Large lefteast statement in solidarity with the palestinian struggle  8

Priključujemo se platformi Lefteast u izjavi podrške Palestincima nad kojima je posljednjih dana eskaliralo neselektivno nasilje kao nastavak agresivne politike apartheida od strane države Izrael. Radnička prava dio su mreže neprofitnih lijevih medija Istočne i Srednje Europe - East Left Media Outlet te kroz nju surađujemo i s Lefteastom.


Snažno osuđujemo nedavnu eskalaciju kolonijalnog nasilja nad Palestincima od strane države Izrael koja se najrecentnije očitovala prisilnim protjerivanjem obitelji iz okupiranog naselja Sheikh Jarrah u istočnom Jeruzalemu, napadima na vjernike u džamiji Al-Aqsa tijekom Ramazana, brutalnim bombardiranjem opkoljenog pojasa Gaze iz zraka i rasističkim nasiljem policije i bandi usmjerenim prema palestinskim zajednicama u Izraelu. Zahtijevamo da asimetrično nasilje kojem svjedočimo posljednjih dana istog trena prestane i inzistiramo na tome da jedino pravedno rješenje situacije u regiji leži u priznavanju temeljnih ljudskih prava Palestinaca, uključujući pravo na samoodređenje i pravo svih izbjeglica na povratak.

Nasilje se odvija u kontekstu kontinuiranog etničkog čišćenja, apartheida i izvlaštenja koji se provode od samog osnutka države Izrael. Države koja je proizašla iz britanskog kolonijalnog mandata nad Palestinom. Ovaj proces kolonizacije kulminirao je Nakbom, ili 'katastrofom' - namjernim i sustavnim masovnim protjerivanjem Palestinaca 1948. godine. Proces oduzimanja posjeda nastavio se do danas kroz uzastopne epizode vojne agresije, okupacije i naseljavanja, i kroz pravne fikcije koje podupire pravni aparat države Izrael. Ozakonjena diskriminacija i nasilje odražavaju viziju "Velikog apartheida" bivšeg južnoafričkog režima, osmišljenu da uskrati temeljna ljudska prava Palestincima u njihovoj povijesnoj domovini i kreira demografsku i pravnu stvarnost koja privilegira židovske stanovnike nasuprot Palestinaca. Tom strategijom stvaraju se uvjeti za odlazak Palestinaca njihovim zatvaranjem u uske getoizirane „Bantustane“ pod nadzorom represivnog aparata izraelske države. Postojeći desetljetni 'mirovni proces' – koliko on uopće postoji – nije značajnije promijenio opisanu stvarnost, umjesto toga učvrstio je dinamiku apartheida i omogućio intenziviranje naseljavanja kolonista.

Mashrou Leila je libanonski bend poznat po aktivizmu i pjesmama otpora. Pjesmu Cavalry objavili su 2019. godine inspirirani palestinskom tinejdžerkom Ahed Tamimi, koja je uhićena jer se odupirala izraelskim vojnicima


Istovremeno prepoznajemo utjecaj prošlog i sadašnjeg fašizma, antisemitizma i islamofobije u našoj vlastitoj regiji, Istočnoj i Srednjoj Europi, na to kako je uspostavljena država Izrael. Ta povijest oblikuje i trenutnu državnu politiku u našoj regiji prema Izraelu / Palestini. Kao što su progresivni Židovi uvijek isticali, kolonijalni i reakcionarni karakter cionizma često se pretvorio u suradnju s desničarskim i često izričito antisemitskim režimima tijekom hladnog rata i nakon njega. Od ranih 1990-ih, diplomatski savezi i vojne veze teške milijarde američkih dolara uključile su desetke postsocijalističkih vlada u militarizaciju izraelske države i održavanje njene sposobnosti da nametne i održi trajno izvanredno stanje nad Palestincima.

Govoreći iz regije čija je povijest i sadašnjost obilježena nasilnim etničkim sukobima i protjerivanjem, prepoznajemo da je put do pravde u Palestini složeno pitanje i samoodređenje palestinskog naroda vidimo kao jedini put ka stvaranju sigurnosti i dostojanstva kako za Palestince tako i za Izraelce.

Izrael je na sličan način naoružavao režime uključene u etničko čišćenje i genocid u našoj regiji, od balkanskih ratova 1990-ih do najnovijeg sukoba u Nagorno-Karabahu, a istovremeno je pružao tehnologije za očuvanje sigurnosti granice koje se povezuje s rasističkim upravljanjem trenutnom izbjegličkom krizom u Europi.

Indikativno je da glavnina bilateralne vojne pomoći između Izraela i regije uključuje desničarske režime u Poljskoj, Mađarskoj, Estoniji, Rusiji, Ukrajini i Rumunjskoj, državama koje su sustavno poricale vlastitu ulogu u Holokaustu i koje često nastavljaju antisemitske diskurse o 'globalističkim elitama' u sadašnjosti.

S ovime na umu, palestinsku borbu ne promatramo kao specifičan ili izvanjski slučaj, već kao žarišnu točku u današnjim anti-kolonijalnim borbama za pošteniji i pravedniji svijet. Govoreći iz regije čija je povijest i sadašnjost obilježena nasilnim etničkim sukobima i protjerivanjem, prepoznajemo da je put do pravde u Palestini složeno pitanje i samoodređenje palestinskog naroda vidimo kao jedini put ka stvaranju sigurnosti i dostojanstva kako za Palestince tako i za Izraelce. U tu svrhu LeftEast podržava borbe palestinskog naroda za ukidanje apartheida i za slobodu, samoodređenje i povratak izbjeglica. U skladu s tim potičemo progresivne kolektive i pokrete u postsocijalističkoj regiji: (1) da nastave borbu protiv antisemitizma i islamofobije u zemlji i cijeloj Europi, jer su ovi oblici rasizma ključno gorivo za ponovno oživljavanje desnice i fašističkih politika i pokreta u našoj regiji; (2) da prouče i razmotre usvajanje poziva palestinskog civilnog društva na bojkot i sankcije (BDS) kao konkretan čin solidarnosti; i (3) da nastave istraživati ​​i zalagati se za okončanje postojeće vojne trgovine s Izraelom koja istovremeno doprinosi kršenju ljudskih prava u Srednjoj i Istočnoj Europi te Izraelu/Palestini.

Prevedeno s: Lefteast

FOTO GALERIJA
    Preporučite članak: