Large naslovna

Nakon turbulentne jeseni, očekuje nas i turbulentno proljeće u avioindustriji. Piše Martina Domladovac.

 

Nakon buntovne radničke jeseni u avioindustriji, čini se da nam se sprema jednako burno proljeće. Nedavno smo pisali o valu štrajkova koji je prošlo ljeto i jesen zahvatio avioindustriju u Europi, zbog čega je otkazano na tisuće letova. Do štrajkova je došlo nakon što se potražnja za avionskim kartama početkom sezone godišnjih odmora vratila na pretpandemijsku razinu, što nije bilo popraćeno povećanjem broja zaposlenih u avioindustriji. U nedostatku radne snage zračne luke i avionske kompanije pokušale su povećati radno opterećenje radnika koje su imale na raspolaganju. Suočeni s težim radnim uvjetima i bujajućom inflacijom, sindikati su odlučili iskoristiti priliku povećanog prometa i nedostatka radnika na tržištu kako bi ispregovarali bolje radne uvjete u avioindustriji.

S dolaskom školskih praznika u veljači, kada također dolazi do povećanog putničkog prometa, sindikati ponovno koriste priliku kako bi povećali pritisak i ispregovarali veće plaće i bolje radne uvjete.

Jednodnevni štrajk upozorenja 27. veljače organiziran je usred teških kolektivnih pregovora sindikata Ver.di o plaćama za radnike i radnice njemačkih saveznih i općinskih javnih službi te za sigurnosno osoblje zračnih luka. Sindikat traži povećanje plaće od 10,5 posto, a poslodavci su dosad nudili povećanje od ukupno 5 posto u dvije faze i jednokratne isplate od 2.500 eura po radniku, što je sindikat odbacio kao nedostatno. Sličan štrajk Ver.di NRW organizirao je 17. veljače kada je otkazano na tisuće letova u sedam njemačkih zračnih luka.

“Ovim štrajkovima zaposlenici vrše pritisak na svoje poslodavce, jer u dosadašnjim pregovorima u javnom sektoru nije predstavljena nijedna prihvatljiva ponuda”, objasnila je Andrea Becker, voditeljica regionalnog odjela Ver.di. Sindikat je u priopćenju apelirao na razumijevanje putnika objasnivši kako su štrajkovi upozorenja unaprijed najavljeni da bi se posao rasteretio, a putnici pronašli druge načine putovanja.

Slični štrajkovi dogodili su se, ili se očekuju, pred nadolazeće uskršnje praznike i u Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj. Sindikalizirani radnici zračnih luka u Španjolskoj koji uključuju zemaljsko osoblje i radnike kompanije Swissport zadužene za rukovanje teretom, pozvali su na niz štrajkova i napuštanje radnih mjesta u periodu od 27. veljače do 13. travnja, svakog ponedjeljka, utorka i četvrtka. Štrajkovi bi tako mogli zahvatiti neke od najprometnijih španjolskih zračnih luka.

Trenutno također traje i glasanje o štrajku zbog preniskih plaća više od tri tisuće zaštitara, inženjera i vatrogasaca koji rade u londonskoj zračnoj luci Heathrow. Ako članovi sindikata Unite izglasaju odlazak u štrajk, on će se vjerojatno poklopiti s prometno intenzivnim periodom uskršnjih praznika. Otkazivanje letova i zastoji u avionskom prometu time će postati neizbježni.

Sindikat je već odbio povećanje plaće za 10 posto pod objašnjenjem da je to debelo ispod stope inflacije koja trenutno iznosi 13,4 posto. Naglašavaju licemjerje kompanije koja je otpuštala, pa ponovno zapošljavala ključne radnike tijekom pandemije, dok je istovremeno glavni direktor dobio povećanje plaće sa 700.000 na 1,5 milijuna funti.

Prošle jeseni u štrajkovima koji su zahvatili avioindustriju posebno se istaknuo štrajk pilota i pilotkinja Eurowingsa, Lufthansine niskotarifne kompanije, pod vodstvom sindikata Vereinigung Cockpit (VC). Piloti su zahtijevali bolje radne uvjete s naglaskom na više slobodnih dana i smanjenje maksimalnog tjednog radnog vremena te novi kolektivni ugovor. Masovni zastoji u prometu natjerali su tada upravu kompanije da se vrati za pregovarački stol. Iste radničke taktike sada vidimo i u borbi radnika zračnih luka. S obzirom na nedostatak radnika koje zračne luke još uvijek nisu uspjele nadomjestiti te pojačani promet tijekom praznika, i njihove akcije također rezultiraju neizbježnim zastojima u prometu, a time i boljom pozicijom za pregovaračkim stolom.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Pxhere/Radnička prava
Tekst napisala:

Martina Domladovac
    Preporučite članak: