Large a protest in dhaka bangla 014 opt 1

Više od 5.000 radnika u Bangladešu otpušteno je zbog sudjelovanja u prosvjedima za veće plaće, održanih ranije ovog mjeseca. Radnici su istaknuli da još uvijek žive ispod granice siromaštva, čak i nakon što je vlada najavila rast plaća, piše People's Dispatch.

 

Otprilike 5.000 tekstilnih radnika u Bangladešu 29. siječnja dobilo je otkaz zbog sudjelovanja na nedavnim prosvjedima protiv niskih plaća i represije. Sindikati su napomenuli da se možda radi i o većem broju, a istovremeno je više stotina radnika uhićeno.  

Glavni tajnik IndustriAll Bangladeša Salauddin Shapon izjavio je kako se veliki broj radnika koji rade za transnacionalne tekstilne kompanije osjeća zastrašeno. "Podignute su prijave protiv 3.000 radnika, što je izazvalo paniku. Mnogi su odlučili prestati odlaziti u tvornice", kazao je. Samo u jednom poduzeću otpušteno je gotovo 1.200 radnika. Nešto ranije, kada su tisuće radnika nekoliko dana prosvjedovale ulicama Dhake i drugim gradovima, zahtijevajući da im mjesečna plaća bude udvostručena sa 8.000 na 16.000 Tk (191 USD mjesečno), državne vlasti odgovorile su upotrebom sile, zbog čega je 50 radnika ozlijeđeno, a jedan radnik je poginuo.

Vlada Sheikh Hasine prethodno je pristala na povećanje plaća, ali su se radnici žalili da unatoč promjenama ne zarađuju dovoljno za osnovne životne potrebe. Prosvjednici su upozorili da je povećanje plaća od 51 posto nedovoljno te da ne pokriva čak ni troškove nastale zbog rasta cijena.Tekstilna industrija Bangladeša druga je po veličini u svijetu nakon Kine, a izvoz je prošle godine iznosio gotovo 30 milijardi dolara. Iako se ova industrija izuzetno brzo proširila, radnici se bore da sastave kraj s krajem. Veliki broj radnika mjesečno prima plaću od 95 dolara mjesečno. Jenny Holdcroft, pomoćnica glavnog tajnika sindikata IndustriAll, komentirajući nedavne proteste istaknula je da je ljutnja radnika u tekstilnoj industriji pokazatelj hitne potrebe za socijalnim dijalogom, koji bi sindikatima omogućio pregovaranje o visini i isplati plaća za sve radnike.  

Gotovo 85 posto radne snage u tekstilnoj industriji u Bangladešu čine žene koje rade u neadekvatnim radnim uvjetima i bez odgovarajuće zaštite zakona kada je riječ o pravu na porodiljski dopust i naknade. Urušavanje tvornice Rana Plaza 2013. godine jedna je od najgorih industrijskih nesreća u povijesti ove države, a dovela je do smrti 1.134 ljudi i preko 2.500 ozljeda.  

Tekstilni radnici u Bangladešu zbog povećanja plaća prosvjedovali su i 2016. godine, ali su naišli na ozbiljnu državnu represiju. Preko 1.500 radnika je izgubilo tada posao zbog sudjelovanja u demonstracijama.


Izvor naslovne fotografije: https://www.borgenmagazine.com/wp-content/uploads/2014/09/A-protest-in-Dhaka-Bangla-014_opt-1.jpg
S engleskog prevela: 

Ana Vračar


    Preporučite članak: