Large prosvjed

Sindikati i strukovne udruge poručili su Ministarstvu znanosti i obrazovanja da je dosta rada u uvjetima koji su protivni zakonima, podzakonskim aktima i Ustavu RH.

 

Sigurnost djece, kvalitetna radna mjesta, dostupni i priuštivi vrtići za svu djecu – zahtjevi su odgojiteljica i odgojitelja koje su jučer na Dan učitelja istaknuli predstavnici sindikata i strukovnih udruga. Više od 600 odgojitelja i odgojiteljica potpisalo je otvoreno pismo ministru Radovanu Fuchsu u kojem su pobrojali probleme u sektoru, a još će ih glasnije izricati 22. listopada na velikom prosvjedu u 12:05 na Trgu bana Jelačića.

Činjenica da prosvjed zajedno najavljuje čak četiri sindikata i pet strukovnih udruga govori u prilog tome da su problemi u sustavu prilično jasni, a da je stanje alarmantno. Katarina Turković Gulin, predsjednica udruge SIDRO, naglašava kako u takvom sustavu najviše pate – djeca. „Uvjeti u kojima naša djeca borave iznimno su loši. Prostorni, kadrovski – ne poštuju se zakoni. Ne poštuje se Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, ne poštuje se, prije svega, Državni pedagoški standard, ne poštuje se Zakon o radu, ne poštuje se Zakon o jedinicama lokalne samouprave – mogla bih nabrojati puno zakonskih i podzakonskih akata koji se u ovom trenutku ignoriraju. A sve to je na štetu naše djece“, ističe Turković Gulin. „Ovo je zvanje jedno od najdiskriminiranijih i najomalovažavanijih zvanja u Republici Hrvatskoj“, kaže Rajko Kutlača, predsjednik Odbora za predškolski odgoj i obrazovanje Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Poražavajući rezultati internog istraživanja Sindikata obrazovanja, medija i kulture koje je pokazali su da se Državni pedagoški standard ne poštuje u gotovo 80 posto vrtića u kojem SOMK ima članstvo, ističe predsjednica tog sindikata Božica Žilić.

Odgovornost za to snose i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali i jedinice lokalne samouprave koje su osnivači dječjih vrtića i koje financiraju rad vrtića. Takav decentralizirani sustav proizvodi velike razlike u uvjetima rada i plaćama ovisno o mjestu rada. „Briga za predškolski odgoj i obrazovanje prepuštena je isključivo jedinicama lokalne samouprave koje često ne mogu financirati same sebe, a kamo li neki nadstandard“, kaže Kutlača, a Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske ističe kako je „rješenje svih problema uključivanje države u financiranje vrtića na teritoriju cijele Hrvatske, tako da je mjerilo za raspoređivanje državnog novca – dijete i realne potrebe svakog grada i općine“.

Navodi i kako je se u novom Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju otvara mogućnost za državno sufinanciranje vrtića, a to bi konačno omogućilo osiguravanje zakonski propisanih plaća radnicima u sektoru, kao i poboljšanje uvjeta rada. Podsjećamo, neki odgojitelji i odgojiteljice i dalje imaju primanja ispod zakonski propisanog iznosa.

U sustavu nedostaje i veliki broj radnika. Tomu je tako s jedne strane zbog malih upisnik kvota na studijima predškolskog odgoja i obrazovanja, a s druge strane i zbog loših uvjeta rada i malih plaća – odgojiteljice i odgojitelji odlaze iz sektora, navodi Nada Šoprek, predsjednica Sindikata odgoja i obrazovanja Hrvatske. Na njihova se pak mjesta prema Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju mogu zaposliti čak i nestručne osobe – osobe bez ikakvog pedagoškog obrazovanja – a Turković Gulin se pita „Bismo li tako zapošljavali liječnike i medicinske sestre?“.

Sve ovo pokazuje kako je radnom i predškolskom odgoju i obrazovanju odavno prošlo podne. „Radnici i radnice više ne mogu. Došlo je vrijeme da kažemo DOSTA! Upozoravali smo, govorili smo – niste nas čuli“, naglašava Žilić.

U nekoliko ste navrata na našem portalu mogli čitati o problemima kako odgajateljica i odgajatelja, tako i ostalih radnika u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Možda će ovoga puta, nakon prosvjeda na glavnom zagrebačkom trgu, ministar Fuchs odlučiti primiti predstavnike sindikata i udruga jer je to posljednji put, kada su prosvjedovali u više od 50 gradova – odbio.


Vijest napisala:

Tea Radović
    Preporučite članak: