Large lgbt obrazovanje 6

 

U sklopu pretprograma splitskog Prajda u petak 23.6. u Galeriji Praktika (klub Kocka) održana je tribina na kojoj je predstavljen projekt „LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu“. Cilj tribine je bio jačanje kapaciteta splitskih LGBTIQ+ udruga po pitanju zaštite radničkih prava, ali i osnovnog upoznavanja aktivista s radničkom tematikom. Članovi/ice Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), organizacije koja je bila jedna od koautora projekta, predstavili su rezultate istraživanja o statusu radničkih prava LGBTIQ+ osoba u Hrvatskoj.

Jelena Miloš (BRID) je istaknula kako zakoni u Hrvatskoj nedovoljno štite LGBTIQ+ radnike od diskriminacije na radnom mjestu. Temeljni problem jest razdvojenost puke pravne sfere i konkretnih mjera koje poslodavac treba napraviti kako bi zaštitio LGBTIQ+ osobe. Daljnji problem s kojim se često susreću LGBTIQ+ osobe jest da diskriminaciju često ne prijavljuju zbog toga što prijava treba proći valorizaciju osobe koju je poslodavac imenovao za rješavanje pritužbi, a koja je nažalost često homo/bi/transfobna. U tom je smislu istraživanje pokazalo da je 75 posto osoba doživjelo diskriminaciju na radnom mjestu, a alarmantno je što nitko od njih to nije prijavio zbog razloga kao što su gubitak posla i/ili kompliciranost procedure. Od donošenja Zakona o suzbijanju diskriminacije 2009. tek su prijavljena tri slučaja diskriminacije, od čega je tek jedna završila u korist diskriminirane osobe.

Bojan Nonković (BRID) je s druge pak strane pojasnio koje sve uloge sindikati mogu imati u promicanju zaštite radničkih prava LGBTIQ+ osoba te je ukazao na važnost suradnje između organizacija civilnog sektora i sindikata. Nonković je napomenuo da je radna grupa u kojoj sudjeluje i BRID, a koja se bavi problematikom diskriminacije LGBTIQ+ osoba na radnom mjestu, pokušala uključiti i službenike Ministarstva rada, no nažalost bez prevelikog uspjeha. Istaknuo je kako su manji i borbeniji sindikati poput Regionalnog industrijskog sindikata (RIS) i Novog sindikata motiviraniji u promicanju ove problematike nego središnjice. Napomenuo je kako su često strukture koje trebaju zaštiti od diskriminacije na radnom mjestu, poput radničkog vijeća, nefunkcionirajuće te da mnogi zaposlenici nisu ni upoznati s pravnom regulativom koja bi ih zaštitila od diskriminacije.

Među publikom se našlo i splitskih LGBTIQ+ aktivista koji su postavili pitanja o tome kojoj instituciji se mogu obratiti ako su im prava ugrožena. U tom je smislu naglašeno kako je u sklopu projekta iniciran portal ravnopravnost.lgbt, a koji za cilj ima omogućiti smjernice za pravno savjetovanje. Dotaklo se i pitanja tipičnog za lokalnu sredinu, a koja se neposredno tiču prava LGBTIQ radnika, o (ne)mogućnosti sindikalnog organiziranja turističkog prekarijata.


Autor fotografije: Bruno Bebić
Vijest napisao:

Mateo Ivčević
    Preporučite članak: