Large naslovna

SAD postaje jedina članica FIFA-e gdje nogometašice imaju jednaka materijalna i nematerijalna prava kao nogometaši.

 

Nakon duge borbe – bojkotom rada, medijskim, a onda i pravnim pritiskom – američke nogometašice organizirane u sindikat ostvarile su još jedan povijesni korak u osiguravanju rodne i radne ravnopravnosti. Naime, 18. svibnja potpisan je kolektivni ugovor između tri strane: Sindikata igračica, Sindikata igrača i Američkog nogometnog saveza, kojim je određeno da će ubuduće za sve nastupe i rezultate u prijateljskim i službenim utakmicama reprezentacije igračice i igrači dobivati jednake financijske naknade. Između ostalog, ovim kolektivnim ugovorom po prvi put će neka zemlja davati jednake bonuse za rezultat ženske i muške ekipe na Svjetskim prvenstvima, čime je SAD postao jedina članica FIFA-e koja ima takav rodnoravnopravni koncept.

Financijski bonusi koji će dobivati igračice i igrači ne odnose se samo na sportski uspjeh, već će se ravnopravno dijeliti i prihodi od ulaznica te TV prava, koji su u nogometu nerijetko veći od direktnog financijskog bonusa. Osim toga, kolektivnim ugovorom povećana su i nematerijalna prava pa će tako tijekom okupljanja, priprema i utakmica za reprezentaciju Savez isplaćivati dodatna sredstva za one igračice ili igrače koji imaju djecu, na tragu dječjeg doplatka. Savez će osim toga uplaćivati i sredstva u mirovinske fondove za svaku igračicu i igrača koji nastupe za reprezentaciju.

Ravnopravnost je postignuta i u drugim područjima, od jednake veličine trenerskog tima do osiguravanja jednako kvalitetnih nogometnih terena za treninge i nastupe, zatim smještajnih kapaciteta i kvalitete prijevoza. Svi ti elementi u gotovo svim drugim državama kvalitetom pretežu na stranu muške nacionalne vrste. Više o svakom od pojedinačnih elemenata možete pročitati i pogledati na poveznici.

Borba, koju su u prvi plan iznijele američke nogometašice poput Megan Rapinoe i Alex Morgan, o čijim javnim istupima i borbi smo već pisali, ovim je doživjela krunski vrhunac i pobjedu ne samo iz rodne perspektive već i iz sindikalne. Borba je to koja je krenula javnom kritikom upućenom kroz medije, nastavila se bojkotom utakmice, formalizirana kroz tužbu igračica protiv Saveza na kraju je rezultirala povijesnim kolektivnim ugovorom. Pokazatelj je to još jednom isplativosti radničke i feminističke borbe, kao i smjerokaz koji bi trebali pratiti ostali nogometni te sportski savezi općenito.


Naslovna fotografija: Rachael C. King, Radnička prava
Vijest napisao:

Josip Miličević
    Preporučite članak: