Large adria ip

 

Imovina iz stečajnog postupka propale riboprerađivačke tvornice Adria iz Zadra uskoro bi mogla pronaći kupca, a ovih je dana dobiven najmoprimac za dio nekretnina u tvorničkom krugu u Gaženici. Potvrdio je to Zadarskom listu Dragan Bijelić, stečajni upravitelj nekad jedne od najvećih i najznačajnijih tvornica za konzerviranje ribe na Mediteranu.

Podsjetimo, zadarska tvornica ribljih konzervi Adria hranila je brojne obitelji sa šireg zadarskog područja 60-ak godina, da bi prije pet godina, nakon kolopleta malverzacija dostojnog vrhunskih krimića, otišla u stečaj. Legendarni brand Eva sardine prodan je Podravci za siću, pa se tako paralelno uz
TV reklame 'Vratija se Šime i donija frišku ribu iz srca mora' gasila tvornica koja je stvorila morža Šimu, a 150-ak radnica do danas ostalo osuđeno na čekanje neisplaćenih plaća.

Posljednji pokušaj prodaje imovine Adrije na Trgovačkom sudu u Šibeniku održan je krajem prošle godine, 13. prosinca. Na toj, već devetoj po redu dražbi, na bubnju je bilo sve - nekretnine i pokretnine Adrije. Nakon devet bezuspješnih dražbi i drastičnog srozavanja vrijednosti, sada su se, čuda li čuda, počeli javljati potencijalni kupci. Iz Zadarskog lista pišu kako je interes sada pokazala jedna švicarska tvrtka, a deseta dražba imovine Adrije očekuje se uskoro.

Onima koji iskazuju interes bitna je i mogućnost prenamjene svrhe zemljišta. Naime, tvornički krug nalazi se na atraktivnoj lokaciji, odmah nasuprot nove trajektne luke koja je direktno povezana i s autocestom Zadar - Sveti Rok – Bosiljevo – Zagreb. Lani je ušla u finale svjetskog izbora Seatrade Cruise Awards za luku godine, a to je pak nagrada koja se dodjeljuje luci koja je najviše postigla u razvoju infrastrukture i objekata za prihvat kruzera.

Preuzeto s Facebooka


Stečajni upravitelj Dragan Bijelić
poručuje kako će od stečajne sutkinje Terezije Goreta zatražiti da zaustavi umanjenje vrijednosti imovine, što znači da bi se u tom slučaju na desetoj dražbi prodavao najvrjedniji dio - tvornički krug u Gaženici, ukupne površine od 48.352 m2, za 6 milijuna eura, odnosno 45 milijuna kuna. Na prvoj dražbi, održanoj prije četiri godine, cijena ostavštine Adrije bila je postavljena na 89 milijuna kuna, a sa svakim novim ročištem početna cijena znatno se umanjivala, pa bi na desetoj dražbi vrijedni tvornički krug mogao biti prodan za upola manju cijenu od prvotne.

Prodaja u bescjenje poprima novo značenje

Bilo bi sve to iznenađujuće, da se ne radi o standardnoj praksi. Početkom ove godine, nekadašnja radionica Zadarkomerca iznad Jadranske magistrale, površine 1.759 m2, prodana je u stečajnom postupku za tri milijuna kuna, iako je početno bila procijenjena na 5,8 milijuna kuna. Zadarkomercova stečajna priča inače zadivljuje i brojnim rošadama stečajnih upravitelja – lani je stečajni sudac Trgovačkog suda u Zadru Ante Jurlina u samo jednom mjesecu razriješio dužnosti četiri stečajna upravitelja Zadarkomerca. Omašili su se previše - prvi stečajni upravitelj Blaž Savić, koji je upravljao stečajem od 2000. godine, sebi je na ime nagrade za rad isplatio 1.595.033 kuna.

Prije tri godine atraktivni teren nekadašnjeg parkirališta Bagat Precizne mehanike u Zadru, kojemu je bila utvrđena početna prodajna cijena od 139 tisuća eura, na sedmoj je dražbi prodan za 69 tisuća eura.

Međutim, nije Zadar grad slučaj, čitava je zemlja stečaj-slučaj. 2015. godine splitska tvornica Dalmacijavino na 11. je krugu dražbe prodana za 70 milijuna kuna. 2013. godine Mljekara Staro Petrovo Selo na dvanaestoj javnoj dražbi prodana je za svega 760 tisuća kuna. 2010. godine, na osamnaestoj po redu javnoj dražbi za prodaju kompleksa dugoreške Pamučne industrije u stečaju, tvornica je prodana za 30 milijuna kuna. U svakome gradu i svake godine posve je lako naći neki primjer – krugova dražbe više je nego u paklu koji je opisao Dante, a bescjenje u svakom od njih poprima novo značenje.

Kako će u desetom krugu proći Adria, u pogledu brojki još preostaje vidjeti, ali možemo slobodno ustvrditi da će proći loše. Kad će biti bolje? Već je bilo.


Autorica teksta i naslovne fotografije:

Ivana Perić
    Preporučite članak: