne pregovore.

„Kad farmaceutska društva izjave da cjepivo nude po niskoj cijeni ili kada vlade kažu da će cjepivo biti besplatno za građane, to nas navodi na krive zaključke“, izjavila je Anne Delespaul, predstavnica inicijative i liječnica iz Belgije. „Kao da to sve ne plaćamo upravo mi. Istraživanje i razvoj cjepiva većinskim je dijelom financiran javnim sredstvima Europske unije. Međutim, nije nam dozvoljena nikakva javna kontrola same cijene, učinkovitosti i troškova proizvodnje. Na taj način građani, porezni obveznici, zdravstveni i sustavi socijalnog osiguranja plaćaju dvaput: jednom za razvoj putem javnog financiranja, i drugi put radi profita velikih farmaceutskih društava (Big Pharma).

Ne postoji razlog zašto bi društva trebala doprinijeti profitu dioničara, i to usred pandemije i ekonomske krize. Naši zdravstveni sustavi su ionako preopterećeni.“

Dan pokretanja inicijative, 30. studenog, nije odabran slučajno. Anne Delespaul: „To je dan uoči Svjetskog dana AIDS-a, kada pokazujemo svoju podršku ljudima koji žive s HIV-om i koji su njime pogođeni. Milijuni ljudi su umrli jer si nisu mogli priuštiti terapiju i zaštitu. Nakon desetljeća borbe, farmaceutska društva bila su prisiljena otkazati svoje patente. Svijet si ovog puta ne može priuštiti čekati toliko dugo.“

Popis organizacija u Hrvatskoj koje su podržale inicijativu dostupan je ovdje.

 

Upiti

Julie Steendam, julie.steda@gmail.com, +32497793527

Lokalna kontakt osoba: Ana Vračar, right2cure@udrugabrid.hr, +385915744567

Službena najava Inicijative: https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2020/000005_en

Službena web stranica kampanje: noprofitonpandemic.eu

Facebook: https://www.facebook.com/Right2CureECI

 

 

 

 

 

 

 
    Preporučite članak: