Large ezgif.com gif maker

Panel diskusija u organizaciji Transnacionalnog instituta baviće se aspektima kineskih ulaganja u Istočnoj Evropi koji nisu obuhvaćeni mejnstrim analizama.


Eksperti će razgovarati o ključnim političko-ekonomskim pitanjima vezanim za kineska ulaganja u Istočnoj Evropi u okviru online diskusije koja se održava 14. oktobra u organizaciji Transnacionalnog instituta. Rasprava će biti otvorena za javnost.

Od početka 2010-ih došlo je do neviđenog porasta kineskih investicija u Evropi. Iako najveći deo kineskih direktnih stranih ulaganja odlazi u Zapadnu Evropu, kineska ulaganja i političko-ekonomski angažman u Istočnoj Evropi privukli su mnogo više pažnje.

Mejnstrim analize i izveštaji opisuju istočnoevropske periferije kao kineskog „trojanskog konja“, plodno tle za kineski „autoritarni napredak“ i „zavadi pa vladaj“ strategije koje bi mogle dovesti do novih pukotina u Evropi i geopolitičke zavisnosti.

Međutim, postoje važni aspekti kineskih ulaganja u istočnoj Evropi koji nisu obuhvaćeni takvim pristupom temi, poput toga kako se nove kineske investicije uklapaju u savremene geopolitičke transformacije ili kako utiču na lokalne režime rada.

Panel diskusija pod nazivom „Iza kineske pretnje: Kineske investicije u istočnoj Evropi i reorganizacija globalnog kapitalizma“ predstavlja pravovremeni izvor uvida za sve koji su zainteresovani za ključne političko-ekonomske pojave ne samo u Istočnoj Evropi već i na globalnom nivou.

Na osnovu studija slučaja kineskih investicija u Mađarskoj i Srbiji, učesnici panel diskusije će se osvrnuti na narativ o „kineskoj pretnji“ i pokušati da kontekstualizuju kineska ulaganja u Istočnoj Evropi kao deo šire globalne reorganizacije kapitalizma i odgovarajućih promena u strukturama moći.

Kako odnosi Istočne Evrope i Kine utiču na lokalne režime akumulacije, kako se kineske investicije mogu shvatiti kao deo globalnog razvoja zasnovanog na finansijskim i infrastrukturnim ulaganjima i da li na Kinu možemo gledati kao na imperijalističku silu, neka su od pitanja koja će usmeravati diskusiju.

U panel diskusiji učestvuju Linda Sabo (CEU, Budimpešta), Aleksandar Matković (Institut za ekonomske nauke, Beograd), Tamaš Gereč (Univerzitet u Binghamtonu). Panel će moderirati: Lela Rekviašvili (Leibniz-Institut für Länderkunde, Leipzig).

Panel diskusija se održava 14. oktobra 2021. u 18.00 CET na engleskom jeziku.

Da biste prisustvovali događaju, registrujte se ovde.

Događaj na Facebooku možete pronaći ovde.

Ovaj panel je deo serije vebinara u organizaciji Transnacionalnog instituta. Serija prati objavljivanje nove zbirke „East European new left perspectives on the region’s postsocialist transformation“. Predstojeći vebinari uključuju: Stvaranje znanja s levice u istočnoj Evropi (21. oktobar) i Dekolonizacija Istočne Evrope (4. novembar).

A.J.

Ovaj članak se objavljuje u saradnji sa istočnoevropskim levim medijskim platformama ELMO–East Left Media Outlet.

 

Fotografija: Mapa Inicijative Pojas i put; Izvor: Wikipedia

Tagovi:
    Preporučite članak: