Large amazon

 

AP izvještava da američka Nacionalna federacija trgovaca (National Retail Federation – NRF) procjenjuje kako bi ukupna ovogodišnja osobna potrošnja maloprodajnih artikala tijekom zimskih praznika u SAD-u trebala porasti za 3,7 posto, odnosno trebala bi se popeti na 630,5 milijardi dolara u mjesecima zimskih praznika. Međutim, NRF upozorava da je to pad od prošlogodišnje potrošnje u istom periodu koja je iznosila 4,1 posto porasta naspram ostalih perioda godine. NRF procjenjuje da će sama internetska potrošnja porasti za 6 do 8 posto, odnosno da bi trebala iznositi oko 105 milijardi dolara. Internetska potrošnja je u istom periodu prošle godine porasla za 5,8 posto naspram potrošnje u ostalim periodima godine.

Zimski praznici za trgovačke kuće u SAD-u ne samo da znače razdoblje povećanih prihoda nego ujedno razdoblje veće potražnje za dodatnim privremenim ili sezonskim radnicima. Sukladno najavama NRF-a, Wall-Mart će zaposliti oko 60.000 takvih radnika, Target oko 70.000, dok je Macy's najavio zapošljavanje oko 85.000 privremenih radnika tijekom zimskih mjeseci. Amazon je sukladno najavama dodatnog rasta internetske potrošnje najavio zapošljavanje oko 100.000 sezonskih radnika, prvenstveno za rad u svojim skladištima. Amazon je u istom periodu prošle godine zaposlio oko 80.000 sezonskih radnika.

Amazon je stekao iznimno lošu reputaciju zbog radnih uvjeta u svojim skladištima i inzistiranja na nadljudskim normama pod izlikom visoke produktivnosti, brze dostave i održavanja konkurentnosti. Predstavljamo vam epizodu iz poznatog istraživačkog serijala BBC-a o radnim uvjetima u Amazonovim skladištima u Velikoj Britaniji. BBC Panorama: „Nevidljivi ljudi iza klikova“.


Izvor naslovne fotografije: MikeBlogs via Flickr Creative Commons
Tekst napisao:

Tagovi:

nesigurnost    Preporučite članak: