Large naslovna

“Ovo je jedan od najjačih iskaza radničke solidarnosti u Hrvatskoj kojem smo imali prilike svjedočiti. Ustrajnost u njihovim zahtjevima, način na koji su ih formulirali, izložili i branili sve ove dane je također impresivna i za primjer svim sindikatima i radnicima”, rekao je Nikola Ptić iz Regionalnog industrijskog sindikata pružajući jučer potporu radnicima Čistoće u štrajku. O tome što se sve dogodilo u posljednja četiri dana piše Lucija Makovica.

 

Niske plaće, dotrajale uniforme i zastarjeli kamioni samo su dio svakodnevice radnika Zagrebačkog holdinga iz podružnice Čistoća. Nezadovoljstvo uvjetima rada iskazali su početkom prosinca održavši prosvjed na kojem je istaknuto kako ih poslodavac ignorira mjesecima i godinama, a o tome smo i tada pisali na Radničkim pravima. Ovog tjedna njihovi problemi ponovno su postali jedna od glavnih tema medija, a sve zbog spontanog štrajka radnika organiziranog mimo sindikata koji je započeo u ponedjeljak.

Glavni povod štrajku bili su izvanredni otkazi trojici radnika koji su početkom godine snimljeni kako u isto vozilo prazne više kontejnera namijenjenih za različite vrste otpada, a sam događaj izazvao je burne reakcije javnosti. Spomenuti radnici tako su prošlog petka dobili poziv šefa smjene kako bi se očitovali o događaju. Nenad Molc iz Novog sindikata radnika Čistoće rekao je tada za Večernji list kako su oni prazne kontejnere za ostali otpad koristili ne bi li u njih rukama prikupili plastiku koja je bila razbacana oko spremnika, a zbog koje ga nisu mogli isprazniti. Složnost i ustrajnost radnika Čistoće u podršci svojim kolegama vidjela se već prvog dana štrajka kada su prisilili upravu da povuče odluku o otkazima. Oni tada nastavljaju borbu za svoja prava te u utorak upravi Zagrebačkog holdinga uz podršku sindikata upućuju jedanaest novih zahtjeva, od kojih je pet odmah prihvaćeno. Ipak, onaj njima najvažniji o povećanju koeficijenta za najniže plaćene radnike na 1,8 i za vozače na 2,4 nije prihvaćen. Ujedinjeni u borbi za poboljšanje svojih uvjeta te spremni i na mogućnost otkaza ušli su u treći dan štrajka.S druge strane, gradonačelnik Tomislav Tomašević u srijedu je održao konferenciju za medije na kojoj je zaprijetio radnicima i sindikatima navodeći kako se radi o nezakonitom štrajku u kojemu troškove plaća neće snositi poslodavac. „Zakon točno regulira kako se organizira štrajk – razlozi za to mogu biti kašnjenje plaća, izmjene kolektivnog ugovora, mora postojati procedura mirenja. Mi smo trenutno u proceduri mirenja i unatoč tome imamo nenajavljeni štrajk koji ide u nedogled. Sindikati u ovom trenutku tvrde da to nije pod njihovom kontrolom, a u isto vrijeme žele s nama pregovarati o dodatnom povećanju materijalnih prava na razini čitavog ZG holdinga, uključujući i Čistoću“, komentirao je tako goruću situaciju u Čistoći. Dodao je i kako su plaće radnicima povećane za 13 posto. „Ova povećanja će radnici osjetiti tek u veljači kada će se isplatiti plaće za siječanj. Odlukom Gradske uprave, bez ikakvih pritisaka, povećali smo i božićnice za 500 kuna svim radnicima“, naveo je.

Radnici Čistoće vraćaju se na posao


Istog dana u poslijepodnevnim satima stigla je vijest o prekidu štrajka te je najavljeno kako će se dogovori oko ispunjenja ostalih zahtjeva radnika u postupku mirenja nastaviti u petak. O tome su javnost obavijestili predsjednik uprave Holdinga Ivan Novaković i Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske koji je uz petoricu radnika pregovarao s Upravom. Iako je najavljeno kako će treća smjena koja inače s radom započinje u 22 sata izaći na teren, do toga nije došlo. Radnici, nezadovoljni pregovorima, nisu željeli primiti usmeno obećanje Uprave te su odlučili nastaviti sa štrajkom sve dok za ono što je dogovoreno na sastanku ne prime pismenu potvrdu. Tako je Zagreb još jedno jutro dočekao neočišćen, a četvrtak, četvrti dan štrajka ipak je donio rasplet. Radnici su, svjesni važnosti javnog interesa, započeli sakupljanje otpada na lokacijama u blizini bolnica, vrtića, škola, domova za starije i domova zdravlja te se ispričali građanima zbog nastale situacije i zahvalili na podršci, koja je zaista, sluteći prema anketama koje je provelo mnoštvo portala, zaista bila velika.

Istovremeno, ispred podružnice čekao se razvoj događaja. Podršku radnicima iskazao je i niz sindikata, a u njihovo ime obratili su se Marina Palčić iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske, Denis Geto predsjednik sindikata TEHNOS te Nikola Ptić iz Regionalnog industrijskog sindikata. “Ovo je jedan od najjačih iskaza radničke solidarnosti u Hrvatskoj kojem smo imali prilike svjedočiti. Ustrajnost u njihovim zahtjevima, način na koji su ih formulirali, izložili i branili sve ove dane je također impresivna i za primjer svim sindikatima i radnicima”, rekao je Ptić. Naglasio je i kako je razina pritiska kojima su radnici bili izloženi ovih dana strašna te da se radi o zastrašivanju, omalovažavanja i pokušaju delegitimizacije bilo kakvog oblika radničkog samoorganiziranja. “Njihovu akciju smatramo potpuno legitimnom i progresivnom jer promiče granice onoga što je zakonom propisano”, rekao je, podsjećajući sve okupljene kako je hrvatski zakon po pitanju mogućih razloga za štrajk poprilično restriktivan.

Gradonačelnik Tomašević nakon završetka pregovora s radnicima


Vijest o službenom prekidu štrajka stigla je oko 10 sati, a s njome su i radnici počeli izlaziti na teren. „Situacija je jednostavna, došao je gradonačelnik, hvala bogu da je pokazao malo empatije. Nije došao s prijetnjama nego razgovarati s ljudima što su oni dobro primili. Dogovor je kako će pet zahtjeva biti prihvaćeno i za njih će se dati pisana garancija, a za ostalih šest će se pregovarati u narednih mjesec dana. Obećao je kako će se i on uključiti u pregovore s predstavnicima radnika i nakon toga će se vidjeti što se može napraviti“, rekao nam je Tomislav Kiš iz Novog sindikata. O tome kako je raditi na sakupljanju otpada danas se mogao uvjeriti i gradonačelnik koji je nakon razgovora u podružnici nekoliko sati proveo na terenu kao pomoćni radnik. Tada je iz prve ruke dobio uvid o (ne)funkcioniranju novog modela razvrstavanja otpada te s čime se sve radnici svakodnevno susreću prilikom obavljanja radnih zadataka. Ovog tjedna radnici Čistoće bili su odličan primjer organiziranosti, solidarnosti i hrabrosti, a ako se obećanje koje im je dano ne ispuni, vjerujemo kako će oni na njega podsjetiti, ako treba i štrajkom.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.


Fotografije i tekst:

Lucija Makovica
    Preporučite članak: