Large kuba vaccine

U svijetu gdje je čak i proizvodnja lijekova usmjerena na profit, Kuba već desetljećima zauzima mjesto predvodnice u borbi za drugačiji pristup ljudskom zdravlju. Nakon što su razvili domaće cjepivo protiv Covid-19, u samo mjesec dana gotovo 2 milijuna Kubanaca primilo je barem jednu dozu, a plan je omogućiti pristup cjepivu svima kojima je potrebno, osobito siromašnijim zemljama.


Dok je pažnja bogatih zemalja svijeta bila zaokupljena pregovorima s velikim farmaceutskim kućama, javni laboratoriji na Kubi radili su na 5 domaćih cjepiva, uključujući Soberanu 2 i Abdalu, koje su u tom procesu najbrže napredovale. Nakon što je u januaru ove godine broj slučajeva na otoku počeo rasti, razvoj cjepiva je ubrzan te je uz zeleno svjetlo Svjetske zdravstvene organizacije u petom mjesecu počelo masovno cijepljenje stanovništva.

Ukratko, od početka cijepljenja u maju do 13. juna ove godine, preko 2 milijuna Kubanki i Kubanaca primilo je barem jednu dozu cjepiva, a utrošeno je više od 3.5 milijuna doza. Usporedbe radi, Hrvatski zavod za javno zdravstvo 11. juna objavio je izvještaj prema kojem je u Hrvatskoj od početka cijepljenja prošle zime utrošeno 2 milijuna doza cjepiva, a cijepljeno je nešto manje od 1.5 milijuna ljudi.

Osim što izgleda da kampanja procjepljivanja na Kubi ide nešto bolje nego u većini zemalja Europske unije, zajedničke snage Instituta Finlay i Centra za genetski inženjering i biotehnologiju usmjerene su na istraživanje preostalih cjepiva i dijeljenje znanja sa znanstvenicima u drugim državama. Za razliku od procesa istraživanja i razvoja u zapadnim farmaceutskim kompanijama, čiji je primarni interes ostvarivanje profita i koji zbog toga ne dopušta bitnu razmjenu znanja s drugim proizvođačima i istraživačima, naime, kubanski model znanosti počiva na solidarnosti, posebice među siromašnim zemljama.

Već je poznato da se klinička istraživanja za kubanska cjepiva dijelom provode u Iranu i Venezueli, a nedavno je sklopljen i sporazum s Argentinom, s namjerom da se olakša proizvodnja, a time i procjepljivanje ne samo ovih dvaju država, već svih država Latinske Amerike. Pritom treba naglasiti da Kuba razvija cjepiva koja se mogu proizvesti i pohranjivati lakše od mRNA cjepiva, tako da će njihova primjena biti moguća, bez dodatnih ulaganja, u dobrom dijelu svijeta.


Izvor naslovne fotografije: Ministarstvo javnog zdravlja Kube
Vijest napisala:

Ana Vračar


    Preporučite članak: